Drewniany blat kuchenny – strzał w dziesiątkę czy kłopot?
Mimo iż coraz więcej osób decyduje się na zakup blatu laminowanego, z kamienia, a nawet szkła, nadal najpopularniejsze jest drewno. Jako materiał ponadczasowy, charakteryzujący się niezwykłą trwałością i urokiem, świetnie prezentuje się w absolutnie każdej stylistyce.
Nie dość, że dodaje wnętrzu ciepła, dodatkowo jest jeszcze niesamowicie praktyczne, solidne i odporne. By jednak móc cieszyć się jego pięknem przez długi czas, trzeba się o nie właściwie zatroszczyć.
W tym celu stosuje się specjalistyczne oleje, woski i inne produkty przeznaczone do pielęgnacji tego typu blatów, które na szczęście są stosunkowo łatwe w obróbce i konserwacji oraz chronią przed wysychaniem, ale także przed kontaktem z wodą czy zabrudzeniami.
Ponadto drewno można zabezpieczyć również lakierem, co sprawi, że płaszczyzna blatu będzie lepiej odizolowana od czynników zewnętrznych, odporna na zabrudzenia oraz na przenikanie wilgoci w głąb drewna.
Zdając sobie sprawę, że drewno jest podatne na zarysowania, fachowcy doradzają do montażu blatów przeważnie takie gatunki jak krajowy dąb, buk czy jesion, ale też egzotyczny mahoń, ipe, iroko, teak i merbau.