Bez garnków trudno wyobrazić sobie kuchnię, są jednym z jej najważniejszych elementów. Wyposażając mieszkanie lub pragnąc odświeżyć swoje sprzęty i przydatne akcesoria, staniesz w końcu przed dylematem, jakie garnki kupić. Jest to decyzja, której konsekwencje będziesz ponosić przez kilka lat, a wystarczy chwila przeglądania ofert producentów, by zdać sobie sprawę jak wiele masz możliwości. Jak dokonać najlepszego wyboru, którego nie będziesz żałować?
Jak znaleźć dobre garnki? Istnieją producenci, którzy cieszą się znakomitą renomą, najbardziej popularne materiały i rodzaje garnków, jednak najważniejsze przy podejmowaniu ostatecznej decyzji są zawsze potrzeby przyszłego właściciela lub całej jego rodziny. Dobrze jest wiedzieć, jakie garnki warto kupić, żeby cieszyć się nimi jak najdłużej, przeliczyć swój budżet i uważnie przeczytać zawartość rozważanych zestawów, dzięki temu jest duża szansa na pełną satysfakcję z zakupu.
Sytuacja komplikuje się również, jeśli w domu nie ma kuchenki gazowej lub ceramicznej, trzeba wtedy wiedzieć, jakie garnki nadają się do płyty indukcyjnej.
Jeśli chcesz podjąć najlepszą decyzję jakie garnki wybrać, powinieneś rozważyć kilka najważniejszych kwestii:
Zdecydowanie najpopularniejsze są garnki wykonane ze stali nierdzewnej. Ma ona swoje niepodważalne zalety, które czynią z niej niekwestionowanego lidera. Należą do nich wysoka wytrzymałość na wszelkie uszkodzenia, możliwość długiego utrzymywania temperatury, bezpieczeństwo i dobre przewodzenie ciepła. Tego typu nowoczesna stal, jak wskazuje jej nazwa, nie ma prawa rdzewieć. Jeśli będzie zadbana, może służyć długimi latami, a jedynymi śladami użytkowania będą niewielkie rysy. Jakie garnki ze stali są najlepsze? Zwróć uwagę na jakość wykonania, a przede wszystkim na dno. Powinno być grube, podwójne, a nawet potrójne, ponieważ będzie ono zapobiegało przywieraniu.
Stal nierdzewna nie jest jedynym materiałem, jaki można wykorzystać do produkcji garnków. Inną opcją są naczynia wykonane z aluminium. Jest to tania opcja, takie garnki są lekkie i szybko się nagrzewają, jednak niewłaściwie wykorzystywane mogą być szkodliwe dla zdrowia.
Ciekawszą możliwością są garnki żeliwne, które są solidne i odporne. Uważa się je za korzystne dla zdrowia, warto jednak wiedzieć, że wymagają szczególnej konserwacji. Podobnie jak żeliwne patelnie, muszą być myte ręcznie, zabezpieczane olejem i dokładnie wycierane po użyciu.
Dla alergików, którzy obawiają się korzystania z metalowych naczyń, bardzo dobrą opcją są garnki wykonane ze szkła. Materiał ten jest idealny ze zdrowotnego, ale też kulinarnego punktu widzenia, ponieważ jest całkowicie neutralny przy kontakcie z żywnością, nie pozostawia po sobie żadnego charakterystycznego posmaku i nie chłonie zapachów, jest również całkowicie bezpieczny dla alergików.
Za osobną kategorię można uznać garnki pokryte powłoką. Popularnością cieszą się zwłaszcza tradycyjne garnki emaliowane, które wyróżniają się spośród innych wyglądem. Mogą mieć dowolne wzory i kolory, co czyni z nich dodatkowy element ozdobny w kuchni. Uważane są także za praktyczne i bezpieczne, jednak warto mieć na uwadze, że emalia jest podatna na uszkodzenia. Odpryski wyglądają nieestetycznie, a jeśli znajdują się również wewnątrz naczynia, powinno się zaprzestać jego używania.
Ostatnimi laty popularność zdobywają również garnki z powłoką ceramiczną. Jeśli zastanawiasz się, jakie garnki dla alergika kupić, być może właśnie one skradną twoje serce. Powłoka nie wpływa na smak potraw i sprawia, że nie przywierają do naczynia, nawet bez użycia tłuszczu. W jej przypadku niestety również trzeba uważać na potencjalne uszkodzenia. Podobne zalecenia tyczą się powłoki teflonowej, na którą trzeba jeszcze bardziej uważać. Niepodważalną zaletą takich garnków jest natomiast możliwość podsmażenia składników przed dalszą obróbką, dzięki czemu można całe danie przygotować w jednym naczyniu, które następnie bardzo łatwo wyczyścić.
Zazwyczaj w komplecie znajdują się tradycyjne garnki o różnej pojemności, a także niewielki rondel. Taki zestaw usatysfakcjonuje większość osób, ponieważ pozwoli zarówno na przygotowywanie większych dań, jak i codzienne podgrzanie mleka lub ugotowanie ziemniaków. Czasami warto jednak go uzupełnić o inne ciekawe produkty.
Osoby, które dbają o zdrowie, powinny zainteresować się garnkami do gotowania na parze, pozwalającymi zachować możliwie najwięcej składników odżywczych w warzywach. Z kolei miłośnicy kuchni włoskiej mogą zaopatrzyć się w wygodny wysoki garnek do spaghetti. Jeśli masz w zwyczaju gotować dużą ilość zupy dla wieloosobowej rodziny, możesz również dokupić naczynie o pojemności 10 litrów.
Zwróć także uwagę na producenta. Garnki Tefal, Ambition, Gerlach i innych uznanych producentów są gwarancją najwyższej jakości.
Autorka: Nina Nadybska