Data modyfikacji:

Jaka mąka do pizzy będzie najlepsza?

Chcesz przygotować doskonałą pizzę w domowym zaciszu? Koniecznie zaopatrz się w produkty dobrej jakości. Niezbędnym elementem jest odpowiednia mąka. Pozwala ona uzyskać ciasto o idealnej konsystencji i chrupkości. Jaka mąka do pizzy będzie najlepsza? Dowiedz się w artykule!

mąka do pizzy

Mąka do pizzy – co musisz wiedzieć o pizzy?

Kto z nas nie kocha pizzy? Ten włoski specjał należy do ulubionych potraw wielu ludzi. Prawdziwa pizza wywodzi się z Neapolu i powstała najprawdopodobniej w XVIII wieku. Jeśli chcesz rozkoszować się tym smakołykiem, wcale nie musisz zamawiać dania z pizzerii. Możesz nauczyć się przyrządzać znakomitą pizzę w domowym zaciszu!

Jak zrobić pizzę w domu? Aby ją przygotować, koniecznie zaopatrz się w najlepszej jakości produkty. Mozzarella, bazylia i dobra passata pomidorowa to tylko kilka z nich. Niezbędnym składnikiem jest odpowiednia mąka. W artykule podpowiadamy, jaką mąkę do pizzy wybrać.

Dlaczego mąka do pizzy ma znaczenie?

Odpowiednia mąka na pizzę jest kluczowym składnikiem dobrego ciasta. Prawdziwy włoski przepis na ciasto zawiera jedynie cztery składniki – mąkę, drożdże, sól oraz wodę. Ewentualnie dodaje się również nieco oliwy.

Wybierając mąkę do pizzy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na jej typ. Mówi on o tym, ile substancji mineralnych zawiera dany produkt. Po spaleniu mąki w piecu w temperaturze około 950 stopni Celsjusza pozostaje z niej popiół – to, ile go zostanie, determinuje właśnie jej typ. Dlatego też pozostałości te nazywane są popiołem.

Najczęściej spotyka się mąki o następujących typach: 500, 650, 750, 200, 450. Na przykład jeżeli popiół pozostały po spaleniu danej mąki stanowi 2% całości, mamy do czynienia z mąką 2000. Typ mąki wpływa na konsystencję, miękkość i chrupkość wykonanego z niej ciasta.

Jaka mąka do pizzy będzie najlepsza?

Najlepsza mąka do pizzy to typ 00, a więc taka, która nie zawiera w ogóle popiołu. Jest ona niezwykle sypka. Mówi się, że konsystencją przypomina talk lub puder.

Oczywiście do klasycznej włoskiej pizzy używa się mąki pszennej 00. Ma biały kolor, jest lekka i puszysta. Zawiera również bardzo dużo glutenu, dzięki czemu ciasto do pizzy pozostaje w środku miękkie i sprężyste, z wierzchu jest zaś chrupiące. Ponadto łatwo jest je zagnieść.

Ciasto do pizzy – reszta składników

Oprócz dobrej mąki o typie 00 do ciasta na pizzę należy dodać jeszcze trzy inne składniki. Woda powinna mieć średni stopień twardości, a drożdże muszą być świeże i odpowiednio kwaśne. Jeśli chodzi o sól, najlepiej sprawdzi się morska. I to wszystko!

Ciasto na pizzę należy bardzo dobrze wyrobić, aby gluten zaczął pracować, co gwarantuje miękkość i sprężystość wypieku. Następnie zostawia się je do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Na koniec jeszcze raz się je krótko wyrabia i formuje z niego okrągły placek.

Prawdziwą włoską pizzę piecze się w kamiennym piecu opalanym drewnem w bardzo wysokiej temperaturze (około 400 stopni Celsjusza). Dlatego jeśli chcesz nauczyć się przygotowywać ten specjał w domu, zainwestuj w specjalny piec do użytku domowego lub kamień do pizzy. Ranking popularnych produktów pomoże ci wybrać odpowiedni model.

Mąka na pizzę – czy można ją zastąpić?

Choć do pizzy najlepiej sprawdza się mąka pszenna o typie 00, nie zawsze można ją dostać w sklepie. Jeśli masz taki problem, sięgnij po mąkę 450 lub 500. Również nie zawiera ona wielu składników mineralnych, dlatego powinna bardzo dobrze się sprawdzić.

Niektóre osoby, np. chorujące na celiakię, nie mogą spożywać glutenu. Jeśli cierpisz na to schorzenie, spróbuj wykonać pizzę z mąki gryczanej i kukurydzianej lub specjalnej mieszanki mąk bezglutenowych. Smacznego!

Autorka: Olga Wacholc