Data modyfikacji:

Kawiarka elektryczna. Jaką kupić?

Nie potrzebujesz skomplikowanego ekspresu, który zajmie sporą część kuchni, by napić się dobrej kawy. Wystarczy niewielka kawiarka włoska, zdobywająca sporą popularność nie tylko wśród miłośników kawy. Jak zaparzyć kawę w kawiarce i dlaczego kawiarka elektryczna może być dobrym wyborem?
kawiarka elektryczna

Kawiarka elektryczna czy na gaz?

Tradycyjną kawiarkę włoską kupisz już za kilkadziesiąt złotych. Składa się z pojemnika na wodę, sitka oraz nakręcanego dzbanka na gotowy napar. Można użyć jej na kuchence elektrycznej lub gazowej, więc nie wymaga dostępu do gniazdka. Z tego powodu wykorzystywana jest często jako zamiennik ekspresu do kawy, stosowana np. na biwaku, na działce lub na pikniku w plenerze.

Przeczytaj także: 3 tanie i proste sposoby na zaparzenie smacznej kawy

W czym lepsza jest więc kawiarka elektryczna? Przede wszystkim jest w stanie zaparzyć kawę szybciej niż zwykła kawiarka. Ze względu na to, że nie ma kontaktu z ogniem, może mieć dzbanek wykonany ze szkła, tworzywa sztucznego lub ceramiki.

Dodatkowo nie brudzi się tak, jak kawiarka włoska, która ma kontakt z tłustym gazem i smażącymi się obok potrawami. Inna sprawa, że na wielu kuchenkach gazowych nie uda się postawić kawiarki bez dodatkowego rusztu. Inne zalety kawiarki elektrycznej to możliwość zaprogramowania, o czym wspomnimy w dalszej części tekstu.

Pojemność kawiarki elektrycznej

Kawiarki elektryczne, podobnie jak te tradycyjne, umożliwiają zaparzenie od 3 do 9 filiżanek kawy. Uwaga! Chodzi tutaj o filiżanki espresso (25-35 ml), a nie te używane m.in. do cappuccino. Jeżeli więc lubisz mocną kawę w dużym kubku, najpewniej nie zapełnisz go nawet całym uzyskanym z typowej kawiarki naparem. Wówczas zawsze można się ratować dodatkową dolewką gorącej wody, tworząc kawę typu americano. Do niektórych kawiarek elektrycznych dodawane są czasem dodatkowe sitka, ułatwiające dobór idealnej ilości zmielonej kawy.

Moc kawiarki elektrycznej

Aby uzyskać pyszny, słodki napar kawowy, pozbawiony cierpkości, gorzkości i nieprzyjemnych nut, konieczna jest stosunkowo szybka ekstrakcja. Innymi słowy, gotowy napar nie powinien mieć zbyt długiego kontaktu z gorącą wodą ani nagrzanymi elementami kawiarki. Z tego powodu tradycyjne włoskie kawiarki wykonuje się z aluminium, czyli materiału bardzo szybko nagrzewającego się i tracącego temperaturę.

Wybierając kawiarkę elektryczną o dużej mocy, masz pewność, że woda zagotuje się bardzo szybko, a ekstrakcja przebiegnie w mgnieniu oka. Popularne kawiarki włoskie mają moc od ok. 200 do 700 W.

Dodatkowe funkcje kawiarki elektrycznej

Istotną przewagę kawiarki elektryczne zyskują przez możliwość zaprogramowania czasu parzenia kawy. Możesz więc ustawić godzinę, o której kawiarka zacznie parzyć kawę, aby była gotowa tuż po twoim przebudzeniu. Po zaparzeniu kawy kawiarka wyłączy się automatycznie. Niektóre modele mają też opcję podgrzewania kawy przez 30 minut, jednak z uwagi na charakterystykę kawiarek włoskich, lepiej od razu przelać napar do filiżanki. Tańsze kawiarki elektryczne nie mają programatora ani automatycznego wyłącznika, a więc obsługuje się je podobnie, jak zwykłe kawiarki włoskie.

Jak zmielić kawę do kawiarki elektrycznej?

