Data publikacji:

Jaki piekarnik do pieczenia ciast wybrać?

Smak domowych wypieków zależy nie tylko od dobrego przepisu, czy umiejętności kulinarnych, ale przede wszystkim od dobrze dobranego piekarnika. Piekarnik to jedno z najważniejszych domowych urządzeń, co sprawia, że jego wybór powinien być odpowiednio przemyślany. Na co zwrócić uwagę przy jego zakupie? Jaki piekarnik do pieczenia ciast wybrać? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdują się w niniejszym artykule.
piekarnik do pieczenia ciast

Piekarnik do pieczenia ciast – gazowy czy elektryczny?

Kupując piekarnik, należy przede wszystkim zdecydować, czy ma to być urządzenie elektryczne, czy gazowe. Które najlepiej sprawdzi się do pieczenia ciast? Urządzenia gazowe są zazwyczaj tańsze niż ich elektryczne odpowiedniki, jednak niższa cena wiąże się z ograniczeniem ich funkcjonalności, która jest w tym przypadku podstawowa.

Piekarnik elektryczny to urządzenie, które cechuje przede wszystkim równomierne rozprowadzanie ciepła, co pozwala uniknąć przypalenia wypieku. Tego typu urządzenia są więc znacznie lepsze, a ich cena nie jest dużo wyższa, o czym można się przekonać na stronie Ceneo.pl. Co więcej, proces nagrzewania tego piekarnika do pożądanej temperatury przebiega znacznie szybciej, a sama temperatura utrzymuje się na stałym poziomie.

Co to oznacza w praktyce? Otóż dzięki takiemu rozwiązaniu można uniknąć sytuacji, w której ciasto przypala się na zewnątrz, a w środku nadal jest surowe. Dodatkowo wiele modeli elektrycznych, w przeciwieństwie do urządzeń gazowych, posiada dużo przydatnych funkcji, takich jak na przykład timer, dzięki któremu z łatwością można ustawić odpowiedni czas pieczenia, a także funkcje samooczyszczenia, czy też termosondy.

Najważniejsze funkcje jakie powinien posiadać piekarnik do pieczenia ciast

Nowoczesny piekarnik do pieczenia ciast powinien charakteryzować się bogatą funkcjonalnością, która zagwarantuje, że każdy wypiek zakończy się sukcesem. Jedną z najważniejszych funkcji, bez której trudno jest przygotować idealny biszkopt czy też ciasto drożdżowe, jest termoobieg. Dlaczego jest on tak ważny? Przede wszystkim dlatego, że bazuje na wewnętrznym wentylatorze, czyli odpowiada za równomierne rozprowadzenie ciepła oraz dostarczenie go w każde miejsce komory.

Dodatkowo, korzystając z termoobiegu, domowe wypieki pieką się znacznie szybciej niż standardowo. W sprzedaży dostępne są również piekarniki, które posiadają zróżnicowane rodzaje termoobiegu, czyli między innymi Eco Termoobieg, który to wpływa na zmniejszenie zużycia energii podczas pracy urządzenia, czy opcja pieczenia konwekcyjnego inaczej zwanego delikatnym termoobiegiem, który to doskonale nadaje się do ciast z płynnym nadzieniem.

Kolejna przydatną funkcją piekarnika, która pomoże w przygotowaniu idealnego wypieku, jest pieczenie z parą. Opcja pieczenia parowego gwarantuje najwyższą jakość wypieków, ponieważ zapewnia im wyjątkową puszystość. W związku z tym polecana jest miłośnikom ciast ucieranych oraz drożdżowych. Ponadto urządzenia wyposażone w tę funkcję charakteryzują się większą wydajnością pracy, dzięki czemu pieczenie ciast jest szybsze nawet o 20%. Istotną cechą dobrego piekarnika jest również wybór zakresu temperatur.

Wybierając piekarnik, warto zwrócić uwagę na widełki temperatury, które to powinny być w przedziale od 30°C do 300°C. Szeroki zakres wyboru właściwej temperatury w łatwy sposób pozwala dopasować ją do konkretnych wypieków, gdzie na przykład niskie temperatury doskonale nadają się do szybkiego wyrastania ciasta drożdżowego, a wyższe idealnie sprawdzają się w przypadku wypieku cista do pizzy. Cechą, na którą warto również zwrócić uwagę przy wyborze piekarnika, jest również jego pojemność.

W tym miejscu warto zaznaczyć, że standardowe modele piekarników gazowych charakteryzują się mniejszą pojemnością niż ich elektryczne odpowiedniki. Piekarniki gazowe zazwyczaj mają pojemność od 54 do 60 litrów, a standardowy piekarnik elektryczny o szerokości do 60 cm posiada pojemność od 58 do nawet 75 litrów. Większa pojemność piekarnika to nie tylko większy komfort pieczenia, ale przede wszystkim oszczędność czasu w przypadku pieczenia ciast na dwóch brytfannach.

Obecnie na rynku dużą popularnością cieszą się piekarniki DualCook, czyli urządzenia dwustrefowe z dwiema niezależnymi od siebie komorami. Tego typu piekarnik idealnie sprawdzi się podczas przyrządzania kilku potraw jednocześnie, a dzięki specjalnej przegrodzie wewnątrz urządzenia zapachy nie mieszają się ze sobą.

Dodatkowe funkcje piekarnika

Na co jeszcze należy zwrócić uwagę podczas wyboru piekarnika? Otóż istotne są również odpowiednie prowadnice. I choć na pozór wydają się one mało ważne to mają ogromny wpływ na wygodę użytkowania, a także na stan wykorzystywanych blach. Idealnym rozwiązaniem są prowadnice teleskopowe , które gwarantują natychmiastowe wysuwanie blach już po lekkim pociągnięciu. Z kolei najmniej polecane są prowadnice z wtłoczeniami, które to mogą utrudnić wysuwanie blach oraz powodować ich zarysowania.

Warto również wiedzieć, że w sprzedaży dostępne są piekarniki umożliwiające połączenie się ze smartfonem. Sterowanie urządzenia za pomocą smartfona pozwala na zwiększenie komfortu użytkowania. Dzięki takiemu rozwiązaniu bez trudu można ustawić pożądane funkcje, przebywając w innym pomieszczeniu czy wykonując jednocześnie inną czynność.

Kupując AGD do kuchni, warto również postarać się, by design konkretnych urządzeń pasował do charakteru pomieszczenie. W nowoczesnych kuchniach z reguły stawia się na piekarniki do zabudowy, które zajmują mniej miejsca i odpowiednio współgrają z meblami. Tego typu produkty w dobrych cenach można znaleźć na stronie Ceneo.pl.
Piekarnik to urządzenie, które jest niezbędne w każdym domu. Wybór odpowiedniego sprzętu zależy przede wszystkim od częstotliwości pieczenia ciast. W sytuacji, kiedy pieczemy rzadko i zależy nam na niskich kosztach eksploatacji, warto wybrać urządzenie gazowe. Natomiast jeżeli pragniemy posiadać nowoczesne urządzenie wyposażone w dodatkowe funkcje, idealnym rozwiązaniem będzie piekarnik elektryczny.
Autor: Grzegorz Woźniak