Data modyfikacji:

Jaki wok kupić?

Wok to patelnia polecana wszystkim miłośnikom azjatyckiej kuchni. Jeśli i ty do nich należysz, koniecznie rozważ zakup takiego naczynia – najpierw jednak dowiedz się, na jakie jego cechy warto zwrócić uwagę. Krótko mówiąc, wyjaśniamy, jaki wok kupić.
wok patelnia

Wok – dlaczego warto?

Jaka patelnia jest najlepszym wyborem? Jeśli jeszcze nie zastanawiasz się, jaki wok kupić, ale czy taki zakup to na pewno dobry pomysł, to odpowiadamy: tak, jeśli tylko kochasz azjatycką kuchnię. Wok to wyjątkowe naczynie, które wyróżnia się na tle innych swoim półkolistym kształtem. Kształt ten odgrywa bardzo dużą rolę w równomiernym rozchodzeniu się ciepła, co z kolei umożliwia sprawne i bardzo szybkie przyrządzanie chińskich dań (bez przesuszenia).

Co również ma duże znaczenie, smażenie w woku nie wymaga zastosowania dużych ilości tłuszczu. W zasadzie wystarczy zaledwie odrobina oliwy lub oleju, aby osiągnąć dokładnie taki efekt, jakiego się pragnie.

Jaki wok kupić? Podział ze względu na materiał wykonania

Pierwsze pytanie, które nasuwa się osobom pragnącym ułatwić sobie przygotowywanie azjatyckich potraw, zazwyczaj dotyczy rodzaju materiału, z którego wykonane jest naczynie. Jaki wok kupić, by być zadowolonym? Ze stali, z żelaza, a może z ceramiki? W podjęciu decyzji z pewnością pomoże ci opis zalet i wad każdego z wymienionych.

Wok stalowy

Wok ze stali węglowej albo nierdzewnej z pewnością zadowoli wszystkich tych, którzy lubią ciężkie, masywne naczynia. Warto wiedzieć również, że stal węglowa szybciej się nagrzewa i znacznie lepiej przewodzi ciepło, dlatego też przyrządzanie potraw w takim woku jest po prostu szybsze. Kupując naczynie ze stali węglowej, nie musisz martwić się również o wytrzymałość produktu – z pewnością będzie służył ci przez wiele lat.

Wok żeliwny

Ciężki, masywny, dość trudny w użytkowaniu, za to najtrwalszy ze wszystkich. Jeśli zastanawiasz się, jaki wok wybrać, a zależy ci na naczyniu, które wytrzyma właściwie wszystko (włącznie z uderzeniami czy upadkiem), to wybierz właśnie ten.

Przeczytaj także: Polecane patelnie żeliwne. Ranking

Wok ceramiczny

Idealny dla początkujących – jest bardzo lekki, więc używa się go bez szczególnych trudności, a do tego szybko się nagrzewa. Wadą woków ceramicznych jest dość duża, w porównaniu do poprzedników, podatność na zarysowania i uszkodzenia. W czasie jego użytkowania warto zatem stosować drewniane łopatki i łyżki.

HEI, kantoński, a może mandaryński? Jaki wok wybrać?

Woki można podzielić nie tylko pod względem materiału wykonania, ale także z uwagi na kształt oraz inne parametry.

Wok HEI

To najbardziej klasyczny wok o półkolistym kształcie i z dość małą powierzchnią dna. Może być wykonany z różnych materiałów i być przystosowany do różnego typu kuchenek gazowych. Wyróżnia go przede wszystkim kształt.

Wok pekiński

Ten wykonany ze stali węglowej produkt cieszy się znakomitymi opiniami. Ma wygodną rączkę i jest bardzo głęboki. Pozwala stworzyć przepyszne dania w krótkim czasie.

Wok kantoński

Nie ma rączki, lecz parę uszu z metalu – to właśnie ten drobiazg wyróżnia go spośród innych. To produkt, który zazwyczaj używany jest w restauracjach. Jest bardzo ciężki i trudny do użytkowania w warunkach domowych.

Wok mandaryński

Najczęściej wykonany jest ze stali węglowej. Dość mały i lekki, więc z pewnością spodoba się wszystkim tym, którzy lubią podrzucać składniki w czasie smażenia.

Elektryczny wok. Jaki wybrać?

Osoby, które zastanawiają się, jaki wok kupić i zaczynają „szperać” w sieci, prędzej czy później dowiadują się o istnieniu woka elektrycznego. To produkt, który wystarczy podłączyć do prądu – nie musisz posiadać kuchenki, aby móc go używać.

Wok elektryczny to nowość na rynku, niemniej tego typu produktów powstaje coraz więcej. Taki model mają w ofercie już np. marki Tefal, Triomph czy Sfornella. Kupując urządzenie, upewnij się, czy ma regulowany termostat, czy jest pokryte nieprzywieralną powłoką oraz czy odpinane naczynie można myć w zmywarce.

Jaki wok wybrać? Duży czy mały?

Jaki rozmiar woka powinna wybrać osoba, która będzie gotowała na tradycyjnej kuchence? Z pewnością jeden z mniejszych. Kupowanie wielkiego woka jest błędem – będzie on się długo nagrzewał i szybko schładzał po wrzuceniu do niego dużej ilości składników. W efekcie potrawa, zamiast się szybko podsmażyć, będzie się dusić – a to w ogromnym stopniu wpłynie na ostateczny efekt.

Na co zwracać uwagę, kupując wok?

Wiesz już, jaki wok wybrać? Świetnie, ale jeszcze przez momencik wstrzymaj się z wrzucaniem produktu do wirtualnego kosza. Oto, na co jeszcze musisz zwrócić uwagę:
  • Pokrywa
Dobry wok powinien mieć dopasowaną rozmiarem pokrywkę. Dzięki niej można nie tylko szybko smażyć, ale też dusić potrawy.
  • Przeznaczenie
Jeśli posiadasz płytę indukcyjną, upewnij się, czy wybrany wok będzie z nią „współgrał”. Naczynia przeznaczone do płyt indukcyjnych można używać również na płytach gazowych, ale odwrotnie to już niestety nie zadziała.

Jak dbać o wok, by długo służył?

Bardzo możliwe jest, że po zastanowieniu się, jaki wok kupić, ostatecznie zdecydujesz się na model ze stali węglowej (jest najpopularniejszy). Pamiętaj zatem, że o taki produkt należy odpowiednio dbać. Oto kilka wskazówek:
  • zanim pierwszy raz użyjesz woka, umyj go ciepłą wodą z płynem,
  • zawsze dokładnie susz naczynie,
  • nie myj woka w zmywarce, jeśli producent na to nie zezwala,
  • nigdy nie szoruj naczynia – jeśli jest bardzo zabrudzony, zalej go gorącą wodą z płynem i pozostaw na godzinę,
  • do mieszania w woku używaj drewnianych łyżek i łopatek – nigdy nie rób tego metalową łyżką ani widelcem,
  • zawsze zachowuj dużą ostrożność podczas podrzucania produktów w woku.
Zdjęcia: Vell/Envato Elements