Jak zaparzyć kawę w kawiarce, aby była intensywna, aksamitna i przyjemna w odbiorze? Podstawą jest odpowiednie zmielenie. Gotowe, mielone kawy, jakie znajdziesz w sklepach, zmielone są zazwyczaj zbyt drobno.

Drobny pył kawowy nadaje się co prawda do ekspresu ciśnieniowego, ale w kawiarce może spowodować przeparzenie kawy. Taki napar jest gorzki, mętny i niesmaczny.

Najlepiej więc zmielić ziarna kawy samemu, koniecznie w młynku żarnowym. W odróżnieniu od młynka udarowego, mieli on kawę równomiernie i nie tworzy dużej ilości tzw. pyłu kawowego, odpowiedzialnego za gorzki smak.

Jakie rozdrobnienie powinieneś uzyskać, by zaparzyć kawę w kawiarce elektrycznej? Po zmieleniu kawa powinna przypominać ziarenka piasku albo drobny cukier.

ZOBACZ KONIECZNIE: Ranking najlepszych kaw

Czy kawiarką elektryczną da się uzyskać espresso?

Często wspomina się o tym, że kawiarka pozwala uzyskać espresso. To nie do końca prawda. Aby zaparzyć prawdziwe espresso, niezbędne jest stosunkowo wysokie ciśnienie (minimum 8,5-9,5 bara). W przypadku kawiarki zwykłej jak i elektrycznej jest to niemożliwe. Urządzenia te osiągają ok. 1,5-2 bary, więc nawet nie zbliżają się do dolnej granicy. Trudno więc uzyskać charakterystyczną cremę oraz aksamitność prawdziwego espresso.

Mimo wszystko, uzyskany napar może być do złudzenia podobny do espresso i dobrze nadaje się jako baza do tworzenia włoskich kaw. W połączeniu ze zwykłym lub spienionym mlekiem możesz więc uzyskać np. cappuccino, latte macchiato, caffe macchiato, doppio czy americano.

Jak zaparzyć kawę w kawiarce?

Do dolnej części z zaworem nalej chłodnej lub ciepłej wody. Woda powinna sięgać do znacznika znajdującego się we wnętrzu i nie może zakrywać zaworu bezpieczeństwa, chroniącego kawiarkę elektryczną przez zbyt dużym ciśnieniem. Nakryj dolny pojemnik na wodę sitkiem i nasyp za pomocą miarki zmielonej kawy. Nie trzeba jej ubijać, jak robi się to w ekspresach ciśnieniowych z kolbą, gdyż wodą podąża z dołu ku górze, więc i tak rozbiłaby kawę. Dla uzyskania czystszego naparu możesz przyłożyć do górnego sitka (znajdującego się pod dzbankiem) okrągły filtr z aeropressu. Nakręć dzbanek na dolną część kawiarki i umieść ją na płycie.

Podłącz kabel zasilania do prądu i włącz kawiarkę elektryczną. Możesz odkryć górną pokrywę, aby obserwować ekstrakcję kawy — nie wpływa to na jakość naparu. Po chwili zaobserwujesz wyciekającą pod ciśnieniem kawę z dyszy, przelewającą się do górnego naczynia. O tym, że ekstrakcja dobiega już końca, poinformuje cię beżowa piana, zastępująca ciemny napar. W tym momencie, gdy wytryskiwana kawa zmieni też kolor na słomkowy i zacznie bąbelkować, oznacza, że pora zakończyć parzenie.
Aby zapobiec przeparzeniu naparu, przelej kawę od razu do filiżanek lub schłódź dzbanek wilgotną szmatką. Dzięki temu kawa będzie obła, aromatyczna i słodka, pozbawiona drażniącej spalenizny. Kawiarkę umyj od razu po użyciu, dzięki czemu unikniesz trwałych odbarwień materiału.

Przeczytaj także:
  1. Co zamiast ekspresu? Alternatywne metody parzenia kawy
  2. Książka kucharska dla początkujących - jak nauczyć się gotować?
  3. Domowe SPA - jak się zrelaksować?
Autor: Szymon Sonik