Data modyfikacji:

Jaki blender wybrać? Poradnik zakupowy

Rynek AGD co chwile zaskakuje klientów nowymi, innowacyjnymi produktami, których głównym celem jest ułatwienie wykonywania codziennych czynności. Urządzeniem, które obecnie cieszy się ogromną popularnością wśród klientów, jest blender. Rozdrabniacz znajdzie swoje miejsce praktycznie w każdej kuchni, a działaniem szybko przekona nawet swoich największych przeciwników. 

jaki blender

Blender – podstawowe funkcje

Blender to urządzenie, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie swojej codzienności w kuchni. Dobry blender wzbogaci dietę nie tylko o soki czy zupy. Z jego pomocą można stworzyć własnej roboty masło orzechowe, świeżo mieloną mąkę, lody oraz mnóstwo innych wartościowych potraw.

Blender to urządzenie, którego głównym zadaniem jest rozdrabnianie produktów. Dobry rozdrabniacz poradzi sobie z rozdrabnianiem twardych rzeczy, takich jak orzechy, twarde warzywa, ziarna kawy czy nawet lód. Blender oprócz podstawowej funkcji, jaką jest rozdrabnianie produktów, pozwala także na wymieszanie i miksowanie, dzięki czemu można w jednym urządzeniu przygotować domowej roboty pastę, sos lub koktajl.

Na rynku dostępne są wersje takich urządzeń na różnych półkach cenowych – droższe modele często wyposażone są w dodatkowe funkcje, które zwiększają funkcjonalność rozdrabniacza.

Rodzaje blenderów

Podstawowa klasyfikacja dzieli rozdrabniacze na dwa rodzaje – blender ręczny oraz blender kielichowy. Blender ręczny sprawdzi się szczególnie u posiadaczy niewielkich kuchni, ponieważ taki model zajmuje minimalną ilość miejsca i z łatwością zmieści się w szufladzie. Blender kielichowy zajmuje nieco więcej przestrzeni, ponieważ zazwyczaj stoi na kuchennym blacie. Chociaż oba typy blenderów mają takie samo podstawowe działanie, czyli rozdrabnianie produktów, ich przeznaczenie może się odrobinę różnić. 

Zalety i wady blendera ręcznego

Blender ręczny składa się z dwóch podstawowych elementów – rączki, w której znajduje się cały mechanizm urządzenia, oraz końcówki tnącej, która ma bezpośredni kontakt z żywnością. Niektóre modele rozdrabniaczy mają dodatkowo inne, wymienne końcówki, które spełniają w kuchni różne funkcje – ubijanie, mieszanie, siekanie i wiele innych. Tego typu urządzenie wymaga stałego trzymania podczas pracy.

Jego niewątpliwą zaletą jest fakt, że z blendera ręcznego można korzystać bezpośrednio w garnku lub innym naczyniu, w którym przygotowujemy potrawę. Nie ma konieczności przelewania składników do specjalnego naczynia do blendowania, dlatego użycie ręcznej wersji blendera nie generuje dodatkowych naczyń do zmywania. Co więcej, ręczna wersja to mały blender, który jest wyjątkowo lekki, poręczny i ma niewielki rozmiar, dlatego można go swobodnie schować.

Końcówka tnąca z łatwością zmieści się w kuchennej szufladzie, a co więcej, większość tego typu końcówek można myć w zmywarce. Wadą ręcznego rozdrabniacza jest moc, która zazwyczaj jest mniejsza niż w przypadku blendera kielichowego. Blender ręczny może gorzej radzić sobie z twardymi produktami, takimi jak lód, orzechy czy kawa. Kolejną istotną wadą tego urządzenia jest ryzyko chlapania blendowanym produktem, ponieważ podczas pracy nie ma żadnej osłony zabezpieczającej przed wydostawaniem się produktu na zewnątrz. Nie wiesz, jaki wybrać blender ręczny? Ranking popularnych i polecanych modeli pomoże ci w podjęciu decyzji.

