Data publikacji:

Kawiarka stalowa czy aluminiowa: jaką wybrać?

Lekka i przenośna kawiarka to narzędzie, którego nie może zabraknąć w kuchni prawdziwego miłośnika kawy. Jest znacznie tańsza od pełnoprawnego ekspresu ciśnieniowego, a uzyskane efekty potrafią być bardzo zbliżone. Lepiej się sprawdzi kawiarka stalowa czy aluminiowa? Podpowiadmay, jaki materiał wybrać.

kawiarka

Jaką kawę zaparzysz kawiarka stalowa czy aluminiowa?

Pierwsza kawiarka firmy Bialetti powstała w roku 1933. Od tego czasu urządzenie to zdobyło dużą popularność nie tylko we Włoszech, ale i za granicą – w tym w Polsce. Źródłem sukcesu kawiarki jest niewątpliwie jej prosta budowa. Kafetierka składa się z dolnego zbiornika na wodę, pojemnika na kawę, filtra z sitkiem oraz dzbanka z przykrywką. To do tego ostatniego wytryskiwany jest pod ciśnieniem gotowy napar.

Trzeba jednak podkreślić, że jest to stosunkowo niskie ciśnienie, rzędu 1-3 barów. Niewielka kawiarka nie stworzy więc takiego samego espresso jak ekspres ciśnieniowy wytwarzający ok. 11-15 barów.

Największą różnicą jest brak gęstej cremy, która stanowi niejako warstwę ochronną dla aromatów espresso. Nie zmienia to jednak faktu, że otrzymany napar jest smakowo bardzo zbliżony do espresso i może być traktowany jako jego zamiennik. Biorąc pod uwagę, że ceny kawiarek rozpoczynają się już od ok. 30 zł, jest to bardzo korzystna alternatywa. Jakie zatem będą najlepsze kawiarki?

Jaką pojemność kawiarki wybrać?

Pojemności włoskich kawiarek podawane są w liczbach filiżanek. Dostępne są zarówno niewielkie modele, idealne do przygotowania kawy dla par, jak i duże kawiarki, którymi obsłużysz nawet spore przyjęcie. Te małe urządzenia zrobią zwykle do 4 filiżanek, natomiast większe mogą jednocześnie zaparzyć nawet 12 kaw.

Co jednak oczywiste, wskazówki znajdujące się na opakowaniu nie dotyczą kubków ani nawet niewielkich filiżanek do cappuccino. Liczba kaw dotyczy porcji espresso, czyli kaw o pojemności ok. 25-30 ml. To dopiero na bazie espresso można przygotować inne rodzaje kaw, np. caffe latte, cappuccino, doppio, americano czy macchiato. Jeśli lubisz sporą kawę w dużym kubku, nie obędzie się bez dolania wody.

Kawiarka stalowa czy aluminiowa – jaką wybrać?

Jaka kawiarka jest lepsza – aluminiowa czy stalowa? To pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Za najbardziej klasyczną uznaje się kawiarkę aluminiową, którą rozpoznasz po charakterystycznym, nieco kanciastym kształcie. Dostępne są zarówno modele z gołego stopu aluminium, jak i malowane wersje kolorystyczne. Kawiarki aluminiowe są zazwyczaj tańsze od stalowych, ale nie jest to regułą.

Zakup aluminiowej kawiarki niesie ze sobą kilka ograniczeń. Przede wszystkim nie można ich myć detergentami, nie wspominając już o umieszczeniu w zmywarce. W kontakcie z silnymi środkami czyszczącymi aluminiowa powłoka utlenia się i pozostawia brunatny osad. Nie każda aluminiowa kawiarka nadaje się także do użycia na kuchence indukcyjnej. Tylko modele ze specjalnym indukcyjnym dnem współpracują z tym rodzajem kuchenki. W wypadku więc kuchenki indukcyjnej w pojedynku kawiarka kawiarka aluminiowa czy stalowa lepiej postawić na tę drugą.

Nieco łatwiejsze w użyciu są kawiarki stalowe. Choć nadal zaleca się mycie ręczne, nie są one tak wrażliwe na detergenty i nie trzeba myć ich wyłącznie wodą. Dodatkowo mają gładszą strukturę, a więc łatwiej je domyć z kawy lub kurzu.

Wyróżnikiem kawiarek stalowych jest także inny, bardziej obły kształt. Dla niektórych będzie to powiew nowoczesności oraz zaleta, jednak duża grupa osób wskazuje, że klasyczny wygląd kawiarek aluminiowych mocniej kojarzy im się z włoską kulturą picia kawy.

Kawiarka stalowa czy aluminiowa – smak kawy

Wielu użytkowników wskazuje, że kawa zapatrzona w aluminiowych kawiarkach może przybrać nieprzyjemny, metaliczny posmak. W dużym stopniu może to być prawdą. Dotyczy to jednak głównie tanich podróbek kawiarek, wykonanych z kiepskiej jakości stopu aluminium. Taki materiał może dodatkowo być niebezpieczny dla zdrowia oraz nietrwały.

Renomowani producenci włoskich kawiarek, np. Bialetti, Alessi, Pedrini, Bugatti czy GAT, deklarują korzystanie wyłącznie z certyfikowanych, bezpiecznych stopów, które nie zaburzają smaku naparu.

Warto też podkreślić, że wpływ na smak kawy ma także sposób parzenia. Kawa powinna zostać przelana do filiżanek tuż po ekstrakcji. Jeśli będzie przetrzymywana w metalowym naczyniu zbyt długo, stanie się przeparzona, gorzka i nieprzyjemna w odbiorze. Niektórzy zalecają też, by po zaparzeniu kawy od razu schłodzić kawiarkę pod bieżącą wodą. Dotyczy to kawiarek stalowych czy aluminiowych.

Kawiarki elektryczne

W klasycznych kawiarkach woda podgrzewana jest na palniku gazowym, ceramicznym, elektrycznym lub indukcyjnym. Jeśli jednak często brakuje ci miejsca na kuchence, możesz wybrać model kawiarek zasilany elektrycznie.

Wygląd kawiarki jest niemal ten sam, jednak ma ona dodatkową podstawkę, podobnie jak czajnik elektryczny. Zaletą takiego rodzaju kawiarki jest możliwość zaprogramowania parzenia kawy na konkretną godzinę oraz podtrzymania temperatury.

Zawór bezpieczeństwa – na to musisz zwrócić uwagę?

Wybierając kawiarkę, koniecznie zwróć uwagę na to, czy jest wyposażona w zawór bezpieczeństwa. Zapobiega on przypadkowemu rozerwaniu kawiarki w momencie zapchania sitka kawą (np. po zbyt drobnym zmieleniu lub zbyt mocnym ubiciu kawy).

Dla własnego bezpieczeństwa najlepiej wybrać model kawiarki znanej, renomowanej firmy, zwłaszcza jeśli jest to kawiarka aluminiowa. Pamiętaj też o tym, by nie ubijać kawy zbyt mocno oraz nalewać wodę poniżej linii zaworu. Co jakiś czas sprawdzaj także, czy zawór nie jest zapchany.

Autor: Szymon Sonik