Jak zaparzyć kawę w kawiarce?
Do dolnej części z zaworem nalej chłodnej lub ciepłej wody. Woda powinna sięgać do znacznika znajdującego się we wnętrzu i nie może zakrywać zaworu bezpieczeństwa, chroniącego kawiarkę elektryczną przez zbyt dużym ciśnieniem. Nakryj dolny pojemnik na wodę sitkiem i nasyp za pomocą miarki zmielonej kawy. Nie trzeba jej ubijać, jak robi się to w ekspresach ciśnieniowych z kolbą, gdyż wodą podąża z dołu ku górze, więc i tak rozbiłaby kawę. Dla uzyskania czystszego naparu możesz przyłożyć do górnego sitka (znajdującego się pod dzbankiem) okrągły filtr z aeropressu. Nakręć dzbanek na dolną część kawiarki i umieść ją na płycie.
Podłącz kabel zasilania do prądu i włącz kawiarkę elektryczną. Możesz odkryć górną pokrywę, aby obserwować ekstrakcję kawy — nie wpływa to na jakość naparu. Po chwili zaobserwujesz wyciekającą pod ciśnieniem kawę z dyszy, przelewającą się do górnego naczynia. O tym, że ekstrakcja dobiega już końca, poinformuje cię beżowa piana, zastępująca ciemny napar. W tym momencie, gdy wytryskiwana kawa zmieni też kolor na słomkowy i zacznie bąbelkować, oznacza, że pora zakończyć parzenie.