Data publikacji:

Jaki olej do blatów kuchennych stosować?

Blat kuchenny to bez wątpienia wspaniały element zdobiący, ale przede wszystkim powierzchnia narażona na wszelkiego rodzaju uszkodzenia. Wykonujemy na nim przecież szereg czynności, począwszy od krojenia, po mycie przy użyciu detergentów. Zarówno więc działania mechaniczne, jak i częsta ingerencja środków chemicznych czy wysoka temperatura, negatywnie wpływają na jego wygląd. Dlatego właśnie tak istotne jest odpowiednie dbanie o ten główny składnik wyposażenia kuchni, chociażby regularnie wykonując staranne olejowanie owej powierzchni.
olej do blatów kuchennych

Drewniany blat kuchenny – strzał w dziesiątkę czy kłopot?

Mimo iż coraz więcej osób decyduje się na zakup blatu laminowanego, z kamienia, a nawet szkła, nadal najpopularniejsze jest drewno. Jako materiał ponadczasowy, charakteryzujący się niezwykłą trwałością i urokiem, świetnie prezentuje się w absolutnie każdej stylistyce.

Nie dość, że dodaje wnętrzu ciepła, dodatkowo jest jeszcze niesamowicie praktyczne, solidne i odporne. By jednak móc cieszyć się jego pięknem przez długi czas, trzeba się o nie właściwie zatroszczyć.

W tym celu stosuje się specjalistyczne oleje, woski i inne produkty przeznaczone do pielęgnacji tego typu blatów, które na szczęście są stosunkowo łatwe w obróbce i konserwacji oraz chronią przed wysychaniem, ale także przed kontaktem z wodą czy zabrudzeniami.

Ponadto drewno można zabezpieczyć również lakierem, co sprawi, że płaszczyzna blatu będzie lepiej odizolowana od czynników zewnętrznych, odporna na zabrudzenia oraz na przenikanie wilgoci w głąb drewna.

Zdając sobie sprawę, że drewno jest podatne na zarysowania, fachowcy doradzają do montażu blatów przeważnie takie gatunki jak krajowy dąb, buk czy jesion, ale też egzotyczny mahoń, ipe, iroko, teak i merbau.

Jaki olej do blatów kuchennych? Rodzaje olejów

Powszechną formą impregnowania drewna jest wspomniane wcześniej olejowanie, zaś końcowa decyzja, jaki olej do blatów kuchennych będzie optymalnym rozwiązaniem w danym przypadku, zależy natomiast od wielu aspektów. Należą do nich między innymi: rodzaj drewna, umiejscowienie blatu i specyfika działających na niego czynników (oleje zewnętrzne, np. tarasowy, chronią dodatkowo przed promieniami UV). Tymczasem kluczową sprawą przed zakupem konkretnego wyrobu będzie dokładne przestudiowanie jego etykiety, a w razie potrzeby także karty technicznej.

Dobór prawidłowego typu oleju to wbrew pozorom niesłychanie ważna kwestia. Źle dopasowany produkt może skutkować szybkim ścieraniem się powierzchni, koniecznością wprowadzania poprawek, a ostatecznie niszczeniem drewna. Warto zatem stawiać wyłącznie na profesjonalne, sprawdzone preparaty, jednocześnie stosując się do ściśle określonych zasad ich nakładania.

Wiele osób zastanawia się, czy wybrać lakierobejcę, lakier czy olej do drewna. Choć każda z opcji ma swoje zalety i zależy od indywidualnych preferencji, godnym podkreślenia faktem jest to, iż ta ostatnia daje najbardziej naturalny efekt.

Z drugiej strony trzeba pamiętać, że w przeciwieństwie do lakieru, olejowanie powtarzamy około dwóch razy do roku, gdyż dopiero wówczas jesteśmy w stanie osiągnąć satysfakcjonujące rezultaty (podkreślenie usłojenia i zwiększenie wizualnej atrakcyjności drewnianych przedmiotów poprzez podkreślenie ich naturalnej kolorystyki).

Z konkretnych produktów, dostępnych na rynku warto przetestować na przykład olej do blatów drewnianych marki 3V3. Jest to bezbarwny olej, nadający się również do zabezpieczania egzotycznych gatunków drewna. Po jego nałożeniu blat staje się bardziej odporny na powstawanie plam i odbarwień. Poza tym spełnia wymagane normy i może być używany w miejscach przeznaczonych do przygotowywania posiłków.
Następny wart uwagi jest olej Borma Wachs przeznaczony do stołów i powierzchni kuchennych, jak również do desek do krojenia i drewnianych przyborów i jest certyfikowany do kontaktu z żywnością. Ostatnim wartościowym produktem jest zaś Osmo, sporo droższy, za to naprawdę wart swojej ceny.

Prawidłowa aplikacja oleju do blatu kuchennego

Olej nakładamy pędzlem, wałkiem lub bawełnianą szmatką ruchami podłużnymi, zawsze wzdłuż słojów. Jeżeli po około 20 minutach nadmiar oleju pozostał na blacie, trzeba go wetrzeć lub zebrać bawełnianą szmatką. Z kolei do głównych zalet olejowania należą dogłębna impregnacja materiału i przyjemna w dotyku powierzchnia drewna.

W końcu, w zależności od typu produktu i jego przeznaczenia, środek może być uzupełniany o dodatek żywic, wosków lub barwników roślinnych. Do wyboru mamy całą masę olejów, podzielonych m.in. ze względu na przeznaczenie (np. do blatów), gatunek drewna – oleje do drewna liściastego, iglastego, egzotycznego, jak i właściwości barwiące – oleje bezbarwne, oleje z barwnikiem.

Poza tym liczy się tu też szybkość schnięcia i łączna zawartość wosków. Mówimy również o specjalnych oznaczeniach: ENV 1186 (produkt dopuszczony do kontaktu z żywnością), PN-EN 71-3 (spełnia normy bezpiecznej powłoki zabawek dziecięcych) i DIN 53160 (bezpieczeństwo w kontakcie ze śliną lub potem).

Jaki olej do blatów kuchennych stosować?

Olej do blatu kuchennego to naprawdę konieczny specyfik, jeśli zależy nam na utrzymaniu atrakcyjnego wyglądu i trwałości blatu z drewna. Obecnie, zarówno w sklepach stacjonarnych, jak i online, dostaniemy ogrom tego typu produktów, dlatego tak ważne jest umiejętne rozróżnianie wysokiej jakości produktów od tych, zupełnie się nienadających.

Olejowanie powoduje, że drewniane blaty prezentują się niezwykle elegancko, drewno jest nawilżone, delikatne w dotyku, a bezbarwna powłoka na powierzchni chroni je przed zabrudzeniami i uszkodzeniami. Zdarza się, że producenci zlecają ponowne olejowanie po upływie 12 godzin, tak aby dobrze zaimpregnować drewno.

W zależności od rodzaju oleju do blatu proces ten powinniśmy powtarzać co roku lub wtedy, gdy zauważymy, że powierzchnia zaczyna chłonąć wodę. Jeśli nie znamy się na olejach, doświadczeni specjaliści z pewnością pomogą nam dokonać prawidłowego wyboru i dokładnie wytłumaczą, w jaki sposób przeprowadzić olejowanie.

Eksperci kompleksowo doradzą, biorąc pod uwagę indywidualne potrzeby klienta i jego oczekiwania co do efektu końcowego. Mamy bowiem oleje z wykończeniem matowym i w połysku, a każda z opcji wygląda szczególnie dobrze w konkretnych stylach pomieszczeń.
Autorka: Katarzyna Dzikas