Najlepsza herbata, czyli jaka?
Gorąca herbata przyjemnie rozgrzewa w mroźny dzień, a schłodzona wspaniale gasi pragnienie. Chyba każdy z nas lubi napić się jej od czasu do czasu lub wręcz nie wyobraża sobie dnia bez kilku kubków tego wyjątkowego naparu. Zastanawiasz się, jaka jest najlepsza herbata? W artykule opisujemy wszystkie jej rodzaje oraz ich właściwości.
Herbata jest naparem przygotowanym z pąków oraz liści roślin z rodzaju kamelia (Camellia). Poszczególne typy herbat różnią się od siebie tym, w jakiej fazie i w jaki sposób są zbierane czy też jak przygotowywany jest susz. Niektóre się utlenia, inne fermentuje. Warto pamiętać o jednej rzeczy. Wszelkie napary z innych ziół czy też owoców nie są tak naprawdę herbatami! Nieprawidłowe są więc nazwy takie jak herbata rumiankowa, malinowa czy też żurawinowa.
Herbata wywodzi się z Chin, gdzie też jest ona istotnym elementem tradycji. Najwięcej plantacji znajduje się obecnie właśnie w tym kraju oraz w Indiach. Na całym świecie panuje mnóstwo zwyczajów dotyczących herbaty. Niektórzy piją ją samą, inni z cytryną, mlekiem, a nawet z masłem!