Widok moli spożywczych w kuchni to spore zmartwienie. Brązowo-szarych owadów przypominających ćmy oraz białych larw nie wolno bagatelizować. Pozbądź się ich zanim opanują całą twoją spiżarnię. Co odstrasza mole spożywcze i jak poradzić sobie z ich inwazją?
Zanim podpowiemy, jak pozbyć się moli spożywczych, zastanówmy się, skąd się w ogóle biorą w domu. Jaja moli spożywczych można znaleźć przede wszystkim w sypkich produktach, takich jak ryż, mąka, kasza, orzechy czy płatki owsiane. To idealne miejsce na rozwój larw, dlatego dorosłe owady uwielbiają składać w nich jaja.
Jak jednak mole spożywcze pojawiają się w kuchni lub spiżarni? Najczęściej wnoszone są wraz z zakupionym pożywieniem. Czasem wlatują też z sąsiedniego mieszkania oknem lub wentylacją. Obecność moli można rozpoznać po białych niciach i oprzędach, czyli osłonach larw. Jeśli zauważysz je w pożywieniu, z czasem pojawią się na ścianach i meblach białe larwy owadów, a następnie dorosłe mole spożywcze.
Zabijanie pojedynczych latających owadów nie wystarczy w walce z molami spożywczymi. Kluczem do rozwiązania problemu jest usunięcie ze spiżarni wszystkich otwartych opakowań produktów spożywczych. Niestety, nawet zamknięte opakowania ryżu, kaszy czy mąki nie gwarantują, że w środku nie zalęgły się mole. Larwy bez trudu przegryzają się przez papierowe, a nawet plastikowe opakowanie produktu.
Kolejnym krokiem w walce z molami jest dokładne umycie szafek kuchennych. Można do tego użyć płynu do mycia naczyń, octu lub kwasku cytrynowego. Obu tych zapachów mole spożywcze wyjątkowo nie lubią. Pamiętaj o tym, by usunąć resztki jedzenia z zakamarków szafek i szczelin. To właśnie tam często zalęgają się owady.
Sprawdź, jak pozbyć się innych nieproszonych gości, czyli karaluchów w domu, robaków w łazience, pluskiew w domu