Data publikacji:

Rodzaje i zastosowanie łyżek

Łyżka do zupy, łyżeczka do kawy, chochla – wyróżniamy kilka rodzajów łyżek, które przeznaczone są do odmiennych potraw czy napojów. Wynika to z zasad savoir-vivre’u i ma ułatwiać nam spożywanie oraz nakładanie posiłków. Jakie są rodzaje łyżek i ich zastosowanie? Sprawdź w artykule!

rodzaje łyżek

Rodzaje łyżek i łyżeczek – podstawy savoir-vivre’u

Wybór właściwych rodzajów sztućców jest bardzo przydatny nie tylko, gdy uczęszczamy na kolację czy uroczystość, ale także wtedy, gdy sami organizujemy przyjęcie. Czy wiesz, że wyróżniamy kilka rodzajów łyżek, które służą do spożywania i nakładania konkretnych potraw? O tym, którą z nich do czego należy stosować, mówią zasady savoir-vivre’u.

Zgodnie z regułami etykiety sztućce układa się zwykle po obu stronach talerza lub w miski w konfiguracji zgodnej z kolejnością ich użycia. Dlatego też najbardziej na zewnątrz, czyli najdalej od nakrycia, znajdują się sztućce do przekąsek, a zaraz po nich – łyżka do zupy. A gdzie znajdują się pozostałe łyżki i łyżeczki oraz do czego służą? W artykule postaramy się odpowiedzieć na to pytanie.

Warto wiedzieć, że odpowiednie ułożenie sztućców na talerzu również ma konkretne znaczenie. Jeśli skończysz już jedzenie i chcesz, aby kelner zabrał twój talerz, ułóż je równolegle obok siebie, tak aby wskazywały na godzinę piątą. Natomiast sztućce skrzyżowane na talerzu oznaczają, by nie zabierać jeszcze talerza, bo będziemy kontynuować spożywanie posiłku. Pamiętaj o tych zasadach następnym razem, gdy wybierzesz się do restauracji!

Poniżej opisujemy poszczególne rodzaje łyżek i ich zastosowanie.

Łyżka stołowa

Najpopularniejszym rodzajem łyżki jest łyżka stołowa, zwana również obiadową, która służy do jedzenia zup oraz kremów. Poszczególne modele mogą różnić się nieco od siebie kształtem. Zupy kremy oraz zupy bez dodatków je się zwykle łyżką stołową z okrągłym czerpakiem, natomiast zupy z warzywami, mięsem lub innymi dodatkami – przy pomocy bardziej podłużnej łyżki obiadowej.

Łyżka do obiadu może również służyć do nakładania ziemniaków czy też jarzyn na talerz. Niektórzy w roli łyżki do ziemniaków używają gałkownicy do lodów, która umożliwia uformowanie puree w eleganckie kuleczki.

Łyżka do makaronu

Łyżka do makaronu służy do nakładania dań makaronowych na talerze. Dzięki niej z łatwością nałożysz porcję spaghetti, tagliatelle czy linguine. To zasługa grubych ząbków znajdujących się po bokach łyżki, dzięki którym makaron nie wypada z niej.

Łyżeczka deserowa

Łyżeczka deserowa jest znacznie mniejsza od łyżki stołowej. Zwykle ma pojemność ok. 5 ml. Jak sama nazwa wskazuje, służy do jedzenia ciast, kremów i innych słodkości. Umieszcza się ją za talerzem, równolegle do boku stołu, zwykle skierowaną czerpakiem w lewą stronę.

Niektóre łyżeczki deserowe mają znacznie dłuższe trzonki, co umożliwia komfortowe jedzenie deserów czy też lodów znajdujących się w wysokich pucharkach. Te rodzaje łyżek muszą się oczywiście znaleźć w każdej kuchni.

Sprawdź także ranking noży kuchennych

Łyżeczka do kawy i herbaty

Jedna z pierwszych pozycji, która przychodzi do głowy, gdy mówimy o rodzajach łyżek. Łyżeczka do kawy wyróżnia się niewielką, wąską miseczką, natomiast łyżeczka do herbaty jest od niej nieco większa i szersza. Warto pamiętać, że nie trzeba mieć wszystkich rodzajów małych łyżeczek w swojej szafce. Niewielka łyżeczka o pojemności ok. 5 ml sprawdzi się zarówno do deserów, jak i do kawy czy herbaty.

Łyżka wazowa

Chochla, czyli łyżka wazowa, jest głęboką łyżką służącą do nalewania zupy. Zwykle czerpak ma okrągły kształt, a długa rączka umożliwia komfortowe użytkowanie. Warto mieć w swoim domu co najmniej dwie takie łyżki.

Łyżka do sałatek

Łyżka do sałatek występuje zwykle w komplecie ze specjalnym, okrągłym widelcem. Zestaw ten umożliwia wygodne nakładanie sałatek oraz sałat. Z pewnością przyda ci się na wszelkich przyjęciach i imprezach!

Łyżka cedzakowa

Ostatnim rodzajem łyżki w naszym zestawieniu jest łyżka cedzakowa. Wyróżnia się ona obecnością dziurek w czerpaku, co umożliwia odcedzenie z wody ziemniaków, pierogów, klusek oraz innych produktów, które właśnie się gotowały.

Autorka: Olga Wacholc