Witamina PP to jeden z najważniejszych składników odżywczych, które mają wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mózgu. Jakie właściwości ma witamina PP, na co działa i czy istnieją jakieś skutki uboczne suplementacji niacyny? Na te i inne pytania odpowiadamy w poniższym artykule!
Witamina PP, nazywana inaczej niacyną i witaminą B3, jak wspomnieliśmy już we wstępie, jest niezbędna do prawidłowej pracy układu nerwowego i mózgu. Na tym jednak właściwości niacyny się nie kończą! Witamina PP wykazuje również korzystne działanie na kondycję włosów, pomaga w redukcji poziomu złego cholesterolu oraz reguluje ciśnienie krwi.
Na co jeszcze pomaga witamina PP? Niacyna:
Jak witamina PP działa na włosy? Niacynę można znaleźć przede wszystkim w kosmetykach do pielęgnacji włosów z łupieżem i nadmiernie wypadających. Jeśli zmagasz się z którymś z tych problemów – zafunduj sobie szampon lub odżywkę z dodatkiem witaminy B3.
Witamina PP jest także polecana na trądzik. Niacyna wnika do głębszych warstw naskórka, ma właściwości przeciwzapalne i pomaga w regulacji pracy gruczołów łojowych. Dodatkowo witamina PP wykazuje działanie antyoksydacyjne, czyli chroni skórę przed wolnymi rodnikami, a do tego zmniejsza przebarwienia i przyspiesza regenerację naskórka. Szukaj jej pod nazwą niacynamid.
Niedobór witaminy PP niesie ze sobą ryzyko wystąpienia pelagry, nazywanej inaczej rumieniem lombardzkim. To choroba, która dotyka najczęściej alkoholików, diabetyków oraz pacjentów, u których zdiagnozowano zespół złego wchłaniania, choroby wątroby i nowotwory. Do jej objawów zaliczamy: zaczerwienienie skóry, pęcherze, ciemnobrązowe przebarwienia, stan zapalny jamy ustnej i biegunki.
Na szczęście niedobór niacyny nie jest zbyt częsty. Powód jest prosty – ludzki organizm potrafi wytwarzać ją samodzielnie z flory bakteryjnej oraz jest w stanie syntezować niacynę z tryptofanu.
Jednym z najlepszych sposobów na zadbanie o odpowiednią ilość niacyny w diecie jest włączenie do codziennego jadłospisu produktów spożywczych bogatych w witaminę PP. W czym się znajduje? Jej najlepszym źródłem jest mięso drobiowe i wieprzowe. Znajdziesz ją również w wątróbce oraz w ziemniakach i produktach zbożowych.
Gdzie jeszcze znajdziesz niacynę? Jej smacznym źródłem są ryby, w szczególności śledzie, mintaje i dorsze, wątroby wołowe i wieprzowe oraz orzechy arachidowe. Witamina PP jest również obecna w ryżu brązowym, kaszy gryczanej i jęczmiennej, białej fasoli, pomidorach, bananach, morelach, brokułach i brukselkach.
Dzienne dawkowanie witaminy PP jest uzależnione przede wszystkim od wieku i płci. Kobietom rekomenduje się przyjmowanie 14 mg niacyny na dobę, podczas gdy u mężczyzn wartość ta wynosi 16 mg. W przypadku pań w ciąży zalecana dawka to 18 mg, a u kobiet karmiących – 17 mg.
Jeśli zdecydujesz się na suplementację witaminy PP, to nigdy nie przekraczaj dziennej dawki rekomendowanej przez producenta. Warto również skonsultować się wcześniej z lekarzem rodzinnym.
Czy nadmiar witaminy PP powoduje jakieś skutki uboczne? Jak się okazuje, tak, zbyt duża ilość niacyny, w szczególności w ramach suplementacji, może prowadzić do wystąpienia niepożądanych objawów. Nadmiar witaminy PP skutkuje:
Z kolei przeciwwskazaniem do suplementacji witaminy PP jest zdiagnozowana dna moczanowa. W przypadku alergii i astmy należy zachować szczególną ostrożność. W takich sytuacjach przed rozpoczęciem przyjmowania preparatów z niacyną konieczna jest konsultacja lekarska.