Szklarnia czy foliowy tunel? Jakie podłoże w donicach? I wreszcie – jakie warzywa uprawiać w przydomowej szklarni? Jeśli chcesz wspiąć się na nieco wyższy poziom ogrodnictwa i zacząć swoją przygodę ze szklarniową uprawą warzyw, zobacz, jak założyć szklarnię.
Ekologiczne rozwiązania i żywność pozbawiona chemii to produkty, po które sięga coraz szersze grono klientów. Niektórzy idą nawet o krok dalej i stawiają na samodzielną uprawę roślin i warzyw. Okazuje się, że uprawa warzyw i owoców w przydomowej szklarni może być świetnym sposobem na zaopatrzenie się w pyszne i zdrowe produkty spożywcze.
Dlaczego warto zabrać się za samodzielną uprawę warzyw w taki sposób? Uprawa szklarniowa znacznie przyspiesza zbiór plonów, ponieważ w szklarni panują stabilniejsze warunki. W wyższej i w miarę stałej temperaturze papryka czy ogórki szybciej dojrzeją. Foliowy tunel lub szklarnia stanowią też ochronę dla roślin na wypadek gwałtownej zmiany pogody, intensywnych opadów czy ataku szkodników.
Na tym jednak nie koniec. Dostępne w sprzedaży szklarnie czy nawet konstrukcje wykonane samodzielnie mogą być prawdziwą ozdobą przydomowej działki. Na rynku znajdziesz naprawdę efektownie wykonane modele przydomowych szklarni, dzięki którym twój ogród będzie prezentował się jeszcze ciekawiej. Zobacz, jak zrobić szklarnię we własnym ogródku.
Jeśli chcesz zacząć swoją przygodę z tą formą ogrodnictwa, na początek musisz odpowiedzieć sobie na pytanie, jakie rozwiązanie wybrać. Tunele foliowe to osłony osadzone najczęściej na metalowej konstrukcji nośnej. Są lekkie i można łatwo dostosować rozmiar tunelu do wymiarów działki. Folia pozwala na utrzymanie w miarę stabilnej temperatury wewnątrz tunelu i zapewnia optymalny dopływ światła dziennego.
Niestety wielu inwestorów rezygnuje z tego rozwiązania przez wzgląd na walory dekoracyjne – tunel pokryty folią nie wygląda estetycznie w przydomowym ogrodzie. Co więcej, folia jest mniej odporna na uszkodzenia mechaniczne, np. w razie silnego wiatru czy opadów gradu.
Alternatywnym rozwiązaniem są klasyczne domowe szklarnie. W sprzedaży znajdziesz warianty z pokryciem ze szkła czy poliwęglanu. Szczególnie ten drugi typ jest wart uwagi. Płyty poliwęglanowe utrzymują stabilną temperaturę wewnątrz szklarni, zapewniają dobry dopływ światła dziennego, są bardzo wytrzymałe i bez trudu można je utrzymać w czystości.
Szklarnie tego typu to także efektowne konstrukcje – na rynku dostępne są modele stylizowane, które swoim wzornictwem nawiązują do rozwiązań stosowanych przed laty, czy wręcz przeciwnie – bardzo nowoczesne modele o minimalistycznej stylistyce.
Niektórzy inwestorzy decydują się na samodzielne wykonanie przydomowej szklarni, np. przy użyciu starych okien w drewnianych ramach. Konstrukcjom tego typu nie można odmówić uroku – prezentują się naprawdę niesztampowo.
To może być też dobry sposób na zmniejszenie kosztów całego przedsięwzięcia, zwłaszcza jeśli postawisz np. na materiał pochodzący z rozbiórki. Warto jednak mieć na uwadze, że samodzielna budowa szklarni nie jest zadaniem łatwym i wymaga pewnego doświadczenia oraz zgromadzenia narzędzi warsztatowych.
Do wyboru masz trzy podstawowe materiały: drewno, stal i aluminium. Drewniana szklarnia DIY będzie się prezentować niezwykle efektownie. Musisz jednak pamiętać o regularnej impregnacji. Dużą odpornością na warunki atmosferyczne wykaże się szklarnia stalowa. Najtańszą opcją jest oczywiście aluminum. Zaletą takiej konstrukcji jest jej lekkość, z łatwością możesz taką domową szklarnię przenieść w inne miejsce czy zdemontować.
