Jaka forma do pieczenia chleba jest najlepsza?
Do niedawna nie było wielkiego wyboru naczyń do pieczenia, obecnie bogata oferta sklepów przyprawia o zawrót głowy. Próbując zdecydować, jaka forma do pieczenia chleba jest najlepsza, możesz przebierać wśród różnych materiałów, pojemności i kształtów. Decyzja będzie łatwiejsza, kiedy poznasz wady i zalety każdego z nich.
Na co zwrócić uwagę, wybierając formy do pieczenia chleba?
Jeśli uwielbiasz własnoręcznie zrobione pieczywo, warto zainwestować w wypiekacze do chleba. Ranking polecanych produktów pomoże ci wybrać model dla ciebie.
Kształt
Jaki jest najlepszy kształt formy do pieczenia chleba? Odpowiedź nie jest jednoznaczna, zależy to w dużej mierze od indywidualnych przyzwyczajeń. Kształt upieczonego bochenka przekłada się na wygląd gotowych kromek. Może lubisz równo ułożone w pudełku na lunch prostokąty, a może wolisz tradycyjne owalne kanapki? Pamiętaj również, że w formie będziesz mógł piec również ciasta, zastanów się zatem, jaki ich kształt będzie dla ciebie najbardziej praktyczny. Zdecydowanie najpopularniejszym wyborem jest uniwersalna keksówka.
Wielkość
Zastanawiając się, jakiego rozmiaru forma do pieczenia chleba będzie dla ciebie najlepsza, weź pod uwagę liczbę domowników oraz ilość przeciętnie zjadanego pieczywa. Pamiętaj też, że jeżeli zdecydujesz się na dwie mniejsze foremki, będzie ci łatwiej zamrozić część gotowych bochenków. Jeżeli zamierzasz wykorzystywać formę również do ciast lub pasztetów, weź pod uwagę, jaki jej rozmiar będzie najbardziej odpowiedni do wszystkich tych zastosowań.
Materiał
Od materiału zależy wytrzymałość formy oraz łatwość utrzymywania w czystości. Idealnie, jeśli naczynie można bezpiecznie myć w zmywarce, co znacznie ułatwia i przyspiesza sprzątanie. Tworzywo musi być
odporne na uszkodzenia oraz dopuszczone do kontaktu z żywnością, czyli w pełni bezpieczne dla zdrowia. Ważne jest również, jak dany materiał przewodzi ciepło – jeśli jest ono rozprowadzane równomiernie, istnieje mniejsze ryzyko przypalenia. Pozostaje jeszcze problem wyciągania gotowego bochenka z wnętrza formy, na przykład naczynia silikonowego nie musisz niczym smarować, podobnie sprawa ma się w przypadku
formy do pieczenia chleba z powłoką nieprzywierającą.