Data publikacji:

Najlepsza czekolada, czyli jaka? Jaką tabliczkę wybrać?

Pyszna, słodka i rozpływająca się w ustach. Kto za nią nie przepada? Czekolada to zdecydowanie najsłynniejszy łakoć świata. Co istotne, jej jedzenie sprawia nie tylko całe mnóstwo przyjemności, ale może być również zdrowie. Dowiedz się, jak wybrać najlepszą czekoladę, i jedz na zdrowie!

najlepsza czekolada

Dobra czekolada, czyli jaka?

Trudno o kogoś, kto od czasu do czasu nie skusiłby się na kostkę pysznej czekolady. Deserowa, mleczna, biała – dziś wśród jej rodzajów można wręcz przebierać. Łasuchów z pewnością ucieszy fakt, że już dawno temu udowodniono prozdrowotne działanie czekolady. Dotyczy to jednak wyłącznie czekolady deserowej oraz gorzkiej, a więc zawierającej najwięcej kakao.

Zobacz również nasz ranking kaw

Właściwości dobrej czekolady – jak wpływa na zdrowie?

Dobra czekolada gorzka to bardzo bogate źródło magnezu wspomagającego pracę mózgu. Zawiera również żelazo oraz antyoksydanty, które spowalniają procesy starzenia organizmu. Ciemna czekolada podejrzewana jest również o działanie antynowotworowe, a nawet odchudzające (pod warunkiem, że jesz maksymalnie 2-3 kostki dziennie).

Wokół czekolady narosło wiele mitów, chociażby ten związany z jej negatywnym wpływem na cerę czy trawienie. Należy pamiętać, że to duża ilość cukru zawarta w czekoladach mlecznych oraz białych może przyczyniać się do podobnych problemów. Czekolada sama w sobie nie szkodzi zdrowiu!

Jak wybrać najlepszą czekoladę?

Czym kierować się podczas wyboru czekolady, aby trafić na pyszną, a jednocześnie zdrową tabliczkę? Zwróć uwagę na zawartość masy kakaowej. To mieszanina miazgi kakaowej oraz tłuszczu kakaowego. Obydwa składniki pozyskiwane są z ziaren kakaowca. To właśnie one są źródłem dobroczynnych substancji, odpowiadających za korzystne działanie czekolady na organizm.

W deserowej czekoladzie zawartość masy kakaowej powinna oscylować w granicach 35-70%, w mlecznej – co najmniej 25%, z kolei w gorzkiej minimum 70%. A co z białą z czekoladą? Cóż – ze względu na to, że nie zawiera ani odrobiny masy kakaowej, tak naprawdę nie powinna być nazywana czekoladą.

Rodzaje ziaren najlepszych czekolad

Zawartość masy kakaowej to jednak nie wszystko. Produkcja czekolady to prawdziwa sztuka, w której zwraca się uwagę na jakość stosowanych surowców. Najlepsze ziarna kakaowca sprowadzane są z Wenezueli, Peru oraz Ekwadoru. Najpopularniejszą wioską słynącą z produkcji uprawy rośliny jest wenezuelskie Chuao – tutaj kakaowce rosną od ponad 400 lat!

Dobra czekolada = prosty skład

Im krótszy skład, tym lepsza czekolada. Brzmi jak banał, a jednak to jedno z najważniejszych kryteriów doboru naprawdę dobrej tabliczki. Czekolada, poza miazgą kakaową, może zawierać mleko w proszku, cukier (w czekoladzie mlecznej) oraz lecytynę sojową. Unikaj tabliczek zawierających konserwanty, tłuszcz palmowy i barwniki: taka czekolada na pewno nie przysłuży się twojemu zdrowiu!

Najlepsza czekolada na świecie, czyli jaka?

Odpowiedź jest prosta – taka, jaka smakuje ci najbardziej! Na świecie organizowane są liczne konkursy mające na celu wytypowanie najsmaczniejszej tabliczki. W konkursie organizowanym przez Academy Of Chocolate w 2020 roku zwycięzcami okazały się czekolady Bare Bones Chocolate, Cōchu Chocolatier oraz La Carambole Patisserie.

Dobra czekolada – na poprawę nastroju i zdrowia

Najlepsza czekolada to ta, która skutecznie poprawia humor. Podczas zakupu czekoladowych łakoci zwracaj jednak uwagę na ich skład – im bardziej naturalny, tym więcej korzyści z dobroczynnego kakao uda ci się uzyskać.


Autorka: Joanna Stanuch