Data publikacji:

Jaka jest optymalna temperatura w zamrażarce?

Mrożenie to bez wątpienia jeden z najbardziej efektywnych sposobów przechowywania żywności - zarówno tej świeżej, jak i już poddanej obróbce termicznej. W końcu zawsze możesz przygotować więcej ulubionych kotlecików, farszy czy nawet zup-kremów, by później w kilka chwil wyczarować pyszny obiad! Jeśli jednak chcesz - mimo mrożenia - cieszyć się doskonałym smakiem produktów, musisz wiedzieć, jaka temperatura w zamrażarce uchodzi za optymalną. Wyjaśniamy to w poniższym artykule - sprawdź!

Temperatura w zamrażarce - co musisz wiedzieć?

To, jaka temperatura w lodówce czy zamrażarce będzie ustawiona, ma ogromne znaczenie. W latach 60. Międzynarodowy Instytut Chłodnictwa uznał, że minimum -18 stopni Celsjusza to temperatura, jaka powinna obowiązywać w zamrażarce. Oznacza to więc, że przeszło od ponad pół wieku korzystamy z tego zalecania i nic nie wskazuje, by miało ono ulec zmianie. Wspólnota Europejska również uznała tę temperaturę za właściwą i dziś niemal wszyscy producenci zamrażarek czy lodówek rekomendują ustawienie minimalnej temperatury na poziomie -18 stopni Celsjusza. Dlaczego?
Pomiędzy -18°C a -30°C dochodzi do wolniejszego przyrostu mikroorganizmów. W praktyce oznacza to więc, że w tej temperaturze znacznie spada ryzyko, że na przechowywanej żywności pojawią się bakterie. Przechowywanie jedzenia w takiej temperaturze gwarantuje więc po prostu bezpieczeństwo.
Temperatura zamrażarki utrzymana na poziomie minimum -18°C sprawia, że spada również szybkość reakcji chemicznych. O co dokładnie chodzi? Często mówi się, że mrożone warzywa i owoce mają nawet więcej wartości odżywczych niż ich świeże odpowiedniki. I nie ma w tym stwierdzeniu nieprawdy - pod warunkiem, że produkty są odpowiednio przechowywane.
Jeśli temperatura w zamrażarce wynosi co najmniej -18°C mamy gwarant, że jedzenie przechowywane w ten sposób nie traci świeżości, walorów smakowych i odżywczych. To zatem bardzo ważne, jeśli chcemy gotować z wyprzedzeniem, przygotowywać meal prepy i jednocześnie odżywiać się zdrowo.
Oczywiście wyższa temperatura w zamrażarce jeszcze nie zwiastuje tragedii, ale trzeba liczyć się z tym, że warzywa i owoce tracą znaczną część właściwości. Mówi się nawet o tym, że produkty bogate w witaminę C mrożone w temperaturze wyższej o 6 stopni utraciłby jej aż 20%!

Temperatura w zamrażarce - co na nią wpływa?

Już wiesz, ile stopni powinno być w zamrażarce. Czy masz jednak świadomość, że również masz wpływ na rozregulowanie temperatury wewnątrz tego sprzętu? Oto lista najpopularniejszych błędów, które można popełnić!
Za wahania temperatur odpowiada między innymi bardzo częste dokładanie kolejnych produktów czy zbyt długie trzymanie otwartych klap/drzwiczek, ponieważ wpłynie to na dostawanie się ciepłych mas powietrza do wnętrza zamrażarki. Jak rozmrozić zamrażarkę? Nowe modele to nierzadko sprzęty, które nie wymagają rozmrażania. Jeśli w Twojej kuchni lub spiżarni gości nieco starsze urządzenie, musisz kontrolować, czy wewnątrz nie zbiera się lód wpływający na jakość przechowywanego jedzenia.

Temperatura w zamrażarce a przechowywanie żywności

Czy temperatura zamrażarki wpływa na czas przechowywania żywności? Większość zaleceń mówi, że nieprzetworzone jedzenie możemy przetrzymywać do roku. Nie zapominaj jednak że czas przechowywania produktów przypisany jest do konkretnych grup żywności. I jak to wygląda w praktyce?
  • Owoce i warzywa można mrozić do roku.
  • Czas mrożenia surowego mięsa i ryb waha się od 6 miesięcy do roku. Ryby i mięsa po obróbce termicznej należy przechowywać w zamrażarce maksymalnie do 3 miesięcy.
  • Optymalny czas mrożenia pieczywa waha się od 3 do 6 miesięcy.
Pamiętaj, by w zamrażalniku umieszczać również produkty całkowicie zimne - tylko wtedy nie zmienisz temperatury panującej wewnątrz urządzenia. Jeśli chcesz dodatkowo zadbać o wartości odżywcze rozmrożonych produktów, to także rozmrażaj je rozważnie, a więc w lodówce. Nigdy nie zmieniaj drastycznie temperatur!
Zdjęcie: NomadSoul1 / Envato Elements
Autor: Anna Mlonka