Data modyfikacji:

Naczynia do mikrofali. Jakie wybrać?

Mikrofalówka to prawdziwe wybawienie dla tych, którzy nie potrafią lub nie lubią gotować. Podgrzanie gotowych dań zajmuje kilka minut i nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych. Warto jednak wiedzieć, że nie każde naczynia nadają się do użycia w mikrofalówce. Co więcej, niektóre z nich mogą być wręcz niebezpieczne. Sprawdź, jakie naczynia do mikrofali kupić.

naczynia do mikrofali

Oznaczenia naczyń do mikrofali

Najlepszym i najprostszym sposobem na upewnienie się, że naczynia nadają się do mikrofali, jest sprawdzenie oznaczeń. Mogą znajdować się na opakowaniu produktu lub na jego spodzie. Miski, talerze i pojemniki, które można używać w mikrofalówce, oznaczone są symbolem mikrofalówki lub trzech fal w prostokącie. Takie naczynia nadają się zarówno do gotowania, jak i odmrażania pożywienia.

Sprawdź także, jakie garnki do indukcji wybrać.

Jakie naczynia do mikrofalówki wybrać?

Kuchenka mikrofalowa podgrzewa produkty za pomogą promieniowania elektromagnetycznego. Fale mikrofalowe wprawiają w drgania rotacyjne cząsteczki wody zawarte w pokarmie, co skutkuje wzrostem temperatury. W kuchence powinny być więc używane naczynia, które są „przezroczyste” dla mikrofal i nie stanowią bariery.

Szklane naczynia do mikrofali

Grube naczynia z przezroczystego szkła nadają się do użycia w mikrofalówce. Unikaj podgrzewania w naczyniach barwionych, zdobionych lub o cienkich ściankach. Na skutek bardzo wysokiej temperatury (np. podczas przegrzania cieczy) szklane naczynie może pęknąć.

Ceramiczne naczynia do mikrofalówki

Zarówno ceramika, jak i porcelana świetnie sprawdzi się w mikrofali. Pamiętaj jednak o tym, że nie może zawierać metalowych zdobień, np. rantów lub ozdobnych nitek. Posrebrzane talerze i misy mogą spowodować iskrzenie.

Naczynia z plastiku

Choć nie każdy plastik nadaje się do zastosowania w mikrofalówce, istnieją specjalne plastikowe pojemniki do podgrzewania w mikrofali.

Drewno w mikrofalówce

W teorii drewniane misy lub deski mogą znaleźć się w mikrofalówce. Przepuszczają fale i umożliwiają podgrzanie potrawy. Problem w tym, że nasiąkają wodą, która może doprowadzić do ich zniszczenia.

Naczynia z papieru w mikrofali

Wiele gotowych dań dostępnych jest w kartonowych lub papierowych opakowaniach. Nie każdy papier nadaje się jednak do użycia w mikrofali. Niektóre opakowania pokryte są woskiem lub farbą, więc nie należy wkładać ich do kuchenki.

Choć nie zaleca się używania metalowych naczyń (nie przepuszczają fal), niektóre płaskie misy i talerze nadają się do użycia w mikrofalówce.

Jakich naczyń nie można wkładać do mikrofali?

Naczynia metalowe

Większość metalowych garnków i pojemników nie nadaje się do użycia w mikrofalówce. Nie wkładaj do niej także sztućców czy pokrywek. Metal stanowi barierę dla fal elektromagnetycznych i utrudni podgrzewanie potraw, a niektóre naczynia mogą dodatkowo wywołać iskrzenie.

Naczynia z aluminium

Chcesz przygotować w mikrofalówce lazanię lub inne danie w aluminiowej tacy? Przełóż je na talerz! Aluminiowe tace i folie nie mogą znaleźć się w środku kuchenki i są stworzone do użycia w piekarniku.

Styropianowe naczynia do mikrofali

Styropianowe opakowania na żywność dobrze izolują ich ciepło, ale nie skorzystasz z nich w mikrofali. Pod wpływem wysokiej temperatury styropian może się stopić i wydzielać niebezpieczne dla zdrowia toksyny.

Przeczytaj również: Rodzaje patelni. Jaką patelnię kupić?

Pojemniki na żywność do mikrofali

Przygotowanie posiłków na cały dzień i zamknięcie ich w plastikowych pojemnikach to duża oszczędność czasu. Jeśli potrawy wymagają przygrzania, wybierz pojemniki na żywność przeznaczone do użycia w mikrofalówce. Wyróżniają się materiałem odpornym na wysoką temperaturę, specjalnym otworem na ujście pary wodnej oraz uchwytem ułatwiającym wyjęcie gorącego dania.

Równie przydatne mogą okazać się pojemniki do przygotowywania w mikrofalówce ryżu, makaronu lub ziemniaków. Co ciekawe, w mikrofali można także gotować na parze. Służy do tego specjalny pojemnik z rusztem i miejscem na wodę. Niektóre modele mają kilka pięter, dzięki czemu za jednym razem przygotujesz kilka składników.

Autor: Szymon Sonik