Odpowiedni węgiel i zasady rozpalania
Kolejny krok do zdrowego grillowania to wybór odpowiedniego węgla oraz rozpałki. Najpierw skupmy się na tym pierwszym. Jak podaje magazyn Focus, do grillowania zdecydowanie powinniśmy używać węgla powstałego z drewna drzew liściastych. Okazuje się, że drewno iglaste w wyniku spalania wydziela związki rakotwórcze.
Ponadto zwróć uwagę na kształt węgielków – lepiej sięgnąć po bryłki o nieregularnych kształtach, niż brykiety. Te drugie są poddawane obróbce, więc mogą zawierać dodatkowe szkodliwe substancje. A jeśli naprawdę zastanawiasz się, jak zdrowo grillować, dobrą opcją może być rozpalanie w grillu zwykłego drewna. Jeśli zgromadziłeś opał do kominka w postaci szczapek drewna liściastego, warto porąbać je na drobne kawałki i zastosować, jako paliwo do grilla.
Kolejna zasada zdrowego grillowania to podpałka. Staraj się unikać gotowych podpałek chemicznych, ponieważ to kolejne źródło szkodliwych związków. Sięgaj za to po ekologiczne rozpałki np. te wykonane z kory brzozy. Alternatywnym rozwiązaniem może być palnik gazowy, za pomocą którego rozżarzysz węgle. To co prawda nieco bardziej czasochłonny sposób na rozpalanie grilla, ale jeśli zastanawiasz się, jak zdrowo grillować, to jest to dobra opcja.