Wielu Polaków nie wyobraża sobie udanych wakacji lub weekendowego wypoczynku bez własnoręcznie przygotowanych przekąsek i dań z grilla. Niestety, pogoda nie zawsze sprzyja przebywaniu na wolnym powietrzu. W tym przypadku możemy skorzystać z funkcji grilla w piekarniku.
Grillowanie uważane jest za sport narodowy Polaków. Gdy tylko robi się ciepło i słonecznie, rodacy zakasują rękawy i rozpoczynają przygotowania do sezonu. Potrawy przygotowywane są na malutkich grillach jednorazowych, jak i w dużych stacjonarnych modelach, na działkach, w ogródkach, a czasami i na balkonach.
Istnieje jednak prosty sposób, by cieszyć się tak grillowanymi szaszłykami, kiełbaskami czy kurczakiem, także wtedy, gdy pogoda płata nam figla, a za oknem pada deszcz. Jest nim funkcja grilla w piekarniku, która dostępna jest w większości nowych kuchenek i piekarników do zabudowy. Bardzo często o niej zapominamy lub nie wykorzystujemy stu procent jej potencjału.
Przeczytaj, jaki grill gazowy warto kupić
Włączając grill w piekarniku, nie otwieramy oczywiście węglowego paleniska wewnątrz komory. Na jakiej zasadzie w takim razie działa ta funkcja? To proste. Wykorzystuje ona górną elektryczną grzałkę urządzenia, która nagrzewa się do z góry ustalonej przez nas temperatury, po której osiągnięciu zazwyczaj wyłącza się automatycznie dla zachowania bezpieczeństwa. Otwierając lekko drzwi piekarnika, umożliwiamy ucieczkę ciepłego powietrza i sprawiamy, że grzałka będzie nieprzerwanie włączona. Podczas grillowania należy regularnie sprawdzać stopień przypieczenia przygotowywanych potraw lub składników, by zapobiec ich przypaleniu.
Dla miłośników grillowania sporą wadą piekarników jest brak tak lubianego aromatu drewna i dymu. Z drugiej strony potrawy grillowane w domu są zdrowsze od tych przygotowywanych na świeżym powietrzu. Na składnikach nie osadzają się szkodliwe substancje generowane przez palenisko, nie wydzielają się też toksyczne substancje będące wynikiem spalania się tłuszczu. W piekarniku przygotowujemy te same przysmaki, co na zwykłym grillu. Na ruszt wrzucimy więc wszelkiego rodzaju mięsa i podroby, jak również warzywa. Dodatkowo istnieje też możliwość przygotowania wypieków. Korzystając z grilla, przyrumienimy i zapieczemy tosty, tarty, placki z owocami czy ciasta.
Spora część użytkowników kuchenek czuje się przygnieciona ogromną liczbą ich dostępnych funkcji oraz trybów działania, które często na pierwszy rzut oka są kompletnie niejasne, zwłaszcza gdy nie ma pod ręką instrukcji obsługi urządzenia. Choć różni producenci sprzętu AGD stosują własne oznaczenia informacyjne umieszczane na panelach lub pokrętłach sterowania, to większość z nich korzysta ze wspólnego i przyjętego w branży katalogu symboli. Funkcja grilla jest przedstawiana więc zawsze pod postacią fali lub łamanej kreski.
Poniżej zamieściliśmy charakterystykę najczęściej spotykanych trybów działania grilla, wraz z opisami ich ikon.
Amica 6226GcED3.43ZpTsKDpA(Xx)
Amica 617GES2.33HZpTaNA(Bm)
Amica 6226IED3.375TsDpHb(Xx)
Beko FSS57000GW
Samsung Dual Cook Flex NV75N5641RB
Whirlpool W6 OM4 4S1 P BSS
Autor: Michał Kułakowski