Data modyfikacji:

Jaki wentylator wyciągowy do kuchni wybrać?

Odpowiednia wymiana powietrza w domu jest wymogiem, bez którego mieszkanie nie może zostać oddane do użytku. Do tego najczęściej służy wentylacja grawitacyjna, która w naturalny sposób usuwa pyły, kurz, wilgoć i szkodliwe związki chemiczne. Są jednak pomieszczenia, które wymagają wspomagania naturalnego sposobu wentylowania przy użyciu wentylatora wyciągowego – do takich miejsc z pewnością można zaliczyć kuchnię. Zobacz, jak wybrać wentylator wyciągowy do kuchni, by był w pełni funkcjonalny i praktyczny.

wentylator do kuchni

Wentylator wyciągowy do kuchni – co to jest?

Wentylacja wyciągowa to sposób na poprawienie cyrkulacji powietrza w tych pomieszczeniach, w których wentylacja grawitacyjna będzie niewystarczająca ze względu na swoje usytuowanie lub przeznaczenie. Do takich miejsc zaliczamy między innymi hale produkcyjne, magazyny, biurowce, ale także pomieszczenia użytku domowego jak garaż, łazienka czy kuchnia.

Oczywiście, każda z tych przestrzeni spełniać będzie musiała inne zadania – w garażu konieczne będzie odprowadzanie spalin i zanieczyszczeń pochodzenia chemicznego, w łazience potrzebne będzie odprowadzanie wilgoci w domu i pary wodnej na zewnątrz, kuchnia zaś wymagać będzie usuwania tak skropleń, jak i ciężkich zapachów.

Odprowadzanie zanieczyszczeń i pary wodnej z pomieszczenia to nie koniec zadań, przed jakimi staje wentylator wyciągowy do kuchni. Konieczne jest również sprawne dostarczanie świeżego powietrza z zewnątrz. Tutaj wentylacja grawitacyjna automatycznie stoi na przegranej pozycji, uzależniona jest bowiem od warunków atmosferycznych czy nieszczelności stolarki okiennej.

Co ważne, wentylator wyciągowy gwarantuje takie same parametry pracy, niezależnie od pory dnia, pogody za oknem czy pracy odbywającej się wewnątrz pomieszczenia. Dzięki podłączeniu do prądu urządzenie to jest w stanie spełniać swoją funkcję za pomocą kliknięcia przełącznikiem ściennym lub regulacji pilotem.

Kiedy potrzebna będzie wentylacja wyciągowa w kuchni?

Taki wentylator do kuchni okaże się niezbędny w sytuacji, gdy zwykła wentylacja grawitacyjna nie radzi sobie z należytym odprowadzaniem i doprowadzaniem powietrza. To z kolei można zaobserwować w następujących sytuacjach:

  • pojawianie się pleśni i grzybów na ścianach;
  • wysoki poziom wilgotności powietrza, dający uczucie duszności;
  • osadzanie się pary wodnej na szybach, kafelkach i innych powierzchniach gładkich;
  • pęcznienie lub pękanie materiałów wrażliwych na wilgoć, na przykład mebli czy elementów drewnianych;
  • uczucie niedostatku powietrza, zmęczenie, ból głowy, pogłębiające się alergie u osób funkcjonujących w danym pomieszczeniu.

Pozostawienie pomieszczenia bez wentylacji nie tylko naraża na szkody materialne i remontowanie pomieszczenia o wiele szybciej, niż jest to konieczne. To także zagrożenie dla zdrowia domowników, którzy – przez niedostatek powietrza – mogą odczuwać rozmaite dolegliwości, od senności i chronicznego zmęczenia przez problemy z oddychaniem. Wybór wentylatora wyciągowego do kuchni zatem nie tylko stanowi przedłużenie żywotności pomieszczenia czy zwiększenie komfortu funkcjonowania – przede wszystkim jest to inwestycja we własne zdrowie.

Przeczytaj również, jaki wentylator do łazienki

Jaki wentylator wyciągowy do kuchni wybrać?

Przede wszystkim warto skupić się na wentylatorach kanałowych, które znajdują się w okapach kuchennych. Ich skuteczność punktowa jest o wiele większa niż standardowego wentylatora ścienno-okiennego.

Warto, by wybrany przez nas wentylator miał możliwość regulacji mocy pracy – dzięki temu podczas smażenia steków, pracy z rybą lub obróbki innej potrawy o ciężkim zapachu można szybko i skutecznie wywietrzyć pomieszczenie. Wartym uwagi dodatkiem jest zabezpieczenie nie tylko w postaci standardowej siatki zewnętrznej, ale także ochrona wirnika przed tłuszczem, który przecież jest nieodłącznym elementem gotowania.

Czy jest sens montować wentylatory łazienkowe do kuchni? Teoretycznie jest to możliwe (a w przypadku punktów gastronomicznych stosunkowo sensowne rozwiązanie), jednak warto zwrócić uwagę, iż w kuchni nie ma pełnego potencjału do wykorzystania tego wentylatora. Wilgoć i para wodna to tylko jedne z wielu czynników, które muszą być odprowadzone na zewnątrz, więc wysoce specjalistyczny wiatrak przy standardowym wykorzystaniu kuchni spowoduje niewykorzystanie potencjału.

Przeczytaj także: Osuszacz powietrza: ranking TOP 10

Autor: Patryk Kwapis