Data publikacji:

Ranking szatkownic elektrycznych do warzyw

Jak przygotować zdrowe i estetycznie wyglądające surówki? Pomocna okaże się szatkownica do warzyw. To urządzenie, które znacznie usprawni pracę w gastronomii. Poszatkuje także orzechy, sery czy niektóre owoce. W szybkim czasie pokroi dużą ilość warzyw. Droższe sprzęty sprawdzą się w restauracjach, hotelach czy barach. Tańsze i mniejsze urządzenia znajdą zastosowanie w domowej kuchni. Szatkownica do warzyw elektryczna ranking – dowiedz się, jakie są cechy dobrej szatkownicy. Sprawdź, na które modele warto zwrócić uwagę.

szatkownica elektryczna

Szatkownica do warzyw elektryczna – jak działa urządzenie?

Praca w profesjonalnej kuchni wymaga szybkiego tempa i wielu umiejętności. Sałatki, surówki czy inne dania przygotowywane z warzyw powinny być przede wszystkim smaczne. Nie bez znaczenia jest jednak estetyczny wygląd potrawy. Ręczna szatkownica do warzyw to sprzęt znany z domowej kuchni, dzięki któremu gospodynie o wiele sprawniej przygotowują obiady czy posiłki dla odwiedzających je gości.

Do restauracji czy hoteli odpowiednie będą szatkownice do warzyw elektryczne. Wyposażone są one w profesjonalne ostrza ze stali nierdzewnej, które długo zachowują swoją trwałość. Pozwalają one na cięcie warzyw, niektórych owoców, orzechów czy serów. W zależności od tarczy możliwe jest uzyskanie różnorodnych efektów. Produkty pokroimy w kostkę, plastry czy wiórki. Łatwo uzyskamy pożądany kształt i gramaturę.

Elektryczna szatkownica do warzyw z rankingu – wady i zalety

Jedną z największych zalet sprzętu jest znaczne usprawnienie pracy. W krótkim czasie można uzyskać dużą ilość równomiernie pokrojonych warzyw. Daje to estetyczny wizualnie efekt, a pracownicy zaoszczędzony czas mogą poświęcić na inne czynności. Krojenie nie zabiera dużo energii i nie wymaga wiele wysiłku.

Atutem wyboru profesjonalnego sprzętu jest jego trwałość oraz odpowiednie zabezpieczenia, np. zabezpieczenie zamykające przykrywkę czy antypoślizgowe nóżki. Sprawia to, że praca przebiega w bezpiecznych i komfortowych warunkach. Do minusów zaliczyć możemy przede wszystkim cenę i wielkość sprzętu, który zajmuje nieco więcej miejsca niż tradycyjny nóż i deska do krojenia. Ważne mogą się także okazać osobiste preferencje kucharza, który ceni sobie samodzielną pracę. Sprzęt sprawdzi się zatem w miejscach, gdzie wymagane jest przygotowanie dużej ilości posiłków w krótkim czasie.

Szatkownica do warzyw – jaką wybrać?

Jeśli szukamy sprzętu, który posłuży na dłużej i usprawni pracę na kuchni, warto zwrócić uwagę na jego jakość wykonania. Dobrym wyborem będzie solidna konstrukcja ze stali nierdzewnej i odlewów aluminium. Taki sprzęt będzie znacznie bardziej odporny na uszkodzenia mechaniczne. Dokonując wyboru, zwróćmy uwagę na zabezpieczenia zamykające ostrza i pokrywę oraz takie elementy, jak antypoślizgowe nóżki. Zwiększy to bezpieczeństwo pracy.

Szatkownice do warzyw wyposażone są w ostrza pozwalające uzyskać różnorodne efekty, wybierzmy zatem model z ostrzami, które sprawdzą się w naszym przypadku. Pozwoli to uzyskać pożądany kształt i gramaturę potraw. Ostrza wykonane ze stali nierdzewnej będą dobrym wyborem. Nie bez znaczenia jest także moc silnika oraz waga urządzenia. Sprzęt powinien być łatwy w czyszczeniu. Droższe modele wyposażone są w elektroniczne panele sterujące, które ułatwiają pracę. Jaka szatkownica do warzyw będzie odpowiednia? Poniżej przedstawiamy nasz ranking, który pomoże ci dokonać wyboru.

Ranking szatkownic do warzyw elektrycznych

Autorka: Małgorzata Rokicka