Data modyfikacji:

Książka kucharska dla początkujących i zaawansowanych kucharzy

Książka kucharska powinna być napisana tak, że oglądając ją, chcemy gotować, nawet jeśli do tej pory tego nie robiliśmy. Żeby karmić siebie i innych z miłością, trzeba zaangażować się w gotowanie. Przypominamy więc książki osób znanych z pasji do gotowania. Jamie Oliver, Marta Dymek, Magda Gessler i Nigella Lawson – oto szefowe kuchni i jeden szef, których książki kucharskie musisz znać.
gotowanie

Najlepsze książki kucharskie

Sztuka gotowania to obecnie bardzo modna umiejętność – i bardzo dobrze, bo zyskuje na tym zarówno nasze ciało, jak i duch. O tym, jak niezwykle ważne jest właściwe jedzenie oraz czerpanie z tego przyjemności, wiedzą wszyscy, którym choć raz udało się przyrządzić smaczny posiłek, który zachwycił także innych.

Przygotowanie niektórych potraw wymaga jednak szczególnych umiejętności. Inne są proste, łatwe i szybkie. Książki kucharskie dla początkujących, jak i dla zaawansowanych kucharzy to naprawdę pięknie wydana i zilustrowana literatura, która zachęci do dbania o zdrowe i wartościowe jedzenie nawet tych, którym z gotowaniem dotychczas było nie po drodze. Sprawdź najlepsze książki o gotowaniu.

Książki kucharskie dla początkujących i tych, którzy mają mało czasu:

Jamie Oliver, „30 minut w kuchni”, „15 minut w kuchni”

Znawcy sztuki kulinarnej mówią o jego książkach, że wystarczy w 90 procentach realizować jego zalecenia i trzymać się proporcji i składników, żeby potrawy wyszły nieziemsko smaczne. Jamie Oliver uwielbia gotować i robi to dobrze. Napisał wiele książek kucharskich, a wśród nich dla siebie znajdą coś zarówno ci, którzy dopiero zaczynają przygodę w kuchni, jak ci, którzy szukają prawdziwej inspiracji.

Jamie proponuje np., by na początek spędzić 15 lub 30 minut w kuchni. Tyle wystarczy, żeby – jak twierdzi „postawić na stole cały posiłek, składający się z wielu wspaniałych potraw”.

Jeśli kochasz dobre jedzenie, ale nie masz zbyt wiele czasu na gotowanie, a mimo to chcesz jeść zdrowo lub na posiłek czeka twoja wygłodniała rodzina, to w książce „30 minut w kuchni” znajdziesz aż 50 sprawdzonych przepisów na solidne i szybkie dania. Przepisy są przejrzyście opisane, a składniki dobrane tak, że naprawdę nie trzeba dwa dni jeździć po sklepach w poszukiwaniu egzotycznych owoców czy przypraw. Gotując z Oliverem wykorzystasz naprawdę każdą minutę, tworząc smaczny i zdrowy posiłek.

Książki kucharskie dla bezmięsnych

Marta Dymek „Jadłonomia. Kuchnia roślinna”, „Jadłonomia po polsku”

Marta Dymek słynie z zamiłowania do diety wegetariańskiej i wegańskiej. To jedna z pierwszych na polskim rynku autorek, która tak szeroko rozpropagowała wegetariańskie posiłki. Dzięki jej pasji, gotowanie bezmięsne stało się modne. Absolutnie wszyscy, którzy korzystają z jej książek, zgodnie twierdzą, że w wyniku realizacji jej przepisów powstają wyjątkowe dania – są bardzo smaczne, a przy tym naprawdę zdrowe.

W swojej pierwszej książce autorka poleca przepisy na wegedania pochodzące z różnych kultur świata, zaś w „Jadłonomii po polsku” znajdziemy tylko receptury na dania kuchni polskiej. Decydując się na zakup książek Marty Dymek, będziesz mieć pewność, że chronisz planetę – nie zużywasz energii potrzebnej do przetwarzania mięsa, a także jesz smacznie i zdrowo.

Książka kucharska dla pragnących ukojenia

Nigella Lawson, „Po prostu Nigella”

Nigella Lawson to osobowość telewizyjna i kulinarna – jej przepisy wciąż podbijają świat, a jej książki kulinarne – choć nie są tanie – cieszą się niesłabnącą popularnością. Nigella wychodzi z założenia, że każdy może dobrze gotować, a sztuka kulinarna wcale nie jest trudna. Wystarczy tylko poczuć przyjemność podczas gotowania.

W książce „Po prostu Nigella” autorka zebrała najłatwiejsze przepisy na proste potrawy dopasowane do naszej szybkiej codzienności. Znajdziesz tu przepisy na sycące kolacje, np. z łososiem w roli głównej, a także pomysły na nakarmienie gości na małym, domowym przyjęciu, ale też dowiesz się, jak przyrządzić błyskawiczne danie do jedzenia na kanapie, np. makaron po tajsku, z cynamonem i krewetkami.

Marzysz o wspaniałym deserze? Nigella podpowie, jak sprawić, żeby beza Pavlova nie opadła. Potrzebujesz pysznego, energetycznego śniadania? Oto granola z oliwą. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że pokochasz przepisy Nigelli – jedzenie, które autorka proponuje, naprawdę działa kojąco i poprawia nastrój.

Książki kucharskie dla zaawansowanych, o wyrafinowanym podniebieniu

Magda Gessler, „Kuchnia polska”

Tej autorki przedstawiać nie trzeba – z telewizji zna ją każdy. Ba – cała rodzina Gesslerów słynie z zamiłowania do kulinariów oraz z restauracyjnego imperium. Liczne lokale, w których gotują najlepsi z najlepszych, wysokie wymagania i ambicje właścicieli, a także wyjątkowo wyrobione podniebienie – oto z czego słynie także Magda Gessler.

Z teleturnieju telewizyjnego Masterchef wiadomo, że Magdzie Gessler rzadko coś naprawdę smakuje. Dlatego część z przepisów w jej książkach to także receptury wymagające zaangażowania, czasu i pracy. Jeśli więc chcesz sięgnąć po przepisy Magdy Gessler, musisz mieć pewność, że podstawy wiedzy i sztuki kulinarnej masz już w pełni opanowane.

Autorka: Agnieszka Jastrzębska