Data publikacji:

Jaka kawa do ekspresu ciśnieniowego?

Chyba nikt z nas nie wyobraża sobie dnia bez filiżanki kawy. Dla wielu osób wybór odpowiedniej kawy jest priorytetem, nic więc dziwnego, że półki sklepowe uginają się pod ciężarem dziesiątek rodzajów kaw. Ogromny wybór różnego gatunku ziaren wcale jednak nie ułatwia nam wyboru. Delikatna bez goryczy czy mocna i intensywna? Dowiedz się, jaka kawa do ekspresu ciśnieniowego jest najlepsza.

Kawa do ekspresu ciśnieniowego

Gatunki kawy do ekspresu ciśnieniowego

Jaka kawa do eskpresu będzie najlepsza? Wybór powinnismy zacząć od określenia, jaki gatunek czarnego napoju nam najbardziej odpowiada.

Wyróżnia się trzy podstawowe gatunki kawy, które różnią się miejscami upraw, wyglądem ziaren oraz smakiem: arabicę, robustę oraz libericę. Arabica to kawa o podłużnych, płaskich ziarnach. Charakteryzuje się delikatnym i łagodnym smakiem, a także mniejszą zawartością kofeiny. Zdecydowanie jest ona najszlachetniejszym rodzajem kawy i to właśnie ją uznaje się za najlepszą kawę ziarnistą.

Z kolei robusta to mocna kawa o intensywnym, gorzkim smaku, zawierająca dużą dawkę kofeiny. Liberica to słaba i delikatna kawa, która nie posiada intensywnego smaku i aromatu. Z tego powodu często stosowana jest jako wypełniacz mieszanek kaw.

Aby wybrać najlepszą dla siebie kawę do ekspresu ciśnieniowego, musisz odpowiedzieć sobie na pytanie, który gatunek wolisz. Mocną i rozbudzającą robustę czy może łagodną arabicę?

Jaka kawa do ekspresu ciśnieniowego: mielona czy ziarnista?

Na to pytanie odpowiedź jest prosta: świeżo zmielona kawa smakuje zdecydowanie lepiej. Ogromnym plusem ekspresów ciśnieniowych jest to, że posiadają wbudowany młynek do mielenia kawy. Nie trzeba dokupywać do nich specjalnego młynka, a mielenie przez ekspres kawy tuż przed jej zaparzeniem sprawia, że ma świeży i wyrazisty smak.

Jeśli nie posiadasz ekspresu ciśnieniowego, warto rozważyć zakup elektrycznego młynka do kawy. Używając kawy mielonej, nigdy nie uzyskasz tak intensywnego i aromatycznego napoju jak z kawy ziarnistej.

Jaka będzie najlepsza kawa ziarnista? Przy wyborze kawy zwróć uwagę na to, czy jej ziarna są jasno czy ciemno palone. Ziarna jasno palone nie są dobrym wyborem do ekspresów ciśnieniowych. Nie tylko kawa z nich jest kwaśna i pozbawiona aromatu, ale ich twardość może doprowadzić do uszkodzenia młynków ceramicznych. Lepszym nośnikiem smaku są ziarna ciemno palone. To właśnie z nich kawa z ekspresu ciśnieniowego będzie mieć bogaty i aromatyczny smak, bez kwaśnego czy cierpkiego posmaku.

Najlepsza kawa do ekspresu ciśnieniowego: polecane produkty

Lavazza Qualita Oro

Zdaniem wielu miłośników kawy jest to jedna z najlepszych kaw ziarnistych. Oryginalna, włoska kawa stworzona wyłącznie z ziaren gatunku Arabica (100%) pochodzących z Ameryki Środkowej i Południowej. Jest aromatyczna i średnio intensywna, bez posmaku kwasowości i goryczki, z lekką, kwiatową nutą.

Pellini Top Arabica 100%

Wyśmienita kawa stworzona z mieszanki 100% Arabica o niskiej zawartości kofeiny. Charakteryzuje się wyjątkowym aromatem i delikatnym, przyjemnym smakiem.

Davidoff Espresso

Mocna kawa o bardzo intensywnym smaku i aromacie, idealna do espresso. Mieszanka 100% Arabika pochodząca z ziaren z Afryki, Ameryki Łacińskiej i strefy Pacyfiku. Po jej zaparzeniu można poczuć delikatny, czekoladowy posmak.

Davidoff Cafe Creme Elegant

Kawa do ekspresu ciśnieniowego, która idealnie sprawdzi się do kaw mlecznych, takich jak cappuccino czy caffe latte. Cechuje się łagodnym smakiem o niskiej intensywności.

De'Longhi Kimbo 100% Arabica

Mieszanka espresso 100% Arabica pochodząca z Brazylii i Peru, o lekko owocowym i kwiatowym posmaku. Kawa o świeżym, mocnym i lekko kwaskowatym smaku włoskiego espresso.

Autorka: Patrycja Hendzel