Data publikacji:

Jaki ekspres – kolbowy czy automatyczny? 

Jesteś kawoszem i nie wyobrażasz sobie dnia bez filiżanki kawy? Zapewne staniesz lub już stanąłeś przed wyborem odpowiedniego ekspresu idealnie dopasowanego do twoich potrzeb. W poniższym artykule omówimy dwa popularne rodzaje ekspresów – kolbowy i automatyczny. Przedstawimy wady i zalety każdego z tych urządzeń. Jeśli chcesz więc wiedzieć, jaki ekspres wybrać – kolbowy czy automatyczny – to zapraszamy do lektury! 

ekspres do kawy

Jaki ekspres – kolbowy czy automatyczny? Co to jest ekspres kolbowy? Poznaj wady i zalety takiego urządzenia

„Jaki ekspres – kolbowy czy automatyczny?” to pytanie, które spędza ci sen z powiek? W takim razie musisz dowiedzieć się, czym charakteryzują się poszczególne rodzaje ekspresów oraz jakie mają wady i zalety. Wtedy łatwiej będzie ci odpowiedzieć, na pytanie, jaki ekspres do kawy kupić. Na początek zajmijmy się ekspresem kolbowym.

Ekspres do kawy kolbowy – co to właściwie znaczy? Charakterystyka modelu 

Nazwa tego ekspresu pochodzi od kolby, która jest do niego przymocowana. Niektórzy ekspresy kolbowe określają także mianem półautomatycznych, ponieważ kolbę odkręca się ręcznie, ale sam proces parzenia jest jedynie kwestią wybrania odpowiedniego przycisku.  

Ekspres kolbowy to ekspres ciśnieniowy. Aby przygotować kawę w ekspresie kolbowym, musicie najpierw zmielić ziarna w specjalnie do tego dedykowanym młynku. Tak przygotowaną kawę należy następnie wsypać do odkręcanej kolby. Znajduje się tam specjalne sitko, przez które następnie będzie przepuszczana woda pod wysokim ciśnieniem. 

Dzięki takiemu parzeniu kawa jest esencjonalna i zachowuje swoje walory smakowe. W ekspresie kolbowym wodę wlewa się do specjalnie przeznaczonego pojemnika. Później wystarczy już jedynie nacisnąć przycisk i cieszyć się ulubioną kawą.  

Przeczytaj także: Ekspres kolbowy: ranking polecanych produktów

Jaki rodzaj kawy zaparzymy w ekspresie kolbowym? 

W ekspresie kolbowym przygotujecie przede wszystkim espresso. Nowsze ekspresy kolbowe pozwalają jednak nawet na stworzenie kawy cappuccino czy latte. Wówczas należy szukać ekspresów kolbowych, które są dodatkowo wyposażone w spieniacze mleka.  

Warto dodać, że ekspresy kolbowe inaczej spieniają mleko niż ekspresy automatyczne. W ekspresach kolbowych montowana jest dysza spieniająca. Dodatkowo w zestawie znajdziemy garnuszek. Do garnuszka wlewamy mleko. Następnie wkładamy do niego dyszę, która stopniowo spienia napój. Wydaje się proste? Na pierwszy rzut oka tak, ale takie spienianie to nierzadko sztuka i trzeba nabrać wprawy, aby robić to dobrze.  

Zobacz także nasze porównanie ekspres przelewowy czy ciśnieniowy

Ekspres kolbowy – wady i zalety 

Chcesz kupić ekspres kolbowy? „Czy warto?” to pytanie, które cię nurtuje? Poznaj wady i zalety takiego ekspresu i sprawdź, czy będzie to model dla ciebie.  

Zacznijmy od pozytywów. Zaletą ekspresu kolbowego jest niewątpliwie jego cena. Najprostsze modele kupicie już nawet za kilkaset złotych. Ponadto takie ekspresy zajmują w kuchni niewiele miejsca. No i najważniejsze – w ekspresie kolbowym można zrobić najlepsze espresso, które może być świetnym punktem wyjścia do innych rodzajów kaw. Nie bez przyczyny ekspresy kolbowe używane są w restauracjach i profesjonalnych kawiarniach.  

Mając ekspres kolbowy, będziecie w stanie dokładnie kontrolować to, jak mocną chcecie kawę i jak długo będzie ona parzona, co ma finalnie wpływ na jej smak. Warto też dodać, że ekspres kolbowy będzie idealny dla osób, które piją wyłącznie espresso lub americano. Wówczas nie musicie dodatkowo płacić za możliwość parzenia innych rodzajów kawy, skoro i tak najczęściej pijecie tylko jedną.  

