Data modyfikacji:

Jaki blat do kuchni? Rodzaje blatów

Problem, jaki blat do kuchni wybrać, pojawia się podczas każdego remontu i wymiany mebli. Nad podjęciem ostatecznej decyzji niektórzy potrafią zastanawia się nawet całymi tygodniami. Nie powinno to specjalnie dziwić, zważywszy na ogromny wybór materiałów oraz wzorów dostępnych w sklepach. W ułatwieniu zadania pomoże nasz przegląd najpopularniejszych rodzajów blatów dostępnych na rynku.
wybieramy blat kuchenny

Urządzenie kuchni pozostaje bez wątpienia dużym wzywaniem. Dobieramy odpowiedni sprzęt AGD, podłogi, kolory ścian wraz z kaflami, a także meble. Zwieńczeniem wystroju pomieszczenia i jednym z punktów, na który w naturalny sposób pada wzrok, jest blat. Musi on spełniać nie tylko funkcje dekoracyjne, w interesujący sposób współgrając lub kontrastując z otoczeniem, ale przede wszystkim użytkowe. Dobre modele służą nam przez wiele lat i nie dają po sobie poznać wieku oraz zużycia. Jaki blat do kuchni więc wybrać? Przed podjęciem decyzji zapoznaj się z naszym artykułem.

Rodzaje blatów kuchennych

Blaty do kuchni dzielimy ze względu na materiał, z jakiego zostały wykonane. Wpływa ona na ich cenę, wagę, a także żywotność oraz odporność na czynniki zewnętrzne.

Blaty kuchenne laminowane

Najczęściej wybierane blaty kuchenne, które wykonywane są z różnego rodzaju płyt wiórowych lub MDF pokrytych grubą warstwą laminatu. Z zewnątrz najczęściej imitują teksturą oraz wyglądem naturalne materiały, takie jak kamień czy drewno (wybór wzorów jest tutaj bardzo duży). Odznaczają się dużą wytrzymałością na ścieranie oraz przecięcia. Nie straszne im również środki chemiczne, woda, a także wysoka temperatura, dzięki temu bez obaw możemy szykować na nich wszelkie potrawy lub odstawiać gorące naczynia.

Należy również wspomnieć, że laminaty są zdecydowanie najtańszym rozwiązaniem, gdy poszukujemy kuchennego blatu. Z ich instalacją wiążą się jednak pewne problemy. Jeżeli woda dostanie się pod laminat, blat zacznie pęcznieć i w błyskawicznym tempie niszczeć, przez co szybko będzie nadawał się do wymiany. Brzegi oraz styki tego typu blatów muszą być więc dodatkowo zabezpieczone. Laminaty mają też tendencję do ścierania się w najczęściej używanych miejscach, czego nie da się w żaden sposób naprawić.

Standardowa grubość blatu tego typu zamyka się w 2,8 - 3,8 cm.

Blaty kuchenne drewniane

Klasyczne blaty wykonane z drewna to idealne rozwiązanie dla rustykalnych oraz bardzo eleganckich kuchni. Co więcej, materiał jest bardzo uniwersalny i świetnie współgra również nowoczesnymi meblami i sprzętami AGD. Blaty przygotowywane są zazwyczaj w formie sklejki wielu desek, chociaż w przypadku indywidualnych zamówień możemy kupić też blaty zrobione tylko z jednej deski. Ich wygląd oraz wytrzymałość zależą od gatunku drewna, z jakiego zostały wykonane. W sklepach znajdziemy modele wykonane z rodzimej sosny, a także z egzotycznych drzew pochodzących z importu.

Blaty drewniane dostępne są w dwóch klasach. AB to produkty o naturalnej kolorystyce ze słabo widocznymi sękami. Typ BC to blaty z widocznymi przebarwieniami i mocnym rysunkiem słojów. Blaty drewniane są pokryte lakierem lub specjalnym olejem. Ten pierwszy chroni lepiej materiał przed wilgocią i zanieczyszczeniami, drugi pozwala zachować z naturalną fakturę i strukturę drewna.

Standardowa grubość blatu tego typu zamyka się w 2,3 - 4 cm.

Blaty kuchenne z kamienia

Blaty tego typu są najdroższym rozwiązaniem na rynku. Jest ono jednak warte swojej ceny. Kamienne blaty są wyjątkowo trwałym produktem, który teoretycznie może służyć dziesiątki, a nawet setki lat bez utraty swojego oryginalnego wyglądu oraz właściwości.

