Data publikacji:

Jak gotować w szybkowarze? Wady i zalety gotowanie w szybkowarze

W ciągu ostatnich kilku lat szybkowar znalazł swoje miejsce w wielu domowych kuchniach. Gotowanie w szybkowarze pozwala na przygotowanie zdrowego i smacznego posiłku w ciągu zaledwie kilku minut. Niezależnie od tego, czy jesteś nowym właścicielem szybkowaru, czy posiadasz go już od jakiegoś czasu, oto wszystko, co powinieneś wiedzieć o tym, jak gotować w szybkowarze.

serum pod oczy

Jak działa szybkowar?

Szybkowar to elektryczne urządzenie wielofunkcyjne, które umożliwia szybkie przygotowywanie potraw pod wysokim ciśnieniem. Najpierw urządzenie nagrzewa się i zwiększa ciśnienie w naczyniu. Temperatura wewnątrz szybkowaru jest znacznie wyższa niż temperatura wrzenia wody. Szczelna przykrywka blokuje parę wytworzoną przez składniki znajdujące się w garnku.

Krążąca para nie ma możliwości ujścia, przez co przenika przez wszystkie produkty. Posiłek gotuje się szybciej, zachowując swoje składniki odżywcze oraz aromat. Po zakończeniu gotowania w szybkowarze urządzenie zmniejsza moc grzania, a ciśnienie zaczyna powoli się uwalniać. Standardowo szybkowar składa się z podgrzewanego garnka oraz szczelnej pokrywki, jednak nowsze modele są też wyposażone w dodatkowe akcesoria, takie jak sito do gotowania na parze.

Sprawdź, jakie urządzenie do gotowania na parze wybrać

Czy gotowanie w szybkowarze ma sens?

Obietnica szybkiego, świeżego domowego posiłku to największa zaleta szybkowaru. Krótki czas gotowania sprawia, że składniki nie tracą tylu wartości odżywczych, witamin i minerałów, co podczas gotowania tradycyjnego. Szybkowar pozwala również na gotowanie bez dodatku tłuszczu.

Ponieważ zapachy wytwarzane przez potrawę nie mają jak ujść z garnka, posiłek zachowuje cały swój smak i aromat. Żadne zapachy nie wydostają się z garnka, dzięki czemu nie poczujemy ich w naszej kuchni i nie jest konieczne włączanie okapu.

Szybkowar to nie tylko oszczędność czasu, ale także energii i wody. Skrócenie czasu gotowania w szybkowarze zmniejsza rachunki za prąd, a brak możliwości ulatniania się wody powoduje, że do potrawy nie trzeba dolewać wody. Dodatkowo, jeśli chcesz ugotować obiad z mrożonych składników, nie ma potrzeby ich wcześniejszego rozmrażania. Pamiętaj jednak, że mrożonki wydłużają czas podgrzewania składników i mogą wpływać na czas gotowania w zależności od wielkości lub ilości żywności.

Szybkowar ma też jednak swoje ograniczenia. Ponieważ potrzebuje on, aby wytworzyć parę, gotowanie pod ciśnieniem jest stosowane głównie do przygotowywania „wilgotnych” potraw. Należą do nich zupy, gulasze, buliony, potrawki mięsne i warzywne, dania jednogarnkowe i wiele więcej. Należy unikać potraw smażonych, w których składniki mają być chrupkie. W szybkowarze nie usmażymy składników tak jak na tradycyjnej patelni. Przygotowanie makaronu również może być utrudnione.

W szybkowarze nie zaleca się gotowania drobnych produktów, takich jak ryż, kasza jęczmienna lub kasza gryczana, z powodu niewielkiej wielkości otworu służącego do wypuszczania powstałej w garnku pary. Pojedyncze ziarna ryżu lub kaszy mogą zatkać ten otwór, co spowoduje zbyt duży wzrost ciśnienia wewnątrz urządzenia. Taka sytuacja może doprowadzić nawet do wybuchu naczynia! Nie należy też używać szybkowaru bez żadnego płynu, ponieważ może to spowodować poważne uszkodzenia urządzenia.

Kolejną wadą gotowania w szybkowarze jest to, że po jego uruchomieniu nie możemy już dodać do potrawy kolejnych składników lub przypraw. Ponieważ praca naczynia polega na wytwarzaniu wysokiego ciśnienia, nie można więc podnosić pokrywy podczas gotowania. Może to być problematyczne również wtedy, gdy nie posiadamy szybkowaru elektrycznego z wyświetlaczem, na którym wskazany będzie czas gotowania.

Brak możliwości otwarcia pokrywki sprawia, że nie możemy spróbować posiłku lub sprawdzić, czy potrawa jest już ugotowana. Dobrze jest zdecydować się zatem na zakup szybkowaru ze szklaną pokrywką.

Jak gotować w szybkowarze?

1. Wszystkie składniki oraz przyprawy umieść w garnku. Producenci zalecają wlanie do garnka wody lub bulionu nie mniej niż do ⅓ pojemności naczynia. Wszystkie składniki powinny zostać przykryte. Płyn nie może jednak przekraczać ⅔ wysokości garnka, ponieważ para nie będzie miała wystarczająco dużo miejsca na wytworzenie się.

2. Następnie nałóż pokrywę na garnek i szczelnie go zamknij. Ustaw szybkowar na kuchence na pełnej mocy palnika. Gdy z zaworu ciśnieniowego para zacznie wydobywać się stałym strumieniem, zmniejsz moc palnika i zacznij odmierzać czas gotowania.

3. Gdy potrawa jest gotowa, wyłącz palnik pod urządzeniem. Nie próbuj na siłę otwierać garnka! Jeśli nagle zmniejszysz ciśnienie w naczyniu, buchnie z niego gorąca para, co może skutkować poparzeniem Poczekaj, aż zawór na pokrywie szybkowaru wyrówna ciśnienie i powoli otwórz pokrywę.

Szybkowar: czas gotowania

Pod wpływem wysokiej temperatury i ciśnienia potrawy gotują się znacznie szybciej. Gotowanie w szybkowarze skraca czas przygotowania posiłku nawet o 70% w porównaniu z gotowaniem na tradycyjnej płycie kuchennej.

Czas przygotowania potrawy jest uzależniony od jej wielkości i rodzaju, a zaczynamy go liczyć od momentu wydobywania się pary z zaworu ciśnieniowego. Jesteś ciekaw, ile wynosi czas gotowania poszczególnych produktów w szybkowarze? Oto przykładowe czasy gotowania w szybkowarze!

  • Gulasz: 15-20 minut
  • Żeberka: 20 minut
  • Wieprzowina: 12-18 minut
  • Wołowina: 25-28 minut
  • Pieczeń wołowa: 30 minut
  • Pierś z kurczaka: 15 minut
  • Pierś z indyka: 25 minut
  • Ryby: 5-8 minut
  • Rosół: 20-30 minut
  • Zupa jarzynowa: 5 minut
  • Zupa fasolowa: 12-15 minut
  • Brukselka: 3-5 minut
  • Groch, fasola: 10 minut
  • Kalafior: 4 minuty
  • Kapusta: 5-7 minut
  • Marchew: 3-6 minut
  • Ziemniaki: 8 minut

Autorka: Patrycja Hendzel