Data modyfikacji:

Jaka będzie najlepsza herbata?

Przepadasz za herbatą? Koniecznie dowiedz się, jaka jest najlepsza i najzdrowsza. Czarna, zielona, biała – wszystkie te rodzaje mają wiele cennych właściwości, a do tego świetnie smakują i gaszą pragnienie. Jaka jest najlepsza herbata? Czym wyróżniają się poszczególne typy? Sprawdź w artykule!
najlepsza herbata

Najlepsza herbata, czyli jaka?

Gorąca herbata przyjemnie rozgrzewa w mroźny dzień, a schłodzona wspaniale gasi pragnienie. Chyba każdy z nas lubi napić się jej od czasu do czasu lub wręcz nie wyobraża sobie dnia bez kilku kubków tego wyjątkowego naparu. Zastanawiasz się, jaka jest najlepsza herbata? W artykule opisujemy wszystkie jej rodzaje oraz ich właściwości.

Herbata jest naparem przygotowanym z pąków oraz liści roślin z rodzaju kamelia (Camellia). Poszczególne typy herbat różnią się od siebie tym, w jakiej fazie i w jaki sposób są zbierane czy też jak przygotowywany jest susz. Niektóre się utlenia, inne fermentuje. Warto pamiętać o jednej rzeczy. Wszelkie napary z innych ziół czy też owoców nie są tak naprawdę herbatami! Nieprawidłowe są więc nazwy takie jak herbata rumiankowa, malinowa czy też żurawinowa.

Herbata wywodzi się z Chin, gdzie też jest ona istotnym elementem tradycji. Najwięcej plantacji znajduje się obecnie właśnie w tym kraju oraz w Indiach. Na całym świecie panuje mnóstwo zwyczajów dotyczących herbaty. Niektórzy piją ją samą, inni z cytryną, mlekiem, a nawet z masłem!

Czy herbata jest zdrowa?

Na pytanie, czy herbata jest zdrowa, odpowiedź jest jednoznaczna – zdecydowanie tak! Oczywiście istnieją pewne przeciwwskazania co do jej picia oraz nie powinno się przesadzać z ilością, jednak tak jest w przypadku praktycznie każdego produktu. Najlepsza herbata działa pobudzająco, moczopędnie, oczyszczająco i wspiera pracę układu krążenia.

Każdy rodzaj herbaty zawiera takie substancje jak teina o działaniu pobudzającym, olejki eteryczne oraz przeróżne flawonoidy o właściwościach antyoksydacyjnych. Mogą to być np. katechiny lub flawonole. Oprócz tego uważa się, że polifenole mogą mieć działanie przeciwnowotworowe. Warto pamiętać, że dobra herbata nie zawiera żadnych szkodliwych składników. Niestety taka hodowana na skażonych glebach może mieć w sobie ołów lub inne niebezpieczne związki, dlatego warto wybierać herbatę wysokiej jakości.

Jaka jest najlepsza herbata? Rodzaje herbat

Dobra herbata powinna być nie tylko zdrowa, lecz także aromatyczna i pyszna. Poniżej opisujemy jej poszczególne rodzaje, ich sposób przyrządzania oraz właściwości.

Herbata czarna – tradycyjna, popularna

Czarna herbata jest według wielu bez wątpienia tą najlepszą herbatą. Polacy ją uwielbiają i piją często do śniadania, kolacji czy też deseru. Otrzymuje się ją w wyniku kilku następujących po sobie procesów – więdnięcia liści, skręcania, całkowitej oksydacji i suszenia. Poprawia trawienie, pobudza i działa przeciwzapalnie.
  • Temperatura parzenia: 100°C
  • Czas parzenia: 3-5 minut
  • Popularne gatunki: ceylon, yunnan, darjeeling

Herbata zielona – najzdrowsza, orzeźwiająca

Herbata zielona wyróżnia się intensywnym, orzeźwiającym smakiem. Obniża ciśnienie, przyspiesza metabolizm i oczyszcza organizm. Pozyskuje się ją następująco: najpierw następuje więdnięcie liści, proces oksydacji jest zatrzymywany, a potem herbatę się suszy.
  • Temperatura parzenia: 60-85°C
  • Czas parzenia: 2-3 minuty •
  • Popularne gatunki: sencha, matcha
  • Herbata biała – najzdrowsza, delikatna
Herbata biała jest w smaku nieco podobna do zielonej, ale delikatniejsza. Wielu uważa ją za najzdrowszą i najlepszą herbatę. Otrzymuje się ją w wyniku więdnięcia i suszenia liści. Oksydacja nie występuje w ogóle. Często wykorzystuje się jeszcze nierozwinięte pączki.
  • Temperatura parzenia: 70-95°C
  • Czas parzenia: 3-6 minut

Herbata czerwona (Pu-Erh) – intensywna, fermentowana

Czerwona herbata wyróżnia się lekko wędzonym aromatem, który jest zasługą procesu fermentacji. Pobudza trawienie, obniża poziom złego cholesterolu i pomaga w odchudzaniu. Otrzymuje się ją poprzez więdnięcie liści, zatrzymanie oksydacji, suszenie i fermentację. 
  • Temperatura parzenia: 90-100°C
  • Czas parzenia: 1-3 minuty

Herbata żółta – najmniej popularna

Herbata żółta to najmniej popularny rodzaj. Zawiera ona najmniej teiny, ale za to pozytywnie wpływa na pracę układu trawienia i krwionośnego. Jej pozyskiwanie przebiega następująco: więdnięcie liści, zatrzymanie oksydacji, proces men huan (żółknięcie), suszenie. 
  • Temperatura parzenia: 80-85°C
  • Czas parzenia: 1-3 minuty

Herbata ulung (niebieska) – intensywna, nietypowa w smaku

Ulung to dość popularna w naszym kraju herbata, która wyróżnia się specjalnym sposobem przygotowania. Liście więdną, następnie się je wytrząsa i częściowo utlenia, a potem suszy. Można ją parzyć aż do czterech razy. Ma ciemniejsze brzegi i jaśniejszy środek.
  • Temperatura parzenia: 90-95°C
  • Czas parzenia: 3-5 minut

Herbata aromatyzowana

Ostatnim rodzajem na naszej liście najlepszych herbat jest herbata aromatyzowana. Często dodaje się do niej nuty cytrusowe, kwiatowe czy też mleczne. Najpopularniejszą herbatą aromatyzowaną jest Earl Grey.

Jaka jest najlepsza herbata? Liściasta i z torebki

Herbaty możemy podzielić również ze względu na sposób pakowania. Może być ona liściasta lub rozdrobniona i zamknięta w torebkach. Wiele osób uważa, że znacznie lepsza jest ta w liściach. Ma ona mocniejszy aromat i głębszy smak, a niektórzy twierdzą, że do torebek wsypywany jest susz gorszej jakości. Ponadto według niektórych, jeśli są one plastikowe, podczas parzenia naparu mogą się wydzielać z nich szkodliwe substancje.

Herbata w torebkach jest za to wygodna w użyciu i szybciej się ją parzy. Jeżeli wolisz tę liściastą, koniecznie zaopatrz się w ładny zaparzacz, czajniczek lub sitko, dzięki któremu herbaciane fusy nie będą ci przeszkadzać w cieszeniu się napojem!
Autor: Olga Wacholc