Data modyfikacji:

Jakie garnki kupić? Marmurowe czy granitowe?

Wybór garnków tylko na pierwszy rzut oka wydaje się prosty. Na rynku mamy tak wiele różnych opcji, że często nie wiemy, na co się zdecydować. Garnki żeliwne, emaliowane, z aluminium, ze stali nierdzewnej, kamienne… Od ogromu możliwości można dostać zawrotów głowy. Aby ułatwić wam wybór garnków do kuchni, postanowiliśmy odpowiedzieć na pytanie, jakie garnki kupić. W tym artykule skupimy się na garnkach marmurowych i granitowych.

garnki marmurowe i granitowe

Garnki marmurowe czy granitowe – oto jest pytanie!

Jakie będą dobre garnki? Zarówno garnki marmurowe, jak i granitowe mogą zawierać w sobie metalowy rdzeń – zazwyczaj jest on stalowy bądź aluminiowy. Na rynku możemy znaleźć również takie, które zostały w całości wykonane z kamienia. Są one jednak znacznie cięższe, co może być sporym utrudnieniem w kuchni. Dodatkowo znacznie wolniej się nagrzewają i stygną.

Garnki granitowe

Garnki z powłoką granitową mają wiele zalet. Przede wszystkim szybko się nagrzewają, a przygotowane w nich potrawy są bardzo smaczne. Nie ma tu problemu z przenikaniem smaków czy zapachów, co czasem zdarza się w przypadku garnków żeliwnych lub ze stali nierdzewnej. Granitowa warstwa jest bardzo odporna na zarysowania, choć oczywiście podczas gotowania warto używać akcesoriów drewnianych lub silikonowych. Uszkodzenie warstwy ochronnej dyskwalifikuje garnki do dalszego użytkowania, ponieważ szkodliwe substancje z rdzenia garnka mogą przeniknąć do pożywienia.

Niewątpliwą zaletą niektórych garnków granitowych jest możliwość używania ich w piekarniku. Dzięki temu można szybko podgrzać lub zapiec daną potrawę. Nie dotyczy to jednak wszystkich modeli, dlatego zalecamy sprawdzanie oznaczeń na naczyniach.

Zastanawiasz się, jakie garnki do indukcji stosować? Garnki granitowe dostosowane są do wszystkich kuchenek – zarówno gazowych, jak i elektrycznych czy indukcyjnych. W przypadku tych ostatnich musimy jednak zwrócić uwagę na kształt garnka. Niektóre granitowe garnki mają bardzo nietypowe kształty i wielkość, co sprawia, że używanie ich na indukcji staje się niemożliwe.

Garnki marmurowe

Garnki marmurowe są bardzo podobne do tych granitowych. One również mogą mieć rdzeń aluminiowy albo stalowy. Na rynku znajdziemy również kamienne garnki marmurowe. Charakterystyczną cechą garnków marmurowych jest to, że potrawy w nich gotowane nie przywierają do dna. Dzięki temu możliwe jest smażenie z niewielką ilością tłuszczu, co dobrze sprawdza się chociażby przy naleśnikach. Garnki te są również bardzo wytrzymałe i odporne na zarysowania. Rzadko zdarza się uszkodzenie garnka marmurowego, ale w przypadku, gdy do niego dojdzie, konieczne jest zaprzestanie jego używania – dotyczy to przede wszystkim naczyń z rdzeniem aluminiowym i stalowym.

Garnki marmurowe również dopasowane są do wszystkich rodzajów kuchenek – gazowych, elektrycznych i indukcyjnych. Ich zaletą jest także szybkie nagrzewanie oraz możliwość mycia w zmywarce. Nowoczesny design i różnorodna kolorystyka także przemawiają za garnkami marmurowymi.

Garnki marmurowe czy granitowe?

Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie, ponieważ wszystko zależy od tego, czego oczekujemy od garnków. Jeśli chcemy, aby garnki można było swobodnie wkładać do piekarnika, a przygotowane potrawy były smaczne i zdrowe, lepszym wyborem będą garnki granitowe. W przypadku, gdy wolimy kuchnię niskotłuszczową, warto postawić na garnki marmurowe.

Olga Sadowska
Olga Sadowska

Magister Dziennikarstwa i Medioznawsta na UW. Na co dzień zajmuję się szeroko pojętym marketingiem ze szczególnym uwzględnieniem SEO. W wolnych chwilach pochłaniam ogromną liczbę książek o różnorakiej tematyce. Miłośniczka kotów, jazdy na rowerze, karaoke i wakacji nad polskimi jeziorami.