Data publikacji:

Jaki moździerz wybrać?

Moździerz kuchenny to jedno z najważniejszych akcesoriów, które powinien mieć każdy fan gotowania. Ułatwia miażdżenie orzechów, kiedy chcesz np. posypać nimi świąteczny piernik. Sprawdzi się też do tworzenia własnych mieszanek ziół i przypraw. Jaki moździerz wybrać do swojej kuchni?

Sprawdź również, jaki wybrać młynek do kawy.
moździerz

Moździerz kuchenny – jaki wybrać i czy w ogóle warto go mieć?

Jeżeli na co dzień tworzysz własne połączenia ziół i przypraw w blenderze, a bakalie siekasz nożem, moździerz kuchenny może stać się ich wygodną alternatywą. Zamiast długo myć blender albo szukać na podłodze kawałków orzechów, które pospadały z deski do krojenia, możesz po prostu skorzystać z wygodnego i łatwego do umycia moździerza. Akcesorium jest dosyć ciężkie, ale dzięki temu szybko spełnia swoje zadanie. Składa się ze stabilnej miseczki o grubych ściankach i wyprofilowanego tłuczka.

Moździerz kuchenny przydaje się do tworzenia mieszanek przypraw, marynat do mięs i włoskiego pesto. Jeżeli kultywujesz brytyjską tradycję five o’clock, sięgnij po moździerz do przygotowywania własnych mieszkanek herbacianych. Suszone owoce i przyprawy korzenne, takie jak goździki czy laska cynamonu, będą idealne. A może chcesz po prostu rozkruszyć większe przyprawy? Moździerz poradzi sobie np. z solą gruboziarnistą, ziarnami pieprzu czy ziela angielskiego. Sprawdzi się również doskonale do rozcierania ziół suszonych w domu, takich jak bazylia, oregano czy majeranek.

Co ciekawe, moździerzy można używać nie tylko podczas gotowania. Ciężka miska z tłoczkiem to akcesorium podpatrzone u kosmetologów i farmaceutów. Jeżeli stawiasz na domowe kosmetyki i olejki aromatyczne, moździerz to strzał w dziesiątkę! Masz problem z połykaniem leków, które należy przyjmować podczas posiłku? Moździerz nadaje się do rozdrabniania tabletek. Musisz jednak pamiętać, żeby dokładnie go potem umyć.

Na moździerz kuchenny warto spojrzeć także okiem estety. Jeżeli nie zależy ci na funkcjonalności moździerza, ale chcesz potraktować go jak ozdobę kuchni czy jadalni, na Ceneo.pl znajdziesz wiele pięknych modeli.

Polecane moździeże kuchenne

Moździerz kamienny

ykonywany jest najczęściej z granitu lub marmuru. Świetnie sprawdzi się do rozcierania i rozkruszania różnych składników twoich ulubionych dań i mieszanek przypraw. Doskonale odegra także rolę ozdoby na kuchennym blacie. Moździerze z kamienia są ciężkie, ale dzięki temu także niezwykle trwałe. Model jest odporny na zadrapania i wgniecenia. Zazwyczaj ma antypoślizgową podkładkę, która umożliwia korzystanie z niego na każdej powierzchni.Po rozcieraniu ziół czy innej kulinarnej czynności kamień należy umyć pod bieżącą wodą z użyciem twojego ulubionego środka do mycia naczyń.

Chociażby ze względu na wagę kamiennego moździerza nigdy nie myj go w zmywarce. Zwróć uwagę na rodzaj kamienia, z którego wykonano moździerz. Najpopularniejsze są moździerze marmurowe i granitowe. Te pierwsze mają gładką powierzchnię, dlatego łatwo jest utrzymać je w czystości. Powierzchnia granitowych moździerzy jest często chropowata, co przyspiesza ucieranie i rozdrabnianie, ale sprawia, że granitowy moździerz myje się dłużej niż marmurowy.

Moździerz drewniany

Model nie mniej efektowny od kamiennego. Jeżeli chcesz korzystać z niego podczas gotowania, zwracaj baczną uwagę na sposób konserwacji. Zapachy, kolory i smaki mogą wnikać w drewno, a po umyciu pod bieżącą wodą moździerz należy jak najszybciej dokładnie osuszyć. Poza tym drewno jest wrażliwe na zarysowania i wgniecenia. Cechą charakterystyczną moździerza z drewna jest lekkość, która sprawia, że w trakcie korzystania z akcesorium należy je mocniej przytrzymywać niż np. moździerz kamienny. Niewielka waga to jednak zaleta, kiedy odstawiasz moździerz wysoko do szafki.

Moździerz porcelanowy lub z ceramiki 

Możesz potraktować jako dekorację albo wykorzystywać na co dzień w kuchni. Miej jednak na uwadze, że porcelana i ceramika są kruche, dlatego należy używać ich bardzo ostrożnie. Moździerze tego typu łatwo utrzymać w czystości. Nie przyjmują zapachów, smaków ani kolorów.

Moździerz żeliwny 

Jest efektowny i trwały. Pięknie prezentuje się na blacie kuchennym, zwłaszcza w rustykalnej i klasycznej aranżacji. Można myć go najlepiej tylko pod bieżącą wodą, ewentualnie używając delikatnego detergentu.

Moździerz stalowy 

Łączy w sobie najważniejsze walory wszystkich rodzajów moździerzy kuchennych. Z jednej strony jest lekki i łatwy do utrzymania w czystości. Można myć go pod bieżącą wodą z użyciem zwykłego płynu do mycia naczyń, a nawet czyścić w zmywarce. Z drugiej strony moździerz stalowy jest odporny na zarysowania i wgniecenia, nie przyjmuje zapachów, smaków ani kolorów rozcieranych lub rozkruszanych składników.

Jaki moździerz kupić? Na co musisz zwrócić uwagę?

Przede wszystkim zastanów się, czy moździerz stanie się twoim częstym kuchennym pomocnikiem, czy będzie przede wszystkim odgrywał rolę dekoracji. Odpowiedź na pytania o rodzaj moździerza (jaki wybrać) jest nie mniej istotna niż przyjrzenie się najważniejszym cechom upatrzonego modelu. Chropowata ścianka ułatwia ucieranie i tłuczenie, np. orzechów lub tabletek. Pamiętaj jednak, że kurz znacznie łatwiej osiada na chropowatych ściankach niż na gładkich. Czyszczenie moździerza ze ściankami, które nie są gładkie, jest też bardziej wymagające.

Kiedy szukasz odpowiedzi na pytanie: jaki moździerz kupić, zastanów się również nad jego pojemnością. Do mieszanek ziołowych i herbacianych świetnie sprawdzi się np. moździerz o średnicy kilkunastu centymetrów. Nic się z niego nie wysypie, a jednocześnie misa jest takiej wielkości, że łatwo i szybko rozetrzesz lub rozkruszysz w niej wszystkie składniki. Zwracaj również uwagę na rozmiary i poręczność tłuczka, który musi pewnie leżeć w dłoni. Antypoślizgowy spód moździerza ułatwi pracę na śliskiej powierzchni. Miłego kucharzenia!

Autorka: Magdalena Szymkuć