Najczęściej do produkcji blatu wybiera się granit, który pozostaje jednym z najtwardszych materiałów skalnych używanych w budownictwie. Jego powierzchnia jest najczęściej dokładnie szlifowana i połyskliwa, ale ze względu na wystrój wnętrza lub własne preferencje możemy postawić jednak także na wykończenie matowe. Kamieniowi niestraszne są woda, wilgoć, wysoka temperatura oraz różnego rodzaju uszkodzenia mechaniczne. Równie popularnym wyborem jest marmur. Należy on jednak do bardziej wrażliwych materiałów i wymaga regularnej impregnacji.

Blaty kamienne wykonywane są na indywidualne zamówienie. Przed ich instalacją należy upewnić się, czy szafki wytrzymają ich nawet wynoszące kilkaset kilogramów obciążenie. Niewykluczone bowiem, że zajdzie potrzeba ich dodatkowego wzmocnienia lub wymiany.

Standardowa grubość blatu tego typu zamyka się w 2 - 3 cm.

Blaty kuchenne z konglomeratu

Blaty z tzw. konglomeratu to znacznie tańsza alternatywa dla modeli kamiennych. Składają się z mieszkanki sproszkowanych pigmentów, żywic oraz zmielonych minerałów, takich jak np. kwarc. Na pierwszy rzut oka przypominają więc zwykły kamień. W przeciwieństwie do tego materiału są jednak o kilkadziesiąt procent lżejsze. Znacznie szybciej i łatwiej poddają się obróbce. Mniejszym kosztem zaokrąglimy więc np. ich brzegi lub wytniemy w powierzchni pożądane kształty.

Blaty z konglomeratu są odporne na zmiany temperatury, wodę oraz podwyższoną wilgotność, łatwo je też wyczyścimy. Dostępne są w wykończeniu błyszczącym lub matowym. To pierwsze ma jednak tendencję do rysowania się, które wynika z mniejszej odporności materiału na uszkodzenia mechaniczne. Na szczęście zawsze istnieje możliwość wypełnienia powstałych rys lub przyklejenia odłamanych kawałków blatu.

Standardowa grubość blatu tego typu to około 2 cm.

Blaty kuchenne kompozytowe

Mamy tu do czynienia z płytami mineralno-akrylowymi, o składzie podobnym do blatów konglomeratowych. Złożone są ze spoiwa akrylowego, pigmentów oraz zmielonego materiału skalnego. Materiał ten jest dość lekki i do złudzenia przypomina naturalny kamień. Do jego atutów należy zaliczyć wysoką odporność na plamy i zabrudzenia, a także zadrapania i zarysowania. Ze względu na właściwości termoformowalne, wystawianie powierzchni blatu na temperaturę powyżej 180 stopni Celsjusza prowadzi do jego odkształcenia. Wyjęta więc prosto z piekarnika blacha jest w stanie uszkodzić płytę.

Blaty kuchenne szklane

Drogie ale bardzo efektowne rozwiązanie. Blaty wykonywane są na zamówienie z pojedynczej tafli hartowanego szkła. Najczęściej wykorzystywane są w pomieszczeniach o bardzo nowoczesnym wyglądzie. Ich powierzchnia jest niezwykle łatwa w czyszczeniu, kompletnie odporna na wodę i wilgoć, jak również na zmiany temperatury. Przy bardzo intensywnym użytkowaniu możemy je jednak dość szybko zarysować.

Blat kuchenne metalowe

Blaty metalowe wykonywane są z aluminium lub stali kwasoodpornej, o wykończeniu satynowym lub szczotkowanym. Podobnie jak modele szklane zazwyczaj znajdują zastosowanie w nowoczesnych wnętrzach, także o charakterze industrialnym. Metal jest jednak dość naturalnym materiałem, więc znajdzie też zastosowanie w innych wnętrzach. Blaty świetnie współgrają ze sprzętem AGD o srebrnym wykończeniu, są także odporne na wysokie temperatury (mają jednak tendencję do mocnego nagrzewania się) oraz wodę. Należy aczkolwiek pamiętać, że można je dość łatwo odkształcić lub zarysować.

Standardowa grubość blatu tego typu to około 4 cm.

Autor: Michał Kułakowski