Nie tylko grube dno – czyli co jest jeszcze ważne?
Przy wyborze patelni z grubym dnem zwróć uwagę także na inne elementy tego naczynia. Chodzi tu np. o ergonomiczny, nienagrzewający się uchwyt. Kolejna cecha patelni, która jest sporym motywatorem do jej zakupu, to waga. Bardzo ciężkie patelnie trudno się przenosi z miejsca na miejsce, dlatego lepiej wybierać lżejsze modele. Oprócz tego niezwykle istotna jest kwestia wyboru materiału, z jakiego zrobiona jest patelnia i powłoki. Które są najpowszechniejsze?
Naczynie ceramiczne nadaje złocisty kolor smażonym potrawom, dlatego najczęściej przygotowuje się w niej ryby i warzywa. Patelnia z powłoką teflonową służy do smażenia bez tłuszczu, dzięki czemu poddawane obróbce cieplnej produkty są zdrowsze. W podobny sposób przygotujesz potrawy na patelni tytanowej. Takie naczynie ma dużą przewagę nad teflonową z tego względu, że nie rysuje się i jest odporna na uszkodzenia mechaniczne. Natomiast osoby, które borykają się z niedoborem żelaza, powinny korzystać z patelni żeliwnej, która pod wpływem ciepła wydziela ten pierwiastek. Jedyną jej wadą jest to, że szybko rdzewieje, jeśli nie zostanie od razu dobrze osuszona.
Używając patelni z grubszym dnem, miej na uwadze, że naczynie musi dłużej się nagrzać do określonej temperatury. Odpowiednie przygotowanie do pieczenia, duszenia czy grillowania to połowa sukcesu i smaczne oraz aromatyczne potrawy każdego dnia.