Najważniejsze funkcje jakie powinien posiadać piekarnik do pieczenia ciast
Nowoczesny piekarnik do pieczenia ciast powinien charakteryzować się bogatą funkcjonalnością, która zagwarantuje, że każdy wypiek zakończy się sukcesem. Jedną z najważniejszych funkcji, bez której trudno jest przygotować idealny biszkopt czy też ciasto drożdżowe, jest termoobieg. Dlaczego jest on tak ważny? Przede wszystkim dlatego, że bazuje na wewnętrznym wentylatorze, czyli odpowiada za równomierne rozprowadzenie ciepła oraz dostarczenie go w każde miejsce komory.
Dodatkowo, korzystając z termoobiegu, domowe wypieki pieką się znacznie szybciej niż standardowo. W sprzedaży dostępne są również piekarniki, które posiadają zróżnicowane rodzaje termoobiegu, czyli między innymi Eco Termoobieg, który to wpływa na zmniejszenie zużycia energii podczas pracy urządzenia, czy opcja pieczenia konwekcyjnego inaczej zwanego delikatnym termoobiegiem, który to doskonale nadaje się do ciast z płynnym nadzieniem.
Kolejna przydatną funkcją piekarnika, która pomoże w przygotowaniu idealnego wypieku, jest pieczenie z parą. Opcja pieczenia parowego gwarantuje najwyższą jakość wypieków, ponieważ zapewnia im wyjątkową puszystość. W związku z tym polecana jest miłośnikom ciast ucieranych oraz drożdżowych. Ponadto urządzenia wyposażone w tę funkcję charakteryzują się większą wydajnością pracy, dzięki czemu pieczenie ciast jest szybsze nawet o 20%.
Istotną cechą dobrego piekarnika jest również wybór zakresu temperatur.
Wybierając piekarnik, warto zwrócić uwagę na widełki temperatury, które to powinny być w przedziale od 30°C do 300°C. Szeroki zakres wyboru właściwej temperatury w łatwy sposób pozwala dopasować ją do konkretnych wypieków, gdzie na przykład niskie temperatury doskonale nadają się do szybkiego wyrastania ciasta drożdżowego, a wyższe idealnie sprawdzają się w przypadku wypieku cista do pizzy.
Cechą, na którą warto również zwrócić uwagę przy wyborze piekarnika, jest również jego pojemność.
W tym miejscu warto zaznaczyć, że standardowe modele piekarników gazowych charakteryzują się mniejszą pojemnością niż ich elektryczne odpowiedniki. Piekarniki gazowe zazwyczaj mają pojemność od 54 do 60 litrów, a standardowy piekarnik elektryczny o szerokości do 60 cm posiada pojemność od 58 do nawet 75 litrów. Większa pojemność piekarnika to nie tylko większy komfort pieczenia, ale przede wszystkim oszczędność czasu w przypadku pieczenia ciast na dwóch brytfannach.
Obecnie na rynku dużą popularnością cieszą się piekarniki DualCook, czyli urządzenia dwustrefowe z dwiema niezależnymi od siebie komorami. Tego typu piekarnik idealnie sprawdzi się podczas przyrządzania kilku potraw jednocześnie, a dzięki specjalnej przegrodzie wewnątrz urządzenia zapachy nie mieszają się ze sobą.