Ale ekspresy kolbowe mają też swoje wady. Jedną z istotniejszych jest to, że w takim ekspresie parzenie kawy zajmuje sporo czasu. Tutaj samodzielnie trzeba zmielić ziarna, wsypać je do kolby czy obsłużyć ewentualny spieniacz. Jeśli jesteście kawoszami i zjedliście już zęby na wielu ekspresach, to cały ten proces będzie dla was prosty i intuicyjny. Dla początkujących może to okazać się walka z próbami i błędami. Po prostu parzenie kawy w ekspresie kolbowym należy sobie wypracować.  

Kolejną wadą jest to, że ekspresy kolbowe nie mają wbudowanego młynka, co wiąże się z dodatkowymi wydatkami. Nie wspominając o tym, że po każdym parzeniu należy dokładnie myć każdy z elementów ekspresu. Problem może pojawić się także wtedy, gdy chcecie w ekspresie kolbowym przygotować kilka filiżanek na raz. Wiele ekspresów kolbowych obsługuje jedną filiżankę. Są też modele, które obsługują dwie, ale nadal sam proces parzenia zajmuje wtedy i tak sporo czasu.  

Jaki ekspres lepszy – kolbowy czy automatyczny? Przyjrzyjmy się bliżej ekspresom automatycznym 

Ekspresy automatyczne są bardzo popularne – i nic dziwnego, ponieważ dzięki nim możemy cieszyć się przepyszną i szybko zrobioną kawą w zaciszu domowym. Przyjrzyjmy się zatem bliżej takim ekspresom i poznajmy ich wady oraz zalety.  

Ekspres automatyczny – czyli jaki? Charakterystyka  

Ekspres automatyczny też jest ekspresem ciśnieniowym, co znaczy, że sposób parzenia w nim kawy działa na tej samej zasadzie, jak w ekspresie kolbowym – gorąca woda będąca pod ciśnieniem przepuszczana jest przez kawę. Inny jest jednak sposób przygotowania kawy.  

Po pierwsze, ekspres automatyczny sam mieli ziarna. Nie musicie więc kupować oddzielnego młynka. Po drugie, większość ekspresów ma wbudowany spieniacz mleka. Co to oznacza? Nie musicie kombinować z dyszą spieniającą, tak jak w przypadku ekspresów kolbowych. Mleko spienia się samo. Po trzecie, robiąc kawę w ekspresie automatycznym, jedyne co cię interesuje, to podłożenie filiżanki, naciśnięcie przycisku i gotowe – po około dwóch minutach cieszysz się kawą. Prawda, że proste?  

Jaki rodzaj kawy zaparzymy w ekspresie automatycznym? 

Tak naprawdę każdy. Wszystko zależy jedynie od tego, jaki ekspres kupicie. Na rynku są modele, które oferują parzenie jedynie podstawowych rodzajów kawy, czyli espresso, kawa czarna, biała i latte. Droższe modele wykonają też cappucino, flat white, americano, espresso latte, spienią jedynie samo mleko, a nawet przygotują mrożoną kawę czy... herbatę.  

Ekspres automatyczny – wady i zalety  

Niewątpliwą zaletą ekspresu automatycznego jest to, że przygotowuje kawę niezwykle szybko. Ponadto wykonacie w nim różne rodzaje kawy, co daje duże możliwości smakowe. Co więcej, nie musicie do takiego ekspresu dokupować innych urządzeń, np. młynka. Takie ekspresy mają też szereg przydatnych funkcji, np. automatyczne wyłączanie, możliwość sterowania przez aplikację czy samodzielne ustawienie mocy wybranej kawy. Nie wspominając o tym, że taki ekspres czyści się jedynie raz na jakiś czas, a nie po każdym zaparzeniu kawy. 

Wady ekspresów automatycznych? Są duże, drogie, a wielu baristów twierdzi, że ekspres automatyczny nigdy nie przygotuje tak dobrej kawy, jak ten kolbowy.  

Ekspres do kawy ciśnieniowy kolbowy czy automatyczny? Podsumowanie 

Zatem jaki ekspres do kawy kupić – kolbowy czy automatyczny? Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Wszystko zależy od tego, czego oczekujesz od kupionego urządzenia. Jeśli chcesz szybko wypić kawę i jednocześnie lubisz różne jej rodzaje oraz nie jesteś typowym kawoszem, który siedzi w temacie parzenia i dobierania odpowiednich proporcji, to ekspres ciśnieniowy automatyczny będzie dla ciebie idealny.  

Kawa to twoje hobby? Zwracasz uwagę na detale i sam proces parzenia sprawia ci ogromną przyjemność? Kup ekspres kolbowy. Zaoszczędzisz sporo gotówki i dostaniesz profesjonalne urządzenie doceniane nawet przez najlepszych baristów.  

Autor: Arkadiusz Kobylański