Na przestrzeni dwóch ostatnich dekad dokonał się ogromny postęp w technologii kuchennych sprzętów AGD. Czołowi producenci prześcigają się w oferowaniu coraz to nowszych rozwiązań i patentów, które ułatwiają, przyspieszają i uprzyjemniają codzienne gotowanie. Znaczną popularność w tym czasie zyskały kuchenki oraz blaty grzewcze do zabudowy, które wykorzystują energię elektryczną.
Porzucenie standardowych palników gazowych na rzecz eleganckiej i minimalistycznej płyty, nie tylko wpływa na estetykę pomieszczenia, ale ułatwia również zachowanie czystości i sprzątanie po wszelkiego rodzaju kuchennych wpadkach. Wybierając tego typu urządzenia, z pewnością zadasz sobie pytanie – płyta ceramiczna a indukcyjna, która będzie lepsza? Rozwiewamy wątpliwości w tej kwestii, przedstawiając ich zalety i wady.
Podkreślmy, że korzystanie z płyty indukcyjnej nie jest w żaden sposób niebezpieczne dla zdrowia. Producenci nie zalecają jednak, by zbliżały się do niej na dłuższy czas osoby z rozrusznikami serca, na ich działanie może bowiem wpłynąć zmienne pole magnetyczne. Dodajmy, że jeżeli zostawimy tuż przy płycie kartę kredytową, teoretycznie ulegnie ona rozmagnesowaniu. Pole podczas gotowania może też w bezpośrednim pobliżu teoretycznie lekko zakłócić sygnał telefonu lub sieci Bluetooth.