Data modyfikacji:

Patelnia ceramiczna czy granitowa? Którą wybrać?

Trudno wyobrazić sobie przygotowanie ciepłego posiłku bez wykorzystania patelni. To jedno z najbardziej przydatnych kuchennych akcesoriów, na którym możemy smażyć i dusić zarówno mięso, jak i warzywa. Obecnie coraz częściej odchodzi się od patelni teflonowych czy emaliowanych na rzecz granitowych oraz ceramicznych. Często jednak nie wiemy, którą z tych dwóch patelni wybrać. Pora więc rozstrzygnąć dylemat: patelnia ceramiczna czy grafitowa? Sprawdźmy, czym się charakteryzują, jakie są ich mocne oraz słabe strony, która z patelni jest tańsza oraz jakimi cieszą się opiniami.

patelnia ceramiczna

Patelnie granitowe - co warto o nich wiedzieć?

Jaka patelnia będzie dobrym wyborem? Lepsza będzie patelnia ceramiczna czy granitowa? Rozwiewamy wątpliwości.

Opinie o patelniach granitowych są bardzo pochlebne. Nie ma w tym nic dziwnego. Są to bowiem patelnie o bardzo szerokim zastosowaniu. Czy jednak rzeczywiście wyprodukowane są z kamienia? Okazuje się, że nie. Swoją nazwę zawdzięczają specjalnej powłoce, która wzmocniona została drobinkami granitu. Warto dodać, że jest to powłoka nieprzywieralna, dzięki czemu nie musimy obawiać się smażenia bez tłuszczu lub problemów z doczyszczeniem patelni.

Granitowe patelnie posiadają wiele zalet. Wśród nich wymienić możemy wspomnianą już szerokość zastosowań, odporność na zarysowania oraz uszkodzenia mechaniczne, a także możliwość wykorzystywania ich na różnych typach kuchenek.

Jeśli zaś chodzi o wady patelni grafitowych, ich słabszą stroną jest ich waga. Posiadają grube, kilkuwarstwowe dno, które wolno się nagrzewa. Musimy również pamiętać o tym, by nie polewać rozgrzanej patelni granitowej zimną wodą - może to bowiem doprowadzić do uszkodzenia jej powłoki.

Patelnie ceramiczne - najbardziej uniwersalne z patelni

Patelnie ceramiczne stają się w naszym kraju coraz popularniejsze. Wszystko ze względu na szerokie możliwości, które oferują. Za ich pomocą również możemy przyrządzić wiele różnych potraw oraz stosować je na różnego rodzaju kuchenkach. Mocną stroną patelni ceramicznych jest również łatwość w utrzymywaniu ich w czystości.

Z czego jednak stworzona jest patelnia ceramiczna? Mówiąc najprościej, w produkcji takich patelni wykorzystuje się proces wypalania gliny oraz minerałów, co gwarantuje ich trwałość.

Patelnia granitowa czy ceramiczna? Porównajmy je

Aby podjąć odpowiednią decyzję: patelnia granitowa czy ceramiczna, warto znać nie tylko ich cechy, ale również porównać je ze sobą. Sprawdźmy więc, jak wyglądają ceny poszczególnych patelni. Wiele zależy oczywiście od modelu oraz kształtu i wymiarów patelni, niemniej jednak można zauważyć, że patelnie ceramiczne są nieco droższe. W niektórych przypadkach ich cena może wynosić nawet kilkaset złotych.

Jeśli mowa o zastosowaniu, to zarówno patelnia ceramiczna, jak i patelnia granitowa doskonale sprawdzają się w przygotowywaniu wielu różnorodnych dań, zarówno mięsnych, jak i wegańskich. Jedyna różnica polega na tym, że w przypadku patelni granitowych nie musimy używać tłuszczu, co może mieć spore znaczenie dla osób dbających o linię.

Warto również wspomnieć o tym, że zarówno jedna, jak i druga patelnia nie wydziela szkodliwych związków, które mogłyby dostać się do jedzenia oraz wymagają używania drewnianych lub plastikowych akcesoriów. Jak więc widać, mają wiele cech wspólnych.

Podsumowując, opinie o patelniach granitowych oraz ceramicznych są równie pochlebne. Oba rodzaje patelni wyróżniają się również szeroką funkcjonalnością oraz trwałością. Wymagają również dbałości o strukturę powłoki. Niemniej jednak, aby nie pozostawiać pytania zadanego w tytule bez odpowiedzi, możemy stwierdzić, że patelnia granitowa to idealny wybór dla osób, które nie chcą przepłacać oraz tych, które chcą przyrządzać potrawy bez tłuszczu. Patelnia ceramiczne idealnie zaś sprawdzi się w przypadku osób, które przygotowują różnorodne potrawy i nie chcą korzystać z wielu różnych patelni.

Zobacz także nasze rozstrzygnięcie: patelnia tytanowa czy granitowa

Tekst: Redakcja Magazynu Ceneo