Wok to rodzaj patelni o specyficznym kształcie, którą zapożyczyliśmy z kuchni orientalnej. Jeśli chcesz urozmaicić przygotowywane w domu potrawy o szczyptę azjatyckiego smaku, przekonaj się, jakie możliwości daje wok chiński oraz jaki model wybrać?
Domowa pizza jest jedną z popularniejszych potraw w naszym kraju, ale kuchnia orientalna, to obok włoskiej, jedna z najpopularniejszych metod przyrządzania posiłków. Aby skosztować smakowitych potraw o charakterystycznym smaku i aromacie wcale nie trzeba wybierać się do chińskiej knajpy. Wystarczy, że zaopatrzysz się w solidny wok i postawisz na sprawdzone przepisy.
Już na pierwszy rzut oka widać, że woki zasadniczo różnią się od tradycyjnych patelni. Ich dno jest najczęściej niewielkie, a ścianki są wysokie i pochyłe. Tradycyjnie patelnie tego typu używane były na paleniskach lub kuchniach węglowych, dlatego ich dno było zaokrąglone. Obecnie dno woków jest spłaszczone, więc można swobodnie stosować je również na tradycyjnych kuchenkach gazowych, jak i elektrycznych czy indukcyjnych.
W przeciwieństwie do tradycyjnych patelni, woki najczęściej mają dwie rączki, dzięki czemu bez użycia łyżki można samodzielnie wymieszać przygotowywaną potrawę poprzez potrząsanie patelnią.
Kształt patelni to jedno. Okazuje się, że woki chińskie dają zupełnie inne efekty, niż w przypadku smażenia na tradycyjnej patelni. I co ciekawe, naczynie może pełnić nie tylko rolę patelni, ale również zastąpić kilka innych kuchennych gadżetów i akcesoriów.
Przygotowywane potrawy są lekkostrawne, a składniki nie tracą właściwości odżywczych. Wszystko to dzięki kształtowi patelni – tłuszcz pozostaje na jej spłaszczonym dnie, a składniki szczelnie wypełniające naczynie mają z nim mniejszy kontakt niż na tradycyjnym odpowiedniku.
W woku można smażyć również na głębokim oleju. Naczynie dobrze sprawdza się w tej roli, zwłaszcza model wyposażony w dwie rączki. Rozszerzające się ku górze pochyłe ścianki i wąskie dno sprawiają, że można zminimalizować zużycie oleju.
W woku można też gotować na parze. Jeśli nie chcesz wydawać pieniędzy lub zagracać swojej kuchni kolejnymi akcesoriami, wok może zastąpić ci parowar. Wystarczy, że zaopatrzysz się w model ze specjalnym sitkiem, które nakłada się na wierzch patelni. Naczynie należy wypełnić wodą a składniki potrawy ułożyć na ruszcie. Całość przykryj pokrywką i cierpliwie czekaj na smakołyki gotowane w woku.
Jeśli chcesz uzyskać ten charakterystyczny smak potraw, jaki wyróżnia dania kuchni chińskiej, musisz pamiętać o kilku podstawowych zasadach smażenia w woku.
W sprzedaży znajdziesz wiele różnych naczyń tego typu. Jaki wok patelnia będzie najlepszym rozwiązaniem? Przyjrzyjmy się bliżej różnym rodzajom woków.
To klasyczny rodzaj woka, który świetnie nadaje się do gotowania np. na kuchenkach gazowych. Żeliwo dobrze trzyma ciepło, dlatego gotowanie w żeliwnym woku przebiega sprawnie i efektywnie. Patelnie tego typu są niestety ciężkie, co może być kłopotliwe, a na ich niekorzyść z pewnością działa także cena – zakup woka żeliwnego to spory wydatek.
Wok ceramiczny to bardzo popularne rozwiązanie, które dobrze sprawdza się w codziennym gotowaniu. Do ceramicznej powierzchni woka składniki potrawy nie będą przywierać, więc gotowanie będzie wygodne. Patelnie tego typu są łatwe w utrzymaniu w czystości, jednak trzeba uważać na zarysowania, ponieważ pogarszają one jakość użytkowania naczynia.
W tej grupie znajdziesz woki wykonane ze stali nierdzewnej oraz węglowej. Ten drugi rodzaj wywodzi się z tradycyjnej kuchni chińskiej i bardzo dobrze przewodzi ciepło, dlatego to zdecydowanie najlepsze rozwiązanie, jeśli chcesz gotować zgodnie z zasadami kuchni chińskiej. Jeśli postawisz na wok ze stali węglowej pamiętaj, że przed pierwszym użyciem należy poddać procesowi wypalania i patynowania, które pozwolą zwiększyć jego trwałość. Szczegółowe wskazówki na ten temat powinny być każdorazowo załączone do instrukcji na opakowaniu.
Powierzchnia patelni wok tego typu jest pokryta warstwą nieprzywierającego materiału i najczęściej jest to teflon. Mają nieco gorsze właściwości przewodnictwa ciepła, niż woki ze stali węglowej, ale są wygodne w użytkowaniu i łatwe w utrzymaniu w czystości. Trzeba tylko pamiętać o używaniu drewnianej łopatki do mieszania.
.Autorka: Kamila Zalińska-Woźny