Data publikacji:

Jak naostrzyć łyżwy? Kompleksowy poradnik

Czujesz, że jazda po lodzie nie jest tak płynna jak do tej pory? Masz problemy z utrzymaniem równowagi na lodowisku? To znak, że czas naostrzyć łyżwy. Przeprowadzimy cię krok po kroku przez proces tworzenia krawędzi na płozie i podpowiemy, na co zwrócić szczególną uwagę, aby nie popełnić błędu. Sprawdź, jak naostrzyć łyżwy.

jak naostrzyć łyżwy

Jak i dlaczego ostrzyć łyżwy?

Podpowiadaliśmy już, jakie łyżwy kupić. W dzisiejszym wpisie doradzimy, jak dobrze naostrzyc łyżwy w domu.

Głównym celem ostrzenia łyżew jest stworzenie specjalnego rowka w środkowej części stalowej płozy. To właśnie on odpowiada za odpowiednią przyczepność do nawierzchni lodowiska, zapewnia stabilność w trakcie jazdy, a także ułatwia wykonywanie różnorodnych manewrów, w tym także tych najbardziej podstawowych, czyli zatrzymania się, zmiany kierunku czy skręcenia. Bez tego jazda będzie wymagać od ciebie większego nakładu siły. Ostrzenie łyżew jest zatem tak samo ważne jak smarowanie nart.

Pamiętaj, aby zwrócić szczególną uwagę na równe krawędzie – niesymetryczne końcówki płozy sprawią, że łyżwy będą nierównomiernie wbijać się w lód, co z kolei wpłynie na obniżenie techniki jazdy, a nawet skutecznie ją uniemożliwi.

Nieprawidłowe użytkowanie maszyny może również doprowadzić do spalenia płozy, spłaszczenia jej w niektórych miejscach lub całkowitego jej zniszczenia. Jeśli nie wiesz, jak naostrzyć łyżwy samodzielnie, to warto powierzyć to zadanie profesjonalistom.

Jak często ostrzyć łyżwy hokejowe i figurowe?

Ostrzenie łyżew należy przeprowadzić bezpośrednio po ich zakupie – nowe modele nie zapewnią ci takiej przyczepności i stabilności.

To właśnie po braku przyczepności poznasz, że już czas, by naostrzyć łyżwy. Podobnie jest w przypadku, gdy poczujesz nieplanowane ruchy na bok na lodowisku, a płozy pokryją się rdzą i staną się matowe.

Czynność należy przeprowadzać regularnie. Szacuje się, że najlepszym momentem na ostrzenie łyżwe jest spędzenie do 15 godzin na lodowisku.

Ostrzenie łyżew możesz przeprowadzić samodzielnie lub zlecić to specjalistom – usługa kosztuje od kilku do kilkunastu złotych. Sprawdź, jak naostrzyć łyżwy domowym sposobem.

Jak naostrzyć łyżwy: cenne wskazówki

Ostrzenie łyżew ma za zadanie przede wszystkim usunięcie metalu z dolnej części płozy, stworzenie rowka o odpowiedniej głębokości i wyrównanie powstałych krawędzi. W tym celu wykorzystuje się specjalną maszynę nazywaną ostrzałką.

Jak naostrzyć łyżwy? Po nadaniu tarczy szlifierskiej właściwego kształtu (warto użyć do tego narzędzia diamentowego) i ustawieniu płozy w specjalnym uchwycie położonym wzdłuż obracającego się elementu, możesz przystąpić do stworzenia dwóch krawędzi, dzięki którym zatrzymywanie się czy skręcanie na lodzie stanie się ponownie bezproblemowe. Pamiętaj, aby ostrzenie odbywało się ze stałą szybkością – dzięki temu powstałe krawędzie będą symetryczne.

W zależności od dostępnej maszyny proces może odbywać się automatycznie lub wymagać nakładu siły. Odpowiednio przeprowadzone naostrzenie łyżew pozwoli na odświeżenie lub stworzenie w płozach nowych rowków, które ułatwią wykonywanie manewrów w trakcie jazdy. Co ciekawe, nie ma idealnej głębokości przerwy między krawędziami – profesjonaliści zachęcają do eksperymentowania i dopasowywania jej do twoich indywidualnych potrzeb.

Jak naostrzyć łyżwy hokejowe i figurowe?

W przypadku łyżew hokejowych i figurowych proces ostrzenia wygląda odrobinę inaczej. Choć wykorzystuje się do tego ten sam sprzęt, to zamiast rowka na środku płozy mamy do czynienia z wytworzeniem go na całej długości.

Dodatkowo należy zadbać również o profil płozy – czynność nazywana jest profilowaniem. Łyżwy figurowe powinny mieć dodatkowo niezaokrąglone zakończenie stalowego elementu.

Katarzyna Wendzonka
Katarzyna Wendzonka

Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej. Miłośniczka kawy, dobrych seriali, thrillerów i pisania. Największą przyjemność sprawia jej tworzenie tekstów na temat mody, pielęgnacji, jedzenia oraz wszystkiego, co związane z marketingiem internetowym.