Data modyfikacji:

Czym jest kombiwar halogenowy i jak działa?

Należysz do grona właścicieli małych kuchni, w których możliwości instalacji sprzętu są naprawdę ograniczone? A może wybierasz się w długą podróż i chcesz mieć przy sobie urządzenie, które pozwoli na przygotowywanie ulubionych potraw bez względu na miejsce? Strzałem w dziesiątkę jest kombiwar halogenowy. Czym jest i jak działa? Sprawdzamy!

kombiwar halogenowy

Czym jest kombiwar halogenowy?

Kombiwar halogenowy to wielofunkcyjne urządzenie, które z powodzeniem zastąpi klasyczny piekarnik i więcej. Sprzęt nie tylko daje ogromne możliwości przyrządzania ulubionych potraw, ale także jest dostępny w naprawdę niskich cenach. Dzięki czemu jest świetnym wyborem dla osób, które mają ograniczony budżet, a jednocześnie chcą wyposażyć swoją kuchnię w praktyczne urządzenia.

Sekretem działania kombiwaru halogenowego jest połączenie wentylatora i halogenowej grzałki. To właśnie te części sprzętu odpowiadają za możliwość obróbki termicznej różnorodnych produktów spożywczych. Każdy model ma także elementy sterujące, które pozwalają dowolnie regulować temperaturę i ustawiać czas pracy.

Sprawdź również: Robot planetarny. Ranking najlepszych

Jak działa kombiwar halogenowy?

Wiesz już, że za działanie kombiwaru halogenowego odpowiadają dwie części – halogenowa grzałka i wentylator. Pierwszy element ma za zadanie zamieniać pobraną energię elektryczną w termiczną, podczas gdy drugi rozprowadza wytwarzane ciepło wewnątrz całej konstrukcji urządzenia, pełniąc funkcję swego rodzaju termoobiegu. Pomagają w tym nieustanne obroty wentylatora, które sprawiają, że cała potrawa jest podgrzewana równomiernie.

Zalety i wady kombiwaru halogenowego

Dlaczego warto zdecydować się na zakup kombiwaru halogenowego? Do najważniejszych zalet funkcjonalnego urządzenia możemy zaliczyć:

  • bezproblemową obsługę,
  • niską cenę,
  • możliwość nie tylko podgrzewania potraw, ale także rozmrażania produktów spożywczych czy też ich grillowania i smażenia,
  • maksimum składników odżywczych przy jednoczesnym braku dodatkowego tłuszczu,
  • szybkie i równomierne podgrzewanie potraw,
  • małe rozmiary, dzięki którym kombiwar halogenowy sprawdzi się nie tylko w małych kuchniach, ale także w podróży.

Dodatkowo sprzęt ma zazwyczaj dość dużą pojemność, dzięki której bez problemu przygotujesz w nim nawet całego kurczaka.

Czy kombiwar halogenowy ma jakieś wady? Zdecydowanie jest ich o wiele mniej niż zalet. Możemy wyróżnić jedynie dwa największe minusy sprzętu:

  • w przypadku niektórych modeli nie ma możliwości mycia sprzętu w zmywarce,
  • dość duża podatność na uszkodzenia mechaniczne.

Polecane kombiwary halogenowe na każdą kieszeń

Chcesz zafundować sobie kombiwar halogenowy? W takim razie najlepszym miejscem na znalezienie sprzętu kuchennego, który doskonale sprawdzi się w twoim domu, jest Ceneo.pl. Mamy dla ciebie kilka polecanych modeli, dzięki którym przygotowywanie ulubionych potraw stanie się jeszcze łatwiejsze.

MPM MKO-02

Wielofunkcyjny model, który warto mieć w swojej kuchni. Urządzenie wyposażone w grzałkę halogenową i wentylator bez problemu radzi sobie z rozmrażaniem produktów spożywczych oraz pieczeniem i smażeniem różnorodnych potraw, i to bez dodatku tłuszczu. Specjalna technologia gwarantuje maksimum smaku i aromatu.

Kombiwar halogenowy MPM MKO-02 wyposażono w szklaną misę, podstawę, grzałkę oraz pokrywkę wzbogaconą o część sterującą. Jego pojemność wynosi aż 11,3 l, podczas gdy moc urządzenia to 1400 W. Efekt? Jeszcze szybsze gotowanie! W modelu nie zabrakło praktycznych funkcji samoczyszczenia oraz możliwości ustawienia czasu pracy.

ESPERANZA QUASAR EKO003

Funkcjonalny kombiwar halogenowy o mocy 1200 W. Urządzenie ma kompaktowe rozmiary, dzięki czemu z powodzeniem sprawdzi się nawet w małych kuchniach, w których z łatwością zastąpi piekarnik. Konwekcyjny sprzęt umożliwia rozmrażanie, smażenie, pieczenie, grillowanie, duszenie, podgrzewanie i gotowanie na parze.

Na tym nie koniec! Pod estetycznym i nowoczesnym designem zamknięto maksymalną pojemność, która wynosi aż 18 l! Dodatkowo producent dołączył do kombiwaru halogenowego specjalny pierścień, dzięki któremu pojemność wzrasta do 24 l. W energooszczędnym urządzeniu nie zabrakło także wbudowanych lampek kontrolnych, minutnika i płynnej regulacji temperatury.

BOTTI KHC-615 

BOTTI KHC-615 o mocy wynoszącej 1400 W to kombiwar halogenowy, który, podobnie jak i jego poprzednicy, pozwala na przygotowanie potraw przy jednoczesnym zachowaniu maksimum składników odżywczych. Model składa się z podstawy, misy o pojemności 12 l, dodatkowego pierścienia o pojemności 6 l oraz metalowej pokrywki. To właśnie na niej producent umieścił część sterującą.

Urządzenie jest wyposażone w funkcję gotowania, podgrzewania, rozmrażania, grillowania, smażenia, opiekania, a nawet pieczenia ciast. Z kolei zakres jego temperatury wynosi od 0 do 250 stopni. Sprzęt ma również termostat i dwie lampki kontrolne oraz jest sprzedawany w zestawie z praktycznymi akcesoriami – rusztem do grilla czy uchwytem do wyjmowania potraw.

MPM MKO-01 

Kombiwar halogenowy, którego moc wynosi 1400 W, a pojemność aż 19 l. W zestawie z urządzeniem otrzymujesz szklany pojemnik, uchwyt, dwa ruszty, szpilki do szaszłyków i sito. Dodatkowo producent do kompletu dołączył specjalny pierścień, dzięki któremu zmieścisz w modelu jeszcze więcej ulubionych produktów spożywczych.

Urządzenie MPM MKO-01 wykorzystuje cyrkulację gorącego powietrza, dzięki któremu doskonale poradzi sobie z duszeniem, pieczeniem, gotowaniem, grillowaniem i rozmrażaniem. Ciekawym rozwiązaniem jest funkcja The Wash, dzięki której kombiwar halogenowy czyści się samodzielnie, bez twojej pomocy. Czas pracy modelu wynosi od 5 do 60 minut.

Autorka: Katarzyna Wendzonka