Przygotowanie potraw z mięsa mielonego jest zdecydowanie łatwiejsze przy użyciu specjalnej maszynki. To niewielkie urządzenie pozwoli na komfortowe przygotowywanie potraw. Sprawdź ranking maszynek do mielenia mięsa do zastosowań domowych, jak i gastronomicznych.
Osoby, które lubią gotować, powinny mieć w swoim domu maszynkę do mielenia mięsa. Dlaczego? Takie proste urządzenie pozwala na przetworzenie mięsa, co znacznie ułatwia przyrządzanie wielu potraw. Warto zdecydować się na solidny model, który będzie dokładnie mielił mięso. Niestety w przypadku tańszych maszynek zdarza się, że mięso jest poszarpane i niedokładnie przemielone.
Na rynku wyróżniam maszynki ręczne oraz elektryczne. Do zastosowań typowo domowych, kiedy takie urządzenie będzie wykorzystywane od czasu do czasu, ręczna wersja w zupełności wystarczy. Dla wymagających kucharzy, a także osób związanych z gastronomią maszynka do mielenia mięsa elektryczna wydaje się być koniecznością.
Na co warto zwrócić uwagę podczas zakupów? Przede wszystkim na zawartość zestawu. Zwykle otrzymujemy dwa lub trzy sitka z różną grubością oczek. Niektórzy producenci dodatkowo dodają specjalną nasadkę do napełniania kiełbas. To bardzo przydatne akcesorium, które warto mieć pod ręką.
Jaką mszynkę do mielenia mięsa wybrać? Nasz ranking zawiera produkty do zastosowń domowych, jak i gastronomicznych.
Bardzo solidna maszynka do mielenia ręczna otwierająca ranking została wykonana z ocynkowanego żeliwa. Ostrza ze stali nierdzewnej dodatkowo mają płytkę z perforacją o średnicy 4,5 mm. Solidny zacisk stołowy sprawia, że urządzenie trzyma się bardzo stabilnie. Do tego modelu można dokupić nakładki do robienia ciastek, co zwiększa jej możliwości.
Budżetowa maszynka do mięsa to dobry wybór dla osób, które korzystają z urządzenia od święta. Wysokiej jakości żeliwo jest odporne na uszkodzenia, natomiast przykręcany uchwyt będzie trzymał się blatu bez większych problemów.
Ten model dodatkowo może służyć do nadziewania kiełbas. Plusem jest również opcja całkowitego rozmontowania części, co znacznie ułatwia czyszczenie.
Jeśli dysponujesz robotem kuchennym, to nie musisz inwestować w maszynkę do mięsa. W rankingu zamieściliśmy także przystawkę zawierającą maszynkę do mielenia mięsa wykonaną ze stali.
W zestawie znajdują się trzy sita o średnicy 3 mm, 4,5 mm oraz 8 mm. Co ciekawe, za pomocą tego niewielkiego urządzenia można mielić nie tylko mięso, ale również warzywa, twarde sery czy orzechy.
Pierwsza elektryczna maszynka do mięsa w rankingu dysponuje silnikiem o mocy 1200 W. Cała konstrukcja została wykonana z odlewu aluminium, co gwarantuje dużą trwałość.
Blokada zamka gardzieli wpływa na bezpieczeństwo. Urządzenie podczas pracy generuje hałas na poziomie 85 dB. Stosunek jakości do ceny został zachowany w tym modelu bardzo dobrze, dlatego warto wziąć go pod uwagę podczas zakupu.
Profesjonalna maszynka do mielenia mięsa sprawdzi się w małych lokalach gastronomicznych. Bezproblemowe i efektywne działanie zapewnia system unger, w skład którego wchodzi szarpak, nóż dwustronny, drugi nóż oraz dwa sitka o średnicy oczek 8 mm i 4,5 mm.
Wydajność mielenia na poziomie 160 kg/godz. jest bardzo dobra. Sam korpus został wykonany ze stali nierdzewnej, natomiast obudowa jest aluminiowa.
Kolejny profesjonalny model dostępny w bardzo przystępnej cenie. Maszynka do mielenia mięsa sprawdzi się w lokalach gastronomicznych, restauracjach, hotelach czy niewielkich masarniach.
Podstawę wykonano z aluminium i stali nierdzewnej, co jest bardzo dobrym połączeniem. Do łatwiejszego czyszczenia można z łatwością zdjąć głowicę, ślimak oraz tacę. Łatwiejsze odkręcanie sitka to zasługa zastosowanego rewersu.
Autor: Bartłomiej Mazurek