Data publikacji:

Ściółkowanie trawą: jak to robić i dlaczego warto?

Ściółkowanie gleby, czyli inaczej mulczowanie to świetny sposób na ograniczenie lub pozbycie się chwastów. Metoda znana jest od wielu lat, jest tania, skuteczna, pozwala zaoszczędzić czas przeznaczony na czasochłonne pielenie. Ściółkowanie trawą jest również całkowicie naturalne, nie wymaga stosowania chemicznych preparatów. Warto się dowiedzieć się, na czym polega, kiedy najlepiej je wykonać i jakie przynosi korzyści.

ściółkowanie trawą

Co daje ściółkowanie trawą?

Mulczowanie ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie ogrodu i jakość upraw. Polega na przykrywaniu wierzchniej warstwy gleby wokół roślin odpowiednim materiałem. Pozwala zadbać o prawidłowe nawilżenie gleby i wydłuża żywotność roślin. Ściółkowanie można robić na wiele sposobów, wykorzystując np. agrowłókninę, korę, szyszki, kolorowe zrębki drewniane lub trawę.

Mulczowanie trawą jest bardzo ekonomiczne, a przy tym naturalne, dlatego skoszonej trawy nie warto wyrzucać. To wartościowy materiał, który pomaga zadbać o rośliny. Zawiera dużo azotu, który przyczynia się do rozwoju próchnicy. Warto pamiętać, że trawa użyta do ściółkowania nie powinna zabierać kwiatostanów traw i innych roślin. Podstawowe zalety mulczowania to:

  • ograniczenie rozwoju chwastów,
  • ograniczenie parowania gleby, a dzięki temu ograniczenie częstotliwość podlewania,
  • ograniczenie wypłukiwanie z gleby ważnych składników odżywczych,
  • ochrona gleby przed rozmywaniem,
  • wspomaganie rozwoju mikroflory tj. bakterie i grzyby,
  • zapewnienie dobrej wentylacji,
  • stymulowanie kiełkowania i wzrostu roślin,
  • izolowanie liści i owoców od gleby,
  • przyciąganie dżdżownic, które spulchniają glebę,
  • pomaganie w zachowaniu prawidłowego pH,
  • wspomaganie utrzymania prawidłowej temperatury gleby, w lecie ściółkowanie zapewnia chłód, w zimie ogrzewa,
  • ograniczenie ryzyka wystąpienia chorób grzybowych, np. na truskawkach,
  • ograniczenie brudzenia roślin przy kontakcie z ziemią,
  • poprawia estetykę ogrodu.

Ściółkowanie trawą jest bardzo polecane, ale ma również pewne wady. Trawa lub inne podłoże organiczne przyciąga ślimaki, które niszczą plony. W zimie w ściółce mogą bytować gryzonie, które mogą mieć również negatywny wpływ na późniejsze plony. Zdarza się, że ściółka opóźnia kiełkowanie, dlatego należy rozkładać ją w odpowiednim momencie.

Jakie rośliny warto ściółkować?

Ściółkowanie polecane jest dla roślin mało odpornych na mróz oraz wrażliwych na wysuszenie. Ściółkę można położyć na grządki z warzywami, na rabaty kwiatowe oraz drzewa i krzewy, uprawiane głównie przy ogrodzeniach. Ściółkowanie trawą lubią między innymi powojniki, cyprysiki, jałowce, surmie, hortensje, klony palmowe oraz klony japońskie.

Przeczytaj także: Aerator wertykulator. Jaki kupić?

Jak wykonać ściółkowanie trawą?

Ściółkowanie suszoną trawą nie jest trudne, nie wymaga dużego nakładu pracy. Najlepiej wykonywać je wczesną wiosną, gdy gleba całkowicie rozmarznie, ale mulczowanie można przeprowadzać również latem i jesienią. Przyda się tektura falista lub stare, wilgotne gazety.

Niektórzy preferują ściółkowanie bezpośrednio na ziemię. Ten sposób najlepiej sprawdza się w tam, gdzie rośliny rosną gęsto i chaotycznie. Mulczowanie można robić na dwa sposoby, tzn. na wypielone grządki lub miejsca zarośnięte chwastami. Jeżeli chwastów jest duża, są wysokie, to należy je skosić.

Ściółkowanie skoszoną trawą jest najskuteczniejsze na czystej, dobrze spulchnionej glebie. Trawa użyta do ściółkowania powinna być wysuszona i dobrze rozdrobiona. Należy ją równomiernie rozsypać na całej powierzchni. Istotne, aby nie mieszać trawy z ziemią. Grubość ściółki powinna wynosić od kilku do maksymalnie 20 centymetrów. Trawa nie powinna dotykać bezpośrednio łodyg i pni, ponieważ może spowodować gnicie lub poparzyć rośliny.

Ściółkowanie truskawek skoszoną trawą

Ściółkowanie truskawek jest świetnym rozwiązaniem, zarówno dla plantatorów, jak i osób, które uprawiają owoce w przydomowym ogródku. Warto wyściółkować międzyrzędy, dzięki temu truskawki będą zabezpieczone przed suszą oraz rozwojem chorób grzybowych.

Ściółka przyśpiesza wysychanie roślin po deszczu, sprawia, że są czyste i pozbawione piasku. Ogranicza również ilość chwastów, dzięki temu owoce mogą się lepiej rozwijać. Rozkładająca się trawa dodatkowo nawozi glebę. Plantacje ze ściółką zapewniają lepszy dostęp powietrza, owoce są słodkie i czerwone.

Ściółkowanie malin trawą

Ściółkowanie malin skoszoną trawą jest ważnym elementem nawożenia. Maliny mają rozrośnięte, głęboko sięgające korzenie, dlatego nie jest łatwo zapewnić im prawidłową ilość składników odżywczych.

Maliny należy mulczować kilka razy w roku. Zabieg pozwala zatrzymać w glebie wodę, ogranicza ilość chwastów, poprawia również estetykę ogrodu. Ważną zaletą ściółkowania jest zapewnienie krzewom odpowiedniego pH gleby, które umożliwia prawidłowe przyswajanie żelaza.

Ściółkowanie pomidorów trawą

Pomidory to kolejne rośliny, które lubią ściółkowanie. Zabieg pozwala wytworzyć odpowiedni mikroklimat, zapobiega wysychaniu gleby, a jednocześnie zapewnia odpowiednią ilość tlenu. Pomidory uprawiane na mulczowanych plantacjach mają lepszą jakość.

Ściółkowanie trawą polecane jest zarówno dla pomidorów uprawianych w szklarniach, jak i na polu. W szklarniach spowalnia proces parowania wilgoci, z kolei na otwartej przestrzeni chroni uprawy przed działaniem wiatru, słońca i nadmiaru wody. Pomidory ściółkowane trawą są dobrze zabezpieczone przed wychłodzeniem nocą, gdy temperatura znacznie spada.

Ściółkowanie suszoną trawą to tani i bardzo skuteczny sposób na nawożenie roślin. Doskonale wzmacnia rośliny, ogranicza podlewania, a dzięki temu pozwala zaoszczędzić wodę. Ściółka daje również schronienie pożytecznym owadom, np. biedronkom.

Autorka: Dorota Koszutowska