Data modyfikacji:

Jak korzystać z funkcji grill w piekarniku?

Wielu Polaków nie wyobraża sobie udanych wakacji lub weekendowego wypoczynku bez własnoręcznie przygotowanych przekąsek i dań z grilla. Niestety, pogoda nie zawsze sprzyja przebywaniu na wolnym powietrzu. W tym przypadku możemy skorzystać z funkcji grilla w piekarniku.

grill

Grillowanie uważane jest za sport narodowy Polaków. Gdy tylko robi się ciepło i słonecznie, rodacy zakasują rękawy i rozpoczynają przygotowania do sezonu. Potrawy przygotowywane są na malutkich grillach jednorazowych, jak i w dużych stacjonarnych modelach, na działkach, w ogródkach, a czasami i na balkonach.

Istnieje jednak prosty sposób, by cieszyć się tak grillowanymi szaszłykami, kiełbaskami czy kurczakiem, także wtedy, gdy pogoda płata nam figla, a za oknem pada deszcz. Jest nim funkcja grilla w piekarniku, która dostępna jest w większości nowych kuchenek i piekarników do zabudowy. Bardzo często o niej zapominamy lub nie wykorzystujemy stu procent jej potencjału.

Przeczytaj, jaki grill gazowy warto kupić

Grill w piekarniku – jak działa?

Włączając grill w piekarniku, nie otwieramy oczywiście węglowego paleniska wewnątrz komory. Na jakiej zasadzie w takim razie działa ta funkcja? To proste. Wykorzystuje ona górną elektryczną grzałkę urządzenia, która nagrzewa się do z góry ustalonej przez nas temperatury, po której osiągnięciu zazwyczaj wyłącza się automatycznie dla zachowania bezpieczeństwa. Otwierając lekko drzwi piekarnika, umożliwiamy ucieczkę ciepłego powietrza i sprawiamy, że grzałka będzie nieprzerwanie włączona. Podczas grillowania należy regularnie sprawdzać stopień przypieczenia przygotowywanych potraw lub składników, by zapobiec ich przypaleniu.

Dla miłośników grillowania sporą wadą piekarników jest brak tak lubianego aromatu drewna i dymu. Z drugiej strony potrawy grillowane w domu są zdrowsze od tych przygotowywanych na świeżym powietrzu. Na składnikach nie osadzają się szkodliwe substancje generowane przez palenisko, nie wydzielają się też toksyczne substancje będące wynikiem spalania się tłuszczu. W piekarniku przygotowujemy te same przysmaki, co na zwykłym grillu. Na ruszt wrzucimy więc wszelkiego rodzaju mięsa i podroby, jak również warzywa. Dodatkowo istnieje też możliwość przygotowania wypieków. Korzystając z grilla, przyrumienimy i zapieczemy tosty, tarty, placki z owocami czy ciasta.

Funkcje i symbol grilla w piekarniku

Spora część użytkowników kuchenek czuje się przygnieciona ogromną liczbą ich dostępnych funkcji oraz trybów działania, które często na pierwszy rzut oka są kompletnie niejasne, zwłaszcza gdy nie ma pod ręką instrukcji obsługi urządzenia. Choć różni producenci sprzętu AGD stosują własne oznaczenia informacyjne umieszczane na panelach lub pokrętłach sterowania, to większość z nich korzysta ze wspólnego i przyjętego w branży katalogu symboli. Funkcja grilla jest przedstawiana więc zawsze pod postacią fali lub łamanej kreski.

Poniżej zamieściliśmy charakterystykę najczęściej spotykanych trybów działania grilla, wraz z opisami ich ikon.

  • Mały grill [krótka fala lub łamana kreska] – funkcja przeznaczona do przygotowywania cienkich i delikatnych potraw oraz składników, grzałka nie działa tutaj w stu procentach swojej mocy. Z pomocą małego grilla w bezpieczny sposób przypieczemy np. tosta lub pizzę.
  • Duży grill [długa fala lub łamana kreska] – standardowy tryb pracy grilla, w którym grzałka może działać z całą swoją mocą. Przy jej pomocy przygotujemy między innymi wszelkiego rodzaju mięsa, ryby, warzywa, sery oraz gotowe produkty garmażeryjne. Warto pamiętać, by wszystkie składniki i potrawy znajdowały się w żaroodpornych naczyniach zbierających wytapiany tłuszcz. Zapobiegnie to powstawaniu trudnych do usunięcia zabrudzeń komory.
  • Mały grill z termoobiegiem [krótka fala/łamana kreska z umieszczonym pod nią symbolem wentylatora] – funkcja działa podobnie jak standardowy mały grill, ale obecność termoobiegu przyspieszacza czas przygotowania potraw i umożliwia ich przygotowanie w nieco niższych temperaturach oraz bardziej równomierne przypieczenie.
  • Duży grill z termoobiegiem [długa fala/łamana kreska z umieszczonym pod nią symbolem wentylatora] – termoobieg przyśpiesza proces pieczenia, pozwala na obniżenie temperatury, a także bardziej równomierne przyrumienia składniki.
  • Super grill [prosta linia, a pod nią długa fala lub łamana kreska] – tryb, po którego wybraniu uruchamiamy równocześnie dwa źródła ciepła, standardową grzałkę pieczenia oraz grill.
  • Turbo grill [prosta linia, a pod nią długa fala/łamana kreska oraz symbol wentylatora] – tryb uruchamiający równocześnie aż trzy źródła ciepła piekarnika. Potrawa jest przypiekana, grillowana i dodatkowo przyrumieniana z pomocą termoobiegu. Wybranie opcji znacząco przyspiesza czas pieczenia.

Polecane kuchenki gazowo-elektryczne z funkcją grilla

Amica 6226GcED3.43ZpTsKDpA(Xx)

Amica 617GES2.33HZpTaNA(Bm)

Polecane kuchenki elektryczne z funkcją grilla

Amica 6226IED3.375TsDpHb(Xx)

Beko FSS57000GW

Polecane piekarniki z funkcją grilla

Samsung Dual Cook Flex NV75N5641RB

Whirlpool W6 OM4 4S1 P BSS

Autor: Michał Kułakowski