Data publikacji:

Jak zabezpieczyć drzewa owocowe przed przymrozkami?

Choć w ostatnich latach zimy są stosunkowo łaskawe dla sadowników oraz ich roślin, mimo wszystko warto zadbać o drzewa owocowe, aby zabezpieczyć je przed niskimi temperaturami. Dlaczego? Ponieważ mróz może mieć negatywny wpływ na rozwój rośliny, przez co nie będzie ona owocować w kolejnym sezonie. Co więcej, może on nawet spowodować jej obumarcie. Dzięki naszemu artykułowi dowiesz się, jak zabezpieczyć drzewa owocowe przed przymrozkami.

drzewo

Jakie drzewka owocowe należy zabezpieczyć przed zimnem?

Większość początkujących, ale i zaawansowanych ogrodników oraz sadowników zadaje sobie co roku pytanie: jak zabezpieczyć drzewa owocowe przed przymrozkami? Z licznych obserwacji wynika, iż ochronę przed mrozem należy zapewnić większości drzew owocowych, bez względu na ich wiek.

Bardzo dużo uwagi w tym zakresie wymagają jednak młode rośliny, które zostały zasadzone jesienią, a więc nie zdążyły się zaaklimatyzować w nowym środowisku. Ze względu na to posiadają one słaby, nie rozwinięty system korzeniowy oraz z dużym prawdopodobieństwem, nie otrzymały wystarczającej ilości składników odżywczych, które pozwolą im przetrwać niskie temperatury.

W związku z tym ryzyko przemarznięcia w takim wypadku istotnie wzrasta. Co więcej, najbardziej wrażliwe na temperaturę są młode drzewka pestkowców, a więc moreli, brzoskwiń, nektarynek, czereśni czy wiśni. Na szczęście, istnieją sprawdzone sposoby na ochronę drzew owocujących.

Co istotne, w zależności od miesiąca, w którym pojawią się przymrozki, powinniśmy podjąć różne kroki, aby zabezpieczyć rośliny przed niskimi temperaturami. Drzewa w różny sposób reagują na przymrozki w trakcie ich uśpienia oraz spoczynku, czyli jesienią i zimą, a zupełnie inaczej, gdy mówimy już o wegetacji, a więc o okresie przedwiośnia, wiosny i lata. Tym samym ewentualne przemarznięcie może dać różne efekty. A więc, jak zabezpieczyć drzewa owocowe przed przymrozkami? Poniżej prezentujemy sprawdzone sposoby.

Jak zabezpieczyć drzewka owocowe na zimę?

O prawidłowej ochronie roślin w trakcie przymrozków warto zadbać już wiosną i latem, gdyż tylko zdrowe drzewo, które otrzymuje właściwą ilość substancji odżywczych oraz wody będzie cieszyło się dobry zdrowiem, a więc wytrzymałością. Drzewa owocowe powinny być nawożone od wiosny do jesieni, specjalnie do tego przygotowanym nawozami, w szczególności polecane są nawozy bio i hummus.

Natomiast samo zabezpieczenie drzew owocowych przed zimnem powinno odbywać się w momencie, gdy rośliny przejdą w stan spoczynku. Jeśli prace ochronne wykonamy zbyt wcześnie, możemy im zaszkodzić. Z tego względu, najlepszy okres na zabezpieczanie drzewek owocowych to z reguły przełom października i listopada, gdy temperatura spada w okolice 0°C, a samo ochłodzenie jest prognozowane jako długotrwałe.

Większości gatunków wystarczy zabezpieczenie korzeni oraz dolnej części pnia. W tym celu można usypać wokół drzewa kopczyk z ziemi o wysokości 30-40 cm. Młode drzewa pestkowców należy okryć natomiast od pnia aż po samą koronę. W tym celu warto zastosować słomę, agrowłókninę lub igły sosnowe.

Ponadto pień drzewa warto pobielić wapnem, dzięki czemu nastąpi częściowe odbicie promieni słonecznych. Jest to istotny element pielęgnacyjny, gdyż dzięki temu pień rośliny się nie nagrzeje, a tym samym nie będzie podlegać wahaniom temperatury.

Jak zabezpieczyć drzewa owocowe przed przymrozkami wiosną?

Jesień i zima to jednak nie jedyne okresy, w których niska temperatura może zaszkodzić naszym roślinom. Jak chronić drzewa owocowe przed mrozem w przedwiośniu i wiosną, gdy rozpoczął się już okres wegetacji, a więc obserwujemy wzrost pierwszych liści i pąków? Jednym z najbardziej sprawdzonych sposobów jest odymianie, które polega na wolnym paleniu torfu i drewna, co podnosi temperaturę wokół drzew. Inne sposoby to zraszanie oraz zamgławianie. Część sadowników stosuje także krioprotektanty.

Skoro już wiesz, jak zabezpieczyć drzewka owocowe przed mrozem, czas na zaopatrzenie się w odpowiedni sprzęt, a w kolejnym sezonie - rozkoszowanie się pysznymi owocami.

Autorka: Katarzyna Pyrek