Jaki piekarnik wolnostojący, czyli tzw. „kuchenkę” wybrać? Na to zwróć uwagę podczas zakupów
Dobry piekarnik wolnostojący do użytku domowego powinien spełniać oczekiwania domowników. A będzie je spełniać, jeśli będzie mieć odpowiednie funkcje i parametry, które bezpośrednio wpływają na jakość jego działania. Poniżej podpowiadamy więc, na co zwrócić uwagę, kupując taki piekarnik. UWAGA – w tym miejscu zajmujemy się piekarnikami wolnostojącymi połączonymi z płytą grzewczą, czyli tzw. kuchenkami. Minipiekarnikami wolnostojącymi, np. do pieczenia ciast, zajmujemy się w dalszej części artykułu.
Elektryczna czy gazowa?
To podstawowe pytanie, jakie należy sobie zadać, wybierając piekarnik, a właściwie kuchenkę wolnostojącą. Oczywiście w dużej mierze zależy to od miejsca zamieszkania. Nowoczesne osiedla mieszkaniowe mają możliwość wyłącznie podłączenia sprzętów elektrycznych.
Starsze budownictwo, domy mieszkalne czy kamienice nierzadko umożliwiają podłączenie gazu. Warto też wspomnieć, że piekarniki/kuchenki elektryczne są bezpieczniejsze niż te gazowe. Kupując więc piekarnik/kuchenkę gazową, należy koniecznie wyposażyć się w czujniki czadu, które zaalarmują w razie niebezpiecznego wycieku.
Liczba pól grzejnych/palników na płycie kuchenki
Klasyczne piekarniki wolnostojące, czyli kuchenki, mają 4 pola grzejne lub palniki – w zależności od rodzaju wybranej kuchenki. Do większych mieszkań czy domów można jednak kupić sprzęt z nawet 5 polami/palnikami. Warto dodać, że w sprzętach do użytku domowego to maksymalna ilość pól grzewczych lub palników. Kuchenki elektryczne umożliwiają też kupno sprzętu z mniejszą liczbą pól grzejnych, np. 3.
Pojemność piekarnika
Podawana jest w litrach. Do użytku domowego najlepiej sprawdzą się piekarniki wolnostojące, czyli kuchenki z piekarnikiem o pojemności minimum 50 l.
Funkcje piekarnika i ich liczba
Nowoczesne kuchenki wolnostojące z piekarnikiem mają wiele funkcji dotyczących właśnie pieczenia potraw. Sprzęty elektryczne, oprócz klasycznego podgrzania, będą oferowały nawet termoobieg, możliwość rozmrożenia potrawy czy przyrządzenia jej na parze. W kuchenkach gazowych nie będzie aż tak wiele udogodnień. W tym wypadku najczęściej można wybrać po prostu możliwość upieczenia potrawy w konkretnej temperaturze lub ewentualnie jej zgrillowania.
Rożen
Ta funkcja umożliwia smaczne przypieczenie potrawy z każdej strony. Kuchenki z rożnem są wyposażone w specjalny szpikulec przypominający nieco szaszłyk. Na niego nadziewa się potrawę, a po uruchomieniu piekarnika, ta przypieka się równo z każdej ze stron. Rożen sprawdza się świetnie w przypadku mięs, np. kurczaka.
Rodzaj prowadnic w piekarniku
Prowadnice w piekarniku odpowiadają za wysuwanie rusztu i znajdujących się w piekarniku blach. Kupując piekarnik/kuchenkę, możecie wybrać prowadnice drabinkowe, teleskopowe lub wytłaczane.
Prowadnice drabinkowe mają do wnętrza piekarnika przyczepione metalowe drabinki, po których przesuwa się blachy i ruszty.
Takie rozwiązanie jest o wiele lepsze niż prowadnice wytłaczane, ponieważ to wytłoczenie jest wytłoczeniem blachy piekarnika, a więc przesuwając ruszt czy blachę, niszczymy wnętrze piekarnika i pokrywającą go emalię. Najnowszym i jednocześnie najlepszym rozwiązaniem są prowadnice teleskopowe. Dzięki takim prowadnicom blachy i ruszt wysuwają się płynnie i niezwykle lekko.
Chłodne drzwi
Czy podczas pieczenia drzwi piekarnika zostają chłodne, czy się nagrzewają. Najbezpieczniejszą opcją będą piekarniki z chłodnymi drzwiami – zwłaszcza jeśli w waszym domu są dzieci lub zwierzęta.