Data modyfikacji:

Gotowanie na parze. Jaki garnek kupić?

Gotowanie na parze to doskonały sposób na przygotowanie zdrowego, mniej kalorycznego i pysznego posiłku. Warto jak najczęściej wybierać ten sposób przyrządzania jedzenia, ponieważ istnieje naprawdę dużo korzyści z gotowania na parze. Jaki garnek zatem kupić, żeby ten rodzaj gotowania był nie tylko zdrowy, ale i wygodny? Zapoznaj się z naszymi propozycjami polecanych rozwiązań na kuchenkę indukcyjną, elektryczną i gazową.

gotowanie na parze

Jakie są zalety gotowania na parze w garnku?

Zanim się zastanowimy, jakie będą dobre garnki do gotowania na parze, odpowiedzmy sobie na pytanie, dlaczego w ogóle warto to robić?

Zachowanie wartości odżywczych posiłków

We wstępie wspomnieliśmy, że gotowanie na parze przynosi wiele korzyści. Co to dokładnie oznacza? Jedną z największych zalet takiego sposobu przygotowywania posiłków jest zachowanie cennych wartości odżywczych potraw. Jest to kluczowa kwestia szczególnie przy gotowaniu warzyw, ponieważ wrzucając np. mrożonki do wody, część cennych witamin i minerałów po prostu „zostaje” w wodzie.

Garnki do gotowania na parze są tak skonstruowane, że nasz posiłek nie ma bezpośredniej styczności z wodą. Dlatego też możemy mieć pewność, że wszystkie wartości odżywcze zostają w naszych produktach.

Zachowanie koloru i struktury warzyw i owoców

Gotowanie na parze pozwala także na dokładne ugotowanie składników, a nie na ich rozgotowanie. Dzięki temu wszelkie owoce i warzywa zachowują swoje kolory, sprężystość i soczystość, a nie zaczynają przypominać niezjadliwej papki. Ten sposób przygotowania posiłków pozwoli np. na odczarowanie niektórych warzyw, takich jak np. brokuł czy brukselka, i przekona wielu niejadków do sięgnięcia po smakowicie wyglądające produkty. Może i dorośli skuszą się na pięknego, zielonego brokuła o neutralnym zapachu, nawet jeśli nie lubili go wcześniej?

Mniej kaloryczne i lekkostrawne posiłki

Posiłki przygotowywane na parze ucieszą przede wszystkim osoby dbające o linię, ponieważ gotowanie w ten sposób jest znacznie mniej kaloryczne. Takie dania też mniej obciążają układ pokarmowy i są lekkostrawne. Gotowanie na parze w specjalnym garnku nie wymaga dodatku tłuszczu, więc przy umieszczaniu składników dania można go w ogóle pominąć. Brak tłuszczu wcale nie sprawia, że posiłki są mniej smaczne, ponieważ para ma wystarczające właściwości, aby zachować dobry smak warzyw. 

Możliwość przygotowywania całych dań w tym samym czasie

Jednak gotowanie na parze to nie tylko przygotowywanie warzyw, o których już tyle napisaliśmy. Bez problemu ugotujemy w tym specjalnym garnku także mięso, ryby, owoce morza i wiele innych składników. Co więcej, można to zrobić w tym samym czasie, co dodatkowo zaoszczędza energię i skraca czas przygotowywania posiłków. Wiele garnków do gotowania na parze ma kilka poziomów, dzięki czemu możemy w tym samym czasie ułożyć cały posiłek na różnych kondygnacjach.

Jaki garnek do gotowania na parze?

Garnki do gotowania na parze, podobnie jak inne naczynia tego typu, dzielimy na takie, które nadają się do kuchenki indukcyjnej, elektrycznej i gazowej. Pamiętajmy, że te do kuchenki indukcyjnej sprawdzą się na innych kuchenkach, natomiast garnki np. z kuchenki gazowej niekoniecznie nadadzą się na indukcję.

Garnki najczęściej wykonywane są ze stali nierdzewnej, ale nie brakuje na rynku również naczyń ceramicznych, stalowych, szklanych czy żeliwnych.

Gotowanie na parze: jak działa garnek?

Garnek do gotowania na parze składa się z kilku elementów. Najbardziej charakterystyczna jest „warstwowość” naczynia przedzielona specjalnymi przekładkami. Do poziomu na samym dole wlewamy wodę, natomiast do wyższych wkładamy składniki, które chcemy ugotować na parze. Garnek zagrzeje wodę z najniżej warstwy, a para, która przy tym powstanie, będzie przygotowywać posiłki.

Jeśli garnek posiada kilka warstw, warto pamiętać o jednej zasadzie: to, co ma się gotować najdłużej (np. surowe mięso), powinno zostać umieszczone możliwie najniżej. Delikatne owoce lub warzywa (np. szparagi) warto ułożyć na samej górze.

Garnki do gotowania na parze – ranking

Klausberg garnek na parę pięć elementów

Garnek o średnicy 24 cm wykonany ze stali nierdzewnej. W skład zestawu wchodzi pięć elementów: część na wodę o pojemności 5 litrów, trzy wkłady parowe i przeszkolona pokrywka. Doskonały do przygotowania posiłku dla całej rodziny. Na szczególną uwagę w tym zestawie zasługuje wielowarstwowe dno termiczne, które na długo pozwala zachować odpowiednio wysoką temperaturę.

Zastanawiasz się, jakie garnki do indukcji wybrać? Ten model nadaje się na indukcję. Można go myć w zmywarce. Jego cena to średnio 140 zł.

Florina garnek Stima

Garnek, który ma średnicę 20 cm i złożony jest z trzech elementów: garnka zasadniczego, wykonanego ze stali nierdzewnej, jednego szklanego, żaroodpornego wkładu parowego i przykrywki. Bardzo praktycznym elementem jest przeszklony wkład parowy, dzięki czemu z łatwością możemy ocenić stopień przygotowania posiłku. To dobry garnek do gotowania na parze na gaz. Kosztuje około 120 zł.

Kinghoff garnek do gotowania na parze pięć elementów

Co wybrać do gotowania na parze? Ten garnek zbieraja bardzo pozytywne opinie. Internauci chwalą go przede wszystkim za szybkie i łatwe przygotowywanie posiłków, ładny wygląd, funkcjonalność i wytrzymałość. Ma średnicę 20 cm i posiada trzy wkłady parowe, garnek zasadniczy o pojemności 3,1 litra oraz przeszkloną pokrywkę. Wykonany jest ze stali nierdzewnej.

Nadaje się na wszystkie typy kuchenek: indukcję, gaz, elektryczną, szklaną czy halogenową. Posiada potrójne dno długo utrzymujące ciepło i nienagrzewające się uchwyty. Najdroższy w naszym zestawieniu, ponieważ musimy za niego zapłacić ok. 150 zł.

Autorka: Agnieszka Ragus