Data modyfikacji:

Jakie płytki do kuchni wybrać?

Zastanawiasz się, jakie płytki do kuchni sprawdzą się najlepiej na podłogę, a jakie na ścianę? Pamiętaj, aby podczas wyboru płytek zwracać uwagę nie tylko na ich wygląd, ale przede wszystkim na parametry. Zapraszamy do poniższego poradnika, z którego dowiesz się wszystkiego o najlepszych płytkach do kuchni.

jakie płytki do kuchni

Jakie płytki do kuchni wybrać? Omawiamy poszczególne rodzaje płytek 

Zanim podpowiemy, jakie płytki do kuchni wybrać, najpierw zastanówmy się nad ich rodzajami. Które z nich sprawdzą się na ścianę nad blatem w kuchni, a które na podłodze? Płytki możemy podzielić ze względu na:

  • materiał wykonania,
  • przeznaczenie,
  • wykończenie powierzchni.

Najpierw skupmy się na materiale wykonania. W tej kategorii wyróżniamy następujące rodzaje płytek.

Glazura

Płytki ceramiczne wytwarzane z mieszanki gliny, kwarcu lub fajansu. Glazura nadaje się do układania wyłącznie wewnątrz pomieszczeń, ponieważ nie jest odporna na niskie temperatury. Dodatkowo jest dość krucha, dlatego zalecamy kłaść ją jako płytki na ścianę w kuchni.

Gres 

Płytki ceramiczne, które powstają z surowców naturalnych, np. kaolinu, glinu, skalenia czy piasku. Gres jest twardy, wytrzymały oraz odporny na niskie temperatury. Ponadto jest nisko nasiąkliwy, a na jego powierzchni nie rozwijają się bakterie czy grzyby. Warto też wspomnieć, że gres bardzo łatwo się czyści, co w kuchni jest niezwykle istotne. 

Na rynku znajdziesz trzy różne rodzaje płytek gresowych, m.in. gres techniczny, polerowany oraz szkliwiony. Gres techniczny jest najbardziej wytrzymały, więc sprawdzi się nawet do garaży czy magazynów. Do kuchni możecie wybrać coś delikatniejszego.

Gres polerowany z kolei ma przepiękny połysk i jest niezwykle elegancki, a szkliwiony ma szeroką gamę kolorystyczną i najróżniejsze wzory. Gres będzie idealny jako płytki podłogowe do kuchni.

Terakota

Czyli płytki kamionkowe z drobnoziarnistej gliny. Są odporne na wilgoć i plamy. Niestety nie są tak wytrzymałe jak gres, ale mimo wszystko świetnie sprawdzają się w kuchni – zarówno na podłodze, jak i na ścianie. 

Klinkier

Klinkier jest trwały, odporny na uszkodzenia mechaniczne, a także wilgoć. Najczęściej jest stosowany na zewnątrz, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby położyć klinkier w kuchni – najlepiej wygląda on jednak na ścianach.

Klinkier doda wnętrzu nieco surowego charakteru. Będzie idealny, jeśli chcecie stworzyć nad blatem ścianę będącą imitacją cegły lub kamienia.

Jakie płytki do kuchni? Rodzaj powierzchni

Jak dzielimy płytki ze względu na ich przeznaczenie? Na zewnętrzne i wewnętrzne oraz na podłogowe i ścienne. Co z podziałem dotyczącym wykończenia powierzchni płytek? Tutaj do wyboru macie płytki:

Rada – płytki polerowane i półpolerowane najlepiej sprawdzą się jako płytki na ścianę do kuchni. Dlaczego? Ponieważ ta błyszcząca warstwa jest bardziej podatna na ścieranie. 

Jakie płytki w kuchni – istotne parametry 

Przed zakupem płytek należy przede wszystkim zwrócić uwagę na poniższe parametry.

Klasa ścieralności

Określana przez normę PEI. Ten parametr oznacza to, czy płytki nadają się na podłogę, czy lepiej sprawdzą się na ścianę. Co na podłogę w kuchni będzie najlepsze?

Płytki o klasie PEI 1 nie nadają się jako płytki do kuchni na podłogę – najlepiej sprawdzają się na ścianie. Płytki o klasie PEI 2 sprawdzą się na podłogę, ale tylko w pomieszczeniach rzadko używanych – nie zalecamy więc ich do kuchni. Płytki o klasie PEI 3 będą idealne na podłogę w sypialni lub łazience. Na podłogę w kuchni polecamy płytki o klasie PEI 4 lub 5. 

