Data publikacji:

Brytfanna – jaka będzie najlepsza?

Duża, poręczna, idealna na przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób. Brytfanna – jaka będzie najlepsza? Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę przy zakupie, by służyła nam przez wiele lat. W zależności od tego, do czego chcemy ją wykorzystywać, musimy przyjrzeć się innym cechom. W naszej kuchni powinno być nie tylko smacznie, ale i wygodnie. A odpowiednie naczynie to już połowa sukcesu!

brytfanna jaka najlepsza

Brytfanna – kiedy się przyda?

Brytfanny dzięki swoim pokaźnym rozmiarom pozwalają na przygotowanie dużych porcji jedzenia dla całej rodziny. Doskonale nadają się do zapieczenia całej gęsi czy kurczaka. Poszczególne modele różnią się między sobą rozmiarami. W mniejszych możemy zapiec mięso z warzywami. Wystarczy zaledwie jedno naczynie, by obiad dla całej rodziny był gotowy. W większych możemy przyrządzić ciepły posiłek dla znacznej liczby osób, gdy zbliża się ważna uroczystość, a my w szybki i łatwy sposób chcemy być przygotowani.

Sprawdź, jaka patelnia jest najzdrowsza

Brytfanna – jaka najlepsza? Otwarta czy zamknięta?

Rozróżniając rodzaje brytfann, musimy zwrócić uwagę nie tylko na materiał, z którego zostały wykonane, ale również na ich kształt. Naczynia możemy podzielić na otwarte i zamknięte. W zależności od tego, jaką potrawę chcemy przygotować, powinniśmy wybrać odpowiedni model.

Brytfanny otwarte nadają się przede wszystkim do przyrządzania posiłków, które powinny być przyrumienione i chrupkie. Najczęściej są to mięsa, które podczas pieczenia podlewamy. Możemy wykorzystywać wino, piwo, wodę lub pozwolić im dusić się w sosie własnym. Dzięki podlewaniu mięso z góry jest przypieczone, natomiast spód pozostaje soczysty i miękki.

Natomiast brytfanny zamknięte idealnie nadają się do wszystkich potraw, które powinny zostać miękkie i soczyste. Dzięki pokrywce białko w mięsie szybko się ścina, a posiłek zachowuje wiele substancji odżywczych. Zamknięty obieg powietrza sprawia, że jedzenie szybciej się piecze, a całe danie zachowuje swój aromat.

Jaki materiał brytfanny wybrać?

Bardzo ważnym parametrem jest materiał brytfanny. Jaka opcja będzie najlepsza? Szczególnie ważna jest powłoka wewnętrzna, która jest najbardziej narażona na zużycie i zniszczenie.

Brytfanna ceramiczna

Świetnie nadaje się dla osób, które są na diecie i zależy im na przygotowywaniu posiłków bez tłuszczu. Ceramiczna powłoka zapobiega przywieraniu jedzenia do spodu. Brytfanna ceramiczna nadaje się do pieczenia ziemniaków, pasztetu, zapiekanek czy mięsa.

Sprawdź również: Najlepsze patelnie na indukcję – ranking

Brytfanna żeliwna

Jest najbardziej trwała ze wszystkich dostępnych na rynku. Choć jest droższym wyborem, to warto pamiętać, że będzie nam służyć przez kilkanaście lub więcej lat. Możemy przygotowywać w niej mięso w całości. Jest odporna na długotrwałe działanie wysokiej temperatury, więc spokojnie możemy zapiekać w niej jedzenie przez kilka godzin.

Brytfanna aluminiowa

Jest bardzo poręczna i lekka. Możemy myć ją w zmywarce. Nadaje się do pieczenia mięs i lekkich obiadów.

Brytfanna teflonowa

Podobnie do ceramicznej zapobiega przywieraniu jedzenia do spodu naczynia.

Brytfanna kamienna

W równomierny sposób rozprowadza temperaturę po naczyniu i długo ją utrzymuje.

Brytfanna emaliowana

Jest najzdrowszym rozwiązaniem spośród wszystkich dostępnych. Trwała, nadaje się do zapiekania potraw w piekarniku.

Ile kosztuje dobra brytfanna?

W zależności od producenta oraz materiału, z którego nasza brytfanna jest wykonana, możemy spodziewać się różnych cen. Tutaj wachlarz jest szeroki. Już za kilkanaście złotych możemy kupić brytfannę, w której upieczemy ciasto. Jednocześnie znajdziemy model wykonany z żeliwa, który będzie kosztował kilkaset złotych.

Warto zwrócić uwagę na to, jak często oraz w jakim celu będziemy korzystać z brytfanny. Jaka będzie najlepsza dla naszych potrzeb. Jeśli lubimy zapiekanki i chętnie przygotowujemy je na kolacje, to spokojnie możemy wybrać brytfannę ceramiczną, która należy do stosunkowo tanich. Już w okolicach 100 zł znajdziemy porządnie wykonane naczynia. Natomiast w przypadku regularnego przygotowywania sporych posiłków dla całej rodziny, składających się często z mięsa warto sięgnąć po coś cięższego i trwalszego, jak brytfanna żeliwna. Tutaj ceny się wahają od 100 zł nawet do 1000 zł.

Przeczytaj również: Najlepszy zestaw garnków. Ranking polecanych

Zalety pieczenia w brytfannie

Jeśli jeszcze nigdy wcześniej nie korzystaliśmy z brytfanny, to możemy zastanawiać się, czy warto ją kupić. Jakie korzyści przyniesie nam korzystanie z jednego, większego naczynia? Znacząco oszczędzamy swój czas. Szykując obiad, kolację lub jakikolwiek większy posiłek, nie musimy brudzić kilku garnków. Wszystko, co potrzebne, wkładamy do jednego naczynia i zapiekamy. Niektóre modele nadają się do piekarnika, inne tylko na kuchenkę. Jednak tutaj mamy możliwość przygotować pełnowartościowe danie szybciej niż zwykle.

Warto również dodać, że w brytfannach zmieścimy mięso w całości. Nie musimy go kroić i dzielić. Możemy przygotować nadziewaną gęś, kaczkę, kurczaka czy królika. Danie będzie soczyste, aromatyczne i odpowiednio chrupkie. Podane w całości świetnie zaprezentuje się na świątecznym stole.

Nie można również zapomnieć o brytfannach wielopoziomowych, które są rewelacyjnym rozwiązaniem w kuchni każdej osoby przyrządzającej codzienne posiłki. Budowa naczynia pozwala przygotować oddzielne dania na innych poziomach. Jednocześnie nadal korzystamy tylko z jednej brytfanny, wciąż oszczędzając miejsce, prąd i czas. To przede wszystkim opcja dla rodzin, w których zwykle jada się posiłki przyrządzane w domu.

Odpowiedzmy więc na pytanie: brytfanna – jaka najlepsza? Musimy samemu zdecydować, jak często będziemy z niej korzystać oraz jakie potrawy przygotowywać. Kierując się tymi wytycznymi, znajdziemy najlepszy model.

Autorka: Aleksandra Bartosik