Motywacją kupna piekarników parowych jest najczęściej troska o nasze zdrowie. Przygotowywanie potraw na parze pozwala zachować ich wartości odżywcze oraz doskonały smak. Wybór odpowiedniego urządzenia może sprawić problemy, dlatego też przedstawiamy ranking piekarników parowych do zabudowy.
Przygotowanie potraw na parze cieszy się niezmiennym zainteresowaniem, zwłaszcza wśród osób dbających o zdrowy tryb życia. Przez długi czas pieczenie za pomocą tej metody było normalnie nieosiągalne dla osób korzystających ze zwykłego sprzętu kuchennego. Niezbędny okazywał się w takich przypadkach zakup dodatkowych i często dość drogich specjalistycznych urządzeń.
Na szczęście problem ten dostrzegli producenci AGD, którzy zaczęli wprowadzać tę funkcję do swoich produktów. Zapoznaj się więc z najlepszymi piekarnikami parowym do zabudowy w specjalnym rankingu oraz najważniejszymi faktami na temat tych urządzeń.
Przeczytaj także: Piekarnik do zabudowy: ranking
Z racji swojej konstrukcji piekarniki parowe to w zdecydowanej większości samodzielne urządzenia, które przeznaczone są do montażu w zabudowie kuchennej. Zasada ich działania jest dość prosta. Poza standardowymi trybami pieczenia są one w stanie przygotować potrawy za pomocą gorącej pary krążącej w komorze sprzętu.
Warto zauważyć, że za pomocą tej metody nie tylko upieczemy potrawy, ale również szybko je odgrzejemy lub rozmrozimy, podobnie jak w zwykłej mikrofalówce. Dzięki wykorzystaniu pary składniki żywności zachowują większą część swoich składników odżywczych, odznaczają się lepszym zapachem i żywszymi kolorami, a poza tym nie ulegają wysychaniu i są bardziej soczyste. Podczas ich szykowania zużyjemy też mniej tłuszczu.
Piekarnik parowy posiada specjalny pojemnik na wodę. Po włączeniu urządzenia i jego rozgrzaniu płyn jest wtryskiwany do wnętrza komory, gdzie natychmiast zamienia się w parę, która dzięki termoobiegowi otacza z wszystkich stron składniki pieczonej potrawy.
W sklepach dostaniemy również bardziej zaawansowane modele, które mają dedykowany generator pary z podgrzewanym zbiorniczkiem, co pozwala na gotowanie bez potrzeby włączania głównych grzałek pieca. Para jest tu po prostu bezpośrednio wtłaczana do środka za pomocą specjalnych dysz.
Dodatkową zaletą tego typu piekarników jest również to, że wzbogacone są w specjalną funkcję czyszczenia parowego. Po włączeniu tego trybu rozgrzane kłęby pary będą krążyły po pustej komorze, zmiękczając stwardniały i przypalony bród. Po wystudzeniu urządzenia znacznie łatwiej usuniemy zanieczyszczenia, tym samym oszczędzając czas i energię potrzebną na zwykłe szorowanie wnętrza.
Przeczytaj także, jak działa piekarnik z pirolizą
Jaki piekarnik do zabudowy wybrać? Zobacz polecane modele parowe z naszego rankingu.
Pierwszy piekarnik parowy do zabudowy z rankingu ma pojemność 70 litrów. Jest to wielofunkcyjne urządzenie z trzema trybami działania pary, które według producenta gwarantują wydobycie głębi smaku przyrządzanych potraw. Ciekawostką jest tu możliwość „regeneracji” parą np. zeschniętego chleba.
Znajdująca się w zestawie termosonda umożliwia sprawne kontrolowanie procesu pieczenia, a tryb szybkiego nagrzewania pozwala rozgrzać wnętrze nawet o czterdzieści procent szybciej niż w standardowych modelach piekarników.
Piekarnik z generatorem pary FullSteam oraz komorą o pojemności 77 litrów z automatycznie otwieranymi drzwiami. Poszczególne tryby pracy konfigurujemy, korzystając z kolorowego graficznego wyświetlacza LCD 4,3 cala z asystentem gotowania. Prowadzi on krok po kroku przez proces pieczenia dzięki komendom tekstowym i podpowiedziom idealnych ustawień.
Kolejny piekarnik parowy do zabudowy z rankingu firmy Electrolux, który jest tańszą wersją modelu z pierwszego miejsca. Urządzenie o pojemności 72 litrów może pochwalić się funkcją SteamCrisp, która łączy parę i gorące powietrze, gwarantując pełną soczystość dań.
Jego termosonda umożliwia dokładne monitorowanie temperatury wewnątrz potrawy. Czyszczenie parowe w systemie AquaClean ułatwia z kolei utrzymanie wnętrza w czystości.
Piekarnik parowy o pojemności 72 litrów, który możliwościami jest zbliżony do dwóch już wymienionych modeli Electroluxa. Dzięki funkcji Even Cooking, wentylator zapewnia stały obieg gorącego powietrza oraz pozwala na uzyskanie jak najlepszych efektów podczas przygotowywania posiłków na parze. Urządzenie jest również wyposażone w termosondę oraz opcję czyszczenia parowego.
Piekarnik parowy do zabudowy od firmy Bosch. Komora modelu posiada pojemność 71 litrów. Do jego zalet należy wysoka klasa efektywności energetycznej, czteropoziomowy termoobieg, a także specjalna powłoka EcoClean ułatwiająca czyszczenie wnętrza.
Wszystkie opcje pieczenia kontrolujemy, korzystając z kolorowego wyświetlacza z asystentem gotowania PerfectChef, samodzielnie wybierającym ustawienia do potrawy.
Model o pojemności 71 litrów. Do jego zalet należy termosonda z trzema punktami pomiaru, ekologiczny termoobieg zmniejszający zużycie prądu, opcja szybkiego nagrzewania wnętrza, a także intuicyjny wyświetlacz.