Jaki wok kupić? Podział ze względu na materiał wykonania
Pierwsze pytanie, które nasuwa się osobom pragnącym ułatwić sobie przygotowywanie azjatyckich potraw, zazwyczaj dotyczy rodzaju materiału, z którego wykonane jest naczynie. Jaki wok kupić, by być zadowolonym? Ze stali, z żelaza, a może z ceramiki? W podjęciu decyzji z pewnością pomoże ci opis zalet i wad każdego z wymienionych.
Wok stalowy
Wok ze stali węglowej albo nierdzewnej z pewnością zadowoli wszystkich tych, którzy lubią ciężkie, masywne naczynia. Warto wiedzieć również, że stal węglowa szybciej się nagrzewa i znacznie lepiej przewodzi ciepło, dlatego też przyrządzanie potraw w takim woku jest po prostu szybsze. Kupując naczynie ze stali węglowej, nie musisz martwić się również o wytrzymałość produktu – z pewnością będzie służył ci przez wiele lat.
Wok żeliwny
Ciężki, masywny, dość trudny w użytkowaniu, za to najtrwalszy ze wszystkich. Jeśli zastanawiasz się, jaki wok wybrać, a zależy ci na naczyniu, które wytrzyma właściwie wszystko (włącznie z uderzeniami czy upadkiem), to wybierz właśnie ten.
Przeczytaj także: Polecane patelnie żeliwne. Ranking
Wok ceramiczny
Idealny dla początkujących – jest bardzo lekki, więc używa się go bez szczególnych trudności, a do tego szybko się nagrzewa. Wadą woków ceramicznych jest dość duża, w porównaniu do poprzedników, podatność na zarysowania i uszkodzenia. W czasie jego użytkowania warto zatem stosować drewniane łopatki i łyżki.