Poziom nasiąkliwości

Porowatość. Parametr ten oznacza się literą E i mówi on, na ile płytka jest zdolna do pochłaniania wody. Im niższa nasiąkliwość w kuchni, tym lepiej. Zalecamy więc wybierać płytki o parametrze E w przedziale od 3 do 6%.

Kupujecie płytki na ścianę w kuchni? W tym przypadku ten parametr nie jest aż tak istotny – w końcu na ścianie woda nie będzie stała tylko zaraz po niej spłynie. 

Klasa jakości

Na rynku znajdziecie płytki w klasie pierwszej i drugiej. Im wyższa klasa jakości, tym lepiej. Oznacza to, że wybrane przez was płytki nie mają skaz i widocznych defektów, a ich kolory i wzory idealnie pokrywają się z tym, co obiecał producent. 

Wytrzymałość na zginanie

Ten parametr wyrażany jest w megapaskalach, czyli MPa. Wybierasz płytki podłogowe do kuchni? Parametr MPa powinien być nie mniejszy niż 22. W płytkach ściennych wystarczy około 15 MPa. 

Antypoślizgowość

Dotyczy rzecz jasna płytek podłogowych i oznaczana jest literą R. Warto jednak zwrócić uwagę, że parametr ten jest oznaczany wyłącznie na płytkach ceramicznych. Antypoślizgowość to R w przedziale od 9 do 13, gdzie 13 daje najlepszą ochronę. Płytki poniżej 9R nie są antypoślizgowe.

Czy zatem warto kupować do kuchni antypoślizgowe płytki podłogowe? Tę decyzję musicie już podjąć sami. W łazience ten parametr jest niezwykle istotny, a antypoślizgowa powierzchnia w kuchni to już kwestia indywidualna. 

Sprawdź nasz ranking paneli podłogowych

Płytki w kuchni – wnętrzarskie trendy

Białe płytki w kuchni

Są zawsze w modzie. Jeśli chcesz dodać takiej aranżacji charakteru, to postaw na fugi w kontrastowym kolorze, np. czarnym czy ciemnozielonym. Modne są także białe płytki marmurowe lub biało-czarne mozaiki ułożone w szachownicę. To klasyka, która doda wnętrzu elegancji i charakteru. 

Płytki marokańskie w kuchni

Takie aranżacje są ciągle na czasie. Marokańskie płytki występują w wielu różnych wersjach kolorystycznych – od bardzo kolorowych, po stonowane w czarno-białym wydaniu. Świetnie wyglądają w towarzystwie drewnianej zabudowy kuchennej. Sprawdzają się też w kuchniach utrzymanych w naturalnym klimacie.

Chcesz urozmaicić nimi bardziej nowoczesne wnętrze? Żaden problem – w tym wypadku kup płytki marokańskie w stonowanej kolorystyce. Gdzie położyć płytki marokańskie? Będą pasowały zarówno na kuchenną podłogę, jak i nad blat. 

Płytki cegłopodobne do kuchni

Takie płytki kładziemy nad kuchennym blatem. Wspaniale ocieplają wnętrze i dodają mu przytulności. Ponadto sprawdzają się do kuchni loftowych.

Warto wspomnieć, że niektóre z płytek cegłopodobnych mogą być trudne w czyszczeniu. Rozwiązaniem jest zabezpieczenie ich szklanym panelem. 

Lastryko 

Jeden z najnowszych wnętrzarskich trendów! Lastryko będzie wyglądać obłędnie zarówno na podłodze, jak i nad blatem. Warunek? Stawiaj na płytki wielkoformatowe i zastosuj minimalną fugę w kolorze płytki. Efekt przejdzie twoje najśmielsze oczekiwania.

Czarne płytki w kuchni

Będą idealne na podłogę, ponieważ nie widać tak na nich brudu ani plam. Lubisz kuchnie eleganckie? Postaw na czarne płytki o szkliwionym wykończeniu – te najpiękniej będą prezentować się nad kuchennym blatem. A może czarna mozaika? Idealnie podkreśli jasną i przestronną kuchnię. W modzie jest zwłaszcza czarna mozaika o kształcie heksagonalnym. 

Szklane płytki do kuchni

Najczęściej są to drobne mozaiki lub szklane panele ścienne, ale tych ostatnich właściwie nie można nazwać płytkami. Jeśli zdecydujecie się na szklaną mozaikę, to bardzo łatwo będzie się ją czyścić, a w dodatku na szkle nie rozwijają się bakterie ani grzyby.

Autorka: Klaudia Borycka