Czym pokryć szklarnię w ogrodzie? Ścianki możesz wykonać z poliwęglanu, folii lub szkła. Najtańszym, ale też najmniej odpornym na uszkodzenia rozwiązaniem, jest folia. W wypadku szklanych przegród musisz pamiętać o stworzeniu wytrzymałej konstrukcji. Najdroższą opcją jest poliwęglan. Do jego zalet należy duża lekkość oraz skuteczna izolacja roślin i warzyw od warunków atmosferycznych.
Niektóre gatunki warzyw szczególnie dobrze rosną w tunelach foliowych i szklarniach. Oto kilka przykładów roślin, które warto posadzić w szklarni na początku swojej przygody z tą formą ogrodnictwa.
To ogrodowy klasyk, który niestety wymaga specjalnego traktowania. Aby uzyskać dobry zbiór pomidorów z własnej uprawy, trzeba zadbać o stabilną i dość wysoką temperaturę otoczenia, a takie warunki może zapewnić właśnie szklarnia czy tunel foliowy. Wysiew nasion do rozsady rozpoczyna się na przełomie lutego i marca, a gotowe sadzonki można przenieść do szklani pod koniec kwietnia lub na początku maja, gdy temperatura się ustabilizuje.
To kolejne warzywa ciepłolubne, których uprawa nie jest trudna. Trzeba mieć jednak na uwadze fakt, że rośliny są bardzo wrażliwe na spadki temperatury, dlatego sadzonki można przenieść do szklarni dopiero wtedy, gdy zniknie ryzyko wystąpienia przymrozków. W pielęgnacji warzyw ważne jest systematyczne podlewanie i zasilanie podłoża.
Do uzyskania obfitych plonów papryka potrzebuje wysokiej temperatury otoczenia. Ważnym elementem uprawy szklarniowej jest podwiązywanie pędów, które w przeciwnym razie mogą się łamać pod ciężarem dojrzewających warzyw.
Roślina, która nie ma wielkich wymagań uprawowych, a za odrobinę trudu włożonego w jej pielęgnację może odwdzięczyć się naprawdę obfitym zbiorem. Podlewanie i nawożenie sadzonek powinno być umiarkowane.
Poszukując idealnego miejsca dla ogrodowej szklarni, zwróć uwagę, aby trafiła w dobrze nasłonecznioną część działki. To zapewni optymalny dopływ światła oraz wyższą temperaturę we wnętrzu szklarni, a co za tym idzie, dobre warunki do wzrostu roślin. Zadbaj także o łatwy dostęp do wody, co pozwoli na sprawne podlewanie.
Jeśli chcesz uzyskać obfite plony z uprawy warzyw w szklarni, zacznij od podstaw, czyli ziemi. Podłoże powinno być żyzne i zasobne w składniki odżywcze. Dobrym rozwiązaniem jest uprawa warzyw w szklarni w dużych skrzyniach, które następnie napełnia się ziemią. To pozwala nie tylko na łatwą wymianę podłoża (co jest niezbędne, jeśli co roku chcesz uzyskać dobre zbiory), ale też w kilku zbiornikach można zgromadzić różne typy podłoża, a tym samym dostosować je do wymogów warzyw.
O jakości podłoża do szklarni warto pomyśleć już na samym początku sezonu ogrodniczego. Wczesną wiosną warto wymieszać glebę z kompostem lub obornikiem, co ją użyźni.
Pojemniki, do których trafi twój warzywnik, powinny posiadać przede wszystkim otwór odpływowy, dzięki któremu nadmiar wody z podlewania wydostanie się na zewnątrz. To z kolei zminimalizuje ryzyko gnicia roślin. Jeśli postawisz na drewniane skrzynie, ich wnętrze powinno być wyłożone folią, dzięki czemu wilgoć ich nie zniszczy. Zanim napełnisz pojemniki ziemią, wysyp na dno warstwę keramzytu, który zapewni odpowiedni drenaż.
Trzeba zwrócić szczególną uwagę na wilgotność podłoża. W szklarni czy tunelu foliowym panuje wyższa temperatura niż na zewnątrz, dlatego podłoże w skrzyniach i donicach będzie szybciej wysychać. Poziom wilgotności podłoża trzeba dostosować do wymagań poszczególnych gatunków. W sezonie letnim, gdy występują szczególnie wysokie temperatury, warto też w ciągu dnia zostawiać otwarte drzwi do szklarni, co zapewni lepszą wentylację.
To nieodłączny składnik pielęgnacji warzyw w ogóle, a w uprawie szklarniowej jest to szczególnie ważne. Rodzaj nawozu oraz jego ilość należy dostosować do potrzeb poszczególnych roślin, dlatego też warto zdać się na wspomnianą wcześniej uprawę w skrzyniach lub donicach.