Data modyfikacji:

Jaka patelnia z grubym dnem?

Wybór patelni na rynku produktów małego AGD jest niezwykle duży. Naczynia te różnią się od siebie materiałem wykonania, gabarytami, powłokami i w końcu przeznaczeniem. Jedne patelnie będą bardziej nadawały się do grillowania, a inne do przyrządzania smacznego risotto. Spore znaczenie ma także grubość dna, o czym każdy powinien wiedzieć, kupując patelnię.
patelnia z grubym dnem

Patelnia z grubym dnem – do czego służy, co na niej przyrządzisz?

Jaka patelnia jest dobrym wyborem? Niewątpliwie grubość dna ma bardzo duże znaczenie, szczególnie jeśli pod uwagę weźmiemy patelnie aluminiowe. Ciepło jest bardzo dobrze rozprowadzane po całej powierzchni, dlatego tego typu patelnia jest niezastąpiona do dań wymagających długiej obróbki cieplnej. Jeśli chcesz przyrządzać smaczne aromatyczne mięsa, ryby, duszone potrawy czy lubisz grillować, patelnia z grubym dnem będzie do tego idealna.
Jeśli dno ma większą grubość, to dłużej musi się nagrzewać, a co za tym idzie, później wolniej oddaje ciepło. Nawet po zdjęciu patelni z palnika czy płyty grzewczej pozostawione w niej potrawy jeszcze przez długi czas będą ciepłe. Możesz więc spokojnie zająć się przyrządzaniem dodatków do dania głównego lub innymi czynnościami w kuchni. Twoje potrawy będą gorące, smakowite i idealnie upieczone lub zgrillowane.

Zobacz także: Najlepsze patelnie tytanowe. Ranking

Musisz jednak pamiętać, że z patelnią o grubym dnie trzeba obchodzić się delikatnie. Nie wkładaj jej pod zimną wodę od razu po zdjęciu z kuchenki, ponieważ możesz uszkodzić jej powłoki. Taka patelnia sama powinna się dostatecznie ostudzić, aby można było ją spokojnie umyć. Jeśli zamierzasz kupić tego rodzaju patelnię, musisz też wiedzieć, że jest droższa. Z drugiej strony jednak wiele zyskasz. Komfortowy proces obróbki cieplnej oraz smaczne i aromatyczne dania.

Patelnia z grubym żebrowanym dnem i patelnia granitowa 

Jeśli szukasz patelni beztłuszczowej do grillowania lub po prostu chcesz, aby twoje dania zawierały znikomą ilość tłuszczu, kup tę z grubym i żebrowanym dnem. Każda potrawa na niej przyrządzona będzie idealnie odtłuszczona i zachwyci cię wyjątkowym aromatem. Doskonale przygotujesz na niej duszone warzywa, kiełbaski czy mięso.

Natomiast patelnie granitowe nawiązują do czasów gotowania na kamieniu. Co wybrać: patelnię tytanową czy granitową? Granitowe powłoki są niezwykle trwałe, dlatego trudno je zarysować czy uszkodzić mechanicznie. Na nich tak samo można przygotowywać dania z niewielką ilością tłuszczu, a niektóre z nich nadają się do piekarnika. Ich niewątpliwą zaletą jest to, że są niezwykle łatwe w czyszczeniu. Nie trzeba zalewać ich wodą przed myciem, bo każde zabrudzenie usuwa się bez problemu. Możesz mieć pewność, że podczas smażenia czy duszenia nic nie przywrze do dna patelni ze względu na innowacyjną powłokę typu non stick. Co więcej, ta patelnia nie zmienia smaku potraw.

Nie tylko grube dno – czyli co jest jeszcze ważne?

Przy wyborze patelni z grubym dnem zwróć uwagę także na inne elementy tego naczynia. Chodzi tu np. o ergonomiczny, nienagrzewający się uchwyt. Kolejna cecha patelni, która jest sporym motywatorem do jej zakupu, to waga. Bardzo ciężkie patelnie trudno się przenosi z miejsca na miejsce, dlatego lepiej wybierać lżejsze modele. Oprócz tego niezwykle istotna jest kwestia wyboru materiału, z jakiego zrobiona jest patelnia i powłoki. Które są najpowszechniejsze?

Naczynie ceramiczne nadaje złocisty kolor smażonym potrawom, dlatego najczęściej przygotowuje się w niej ryby i warzywa. Patelnia z powłoką teflonową służy do smażenia bez tłuszczu, dzięki czemu poddawane obróbce cieplnej produkty są zdrowsze. W podobny sposób przygotujesz potrawy na patelni tytanowej. Takie naczynie ma dużą przewagę nad teflonową z tego względu, że nie rysuje się i jest odporna na uszkodzenia mechaniczne. Natomiast osoby, które borykają się z niedoborem żelaza, powinny korzystać z patelni żeliwnej, która pod wpływem ciepła wydziela ten pierwiastek. Jedyną jej wadą jest to, że szybko rdzewieje, jeśli nie zostanie od razu dobrze osuszona.

Używając patelni z grubszym dnem, miej na uwadze, że naczynie musi dłużej się nagrzać do określonej temperatury. Odpowiednie przygotowanie do pieczenia, duszenia czy grillowania to połowa sukcesu i smaczne oraz aromatyczne potrawy każdego dnia.
Autor: Anna Nowakowska