Data modyfikacji:

Jakie garnki do indukcji? Ranking najlepszych

Coraz więcej osób korzysta z kuchenek indukcyjnych. Należy jednak wiedzieć, że na taką płytę grzewczą trzeba dobrać odpowiednie garnki. Jakie garnki do indukcji sprawdzą się najlepiej? Czego nie kupować? Zapraszamy do poniższego poradnika po garść przydatnych informacji. 

jakie garnki do indukcji

Jakie garnki do indukcji? Czym kierować się podczas ich wyboru?

Zastanawiasz się, jakie garnki na indukcję kupić? To nic trudnego – wystarczy jedynie poznać kilka zasad ich prawidłowego wyboru. Poniżej omawiamy te najważniejsze, dzięki którym bez problemu wybierzesz dobre garnki.

Garnki dopasowane to indukcji

Wyznacznikiem jest znak indukcji na garnkach. Najczęściej jest on umieszczony na opakowaniu lub pod spodem – na dnie poszczególnych naczyń. Jak wygląda? Przedstawia on zwojnicę, pod którą widnieje napis „Induction”.

Jeśli kupisz garnki niedopasowane do indukcji, to twoja kuchenka najprawdopodobniej w ogóle ich nie wykryje i nawet się nie włączy. Dlaczego tak się dzieje? Ponieważ dno garnków przeznaczonych na kuchenkę indukcyjną ma dno wykazujące właściwości ferromagnetyczne. 

Dobra podstawa to podstawa 

Mowa o dnie wybranego garnka. Dobry garnek na indukcję powinien mieć odpowiednią grubość. Najlepsze będą garnki z dnem o grubości 5-10 mm.

Dno garnków na indukcję ma też warstwy. Ile? Najczęściej od 3 do 6. Oczywiście im więcej warstw, tym lepiej. Co się stanie, kiedy kupicie garnki z cienkim dnem? Mogą nierównomiernie przylegać do płyty, a więc będą dłużej się podgrzewać. Podczas gotowania mogą też wydawać głośny dźwięk. 

Średnica dna 

Płyty indukcyjne mają pola grzewcze o różnej wielkości. Należy więc dobrać dopasowane do nich garnki. Oczywiście na większym polu można położyć garnek o mniejszej średnicy. Problem pojawia się w drugą stronę – wówczas naczynie będzie nagrzane nierównomiernie, a więc będzie źle się w nim gotować. Nie wspominając już o tym, że zbyt duży garnek uniemożliwi użytkowanie kilku pól grzewczych jednocześnie. 

Materiał wykonania

Na rynku znajdziesz wiele różnych rodzajów garnków przeznaczonych do gotowania na płycie indukcyjnej. Warto wiedzieć, że każdy z materiałów ma inne właściwości – nie ma to wpływu na użytkowanie płyty, ale na sam proces gotowania i smak potraw już tak. Zatem zerknij na poniższą listę, zanim kupisz najlepsze garnki na indukcję.

Podział garnków na indukcję ze względu na materiał

Garnki stalowe

Do wyboru masz garnki ze stali nierdzewnej lub węglowej. Stal jest odporna na zarysowania i odkształcenia, a dodatkowa powłoka w garnkach ze stali węglowej zapobiega przywieraniu. Warto wiedzieć, że garnki stalowe bardzo dobrze przewodzą ciepło, a więc szybko się nagrzewają. Należy więc z nimi uważać. Niestety garnki stalowe nie sprawdzą się dla osób uczulonych na nikiel czy chrom. 

Garnki emaliowane na indukcję 

Garnki emaliowan, czyli takie, które od wewnątrz pokryte są emaliowaną powłoką zabezpieczającą garnek przed zniszczeniem. Wadą garnków emaliowanych jest to, że emalia może szybko się kruszyć. Do takich naczyń należy zatem używać wyłącznie drewnianych łopatek i łyżek. 

Garnki żeliwne 

Co prawda, tylko nieliczne z takich garnków nadają się na indukcję, ale podobnych modeli pojawia się coraz więcej. Garnek żeliwny to naczynie na lata. Jest bardzo wytrzymały, a podczas gotowania żeliwo nie wydziela toksycznych substancji. Wady? Garnki żeliwne są ciężkie i dość wolno się nagrzewają. Zalecamy je więc do długiego gotowania, a nie do samego podgrzewania potraw. 

Garnki teflonowe 

Takie naczynia są proste w pielęgnacji, a dodatkowo sprawdzą się nawet dla amatorów gotowania. Teflon po prostu nie przypala potraw. Do garnków teflonowych należy używać drewnianych łyżek. Niestety teflon po pewnym czasie się zużywa. Wówczas zaczyna się marszczyć i odpryskiwać, a więc przestaje nadawać się do użycia. 

Garnki ceramiczne

Mogą być z niej wykonane w całości lub mieć jedynie pokryte powłoką ceramiczną dno. To zdrowe garnki, ponieważ ceramika nie wchodzi w kontakt z żywnością. Ponadto są odporne na rdzę i długo utrzymują ciepło – po wyłączeniu kuchenki nawet do godziny!

Wady? Są ciężkie i należy ostrożnie się z nimi obchodzić – mogą nie przetrwać upadku, a dodatkowo, jeśli gorący garnek ceramiczny polejecie zimną wodą, to straci swoje właściwości zapobiegające przywieraniu. 

Garnki aluminiowe 

Dobrze przewodzą ciepło, są lekkie, nie przywierają i można myć je w zmywarce. Czy mają jakieś wady? Nie można przygotowywać w nich kwaśnych potraw, ponieważ podczas ich podgrzewania będą uwalniać się szkodliwe substancje. Ponadto garnki z aluminium szybko tracą swoje ciepło. 

Miedziane garnki do kuchni indukcyjnej

Szybko się nagrzewają, dobrze przewodzą ciepło, mają właściwości bakteriobójcze i łatwo utrzymać je w czystości. Wady? Są ciężkie i drogie. Ponadto nie wolno myć ich w zmywarce. 

Szklane garnki na płytę indukcyjną 

Takie naczynia wyglądają bardzo zjawiskowo i sprawdzają się nie tylko do podgrzewania potraw, ale też ich serwowania. Ponadto szkło nie wchodzi w reakcję z żywnością, jest odporne na zarysowania i łatwe w czyszczeniu. Wady? Garnki szklane są ciężkie, łatwo je zbić i podczas podgrzewania nagrzewają się też rączki, co utrudnia ich przenoszenie. 

Jakie garnki na indukcję? Ranking 

Modele dostosowane do indukcji znajdziesz między innymi w ofercie garnków Ambition, Florina, Berlinger Haus czy Staub. Szukasz dobrych garnków na indukcję? Zerknij do poniższego rankingu – znajdziesz w nim tylko polecane zestawy i najlepszych producentów. 

Autorka: Klaudia Borycka