Zalety i wady blendera kielichowego

Rozdrabniacz kielichowy to urządzenie nieco większe niż blender ręczny. Zazwyczaj wymaga odpowiedniego miejsca na blacie, chociaż w porównaniu z innymi kuchennymi sprzętami, wcale nie zajmuje aż tak dużej powierzchni. Blender kielichowy składa się z podstawy z całym mechanizmem i silnikiem urządzenia oraz z kielicha, w którym umieszcza się produkty spożywcze. Dodatkowo kielich można zakryć specjalną pokrywą, która zapobiega wydostaniu się rozdrabnianych produktów na zewnątrz.

Blender kielichowy rozdrabnia produkty znacznie dokładniej niż jego ręczny odpowiednik oraz lepiej radzi sobie z większą ilością produktów jednocześnie. Kolejną zaletą rozdrabniacza kielichowego jest samodzielne działanie, które nie wymaga stałego trzymania tak jak w przypadku ręcznego blendera. Niezaprzeczalną wadą takiego urządzenia jest problematyczne czyszczenie. Dokładne wyczyszczenie takiego modelu wymaga cierpliwości i dużej zręczności. 

Jaki blender wybrać – ręczny czy kielichowy?

Zarówno wersja ręczna, jak i kielichowa blendera spełnia swoją podstawową funkcję, jaką jest rozdrabnianie. To, na jaką wersję postawić, jest w głównej mierze zależne od osobistych preferencji, budżetu oraz wolnej przestrzeni w kuchni. Blender ręczny dobrze radzi sobie z większością produktów i jest wygodny w użyciu podczas robienia zup czy sosów, ale blender kielichowy sprawdzi się lepiej podczas rozdrabniania twardych produktów oraz gwarantuje możliwość przygotowania większej ilości produktu jednocześnie. 

Jaka moc blendera?

Moc blendera ma duże znaczenie. Od niej zależy, czy urządzenie będzie w stanie rozdrobnić twarde produkty oraz to, jak długo może pracować. Im większa moc urządzenia, tym szybciej blender poradzi sobie z rozdrobnieniem produktów. Popularne rozdrabniacze można spotkać w trzech różnych wariantach mocy:

  • blendery o mocy 200 W – sprawdzą się podczas pracy z miękkimi warzywami, owocami, a także do blendowania zup i sosów,
  • blendery o mocy 600 W – poradzą sobie z rozdrobnieniem twardych warzyw, takich jak seler, burak, kapusta,
  • blendery o mocy 1000 W i więcej – te urządzenia rozdrobnią nawet bardzo twarde produkty, np. orzechy, lód, kawę. 

Budowa blendera – z czego się składa?

Podstawowymi częściami blendera jest końcówka tnąca oraz podstawa z mechanizmem i silnikiem. W wersjach kielichowych końcówka tnąca znajduje się na spodzie kielicha, który należy zamontować na podstawie. W blenderach ręcznych silnik znajduje się w rączce, a w kielichowych w stojącej na blacie podstawie. Często spotkać można blendery, które do zestawu dołączone mają inne końcówki, które również świetnie sprawdzą się podczas przygotowywania potraw. Najczęściej w dodatkach do rozdrabniaczy znajdują się końcówki do miksowania, ubijania, siekania, ścierania lub ugniatania ciasta. 

Na co zwrócić uwagę, kupując blender?

Wybór odpowiedniego blendera nie musi być trudny, jeśli zna się podstawowe właściwości dobrego urządzenia. Decydując się na rozdrabniacz, należy wybrać, który rodzaj urządzenia najlepiej się sprawdzi – ręczny czy kielichowy. Podstawowym parametrem, na jaki należy zwrócić uwagę, jest moc urządzenia. Większa moc gwarantuje lepsze efekty oraz dłuższy czas pracy.

Ostrza w blenderach powinny być wykonane ze stali nierdzewnej lub stali szlachetnej. Istotna jest także ilość ostrzy – w podstawowych wersjach znaleźć można dwa noże, a bardziej rozbudowane urządzenia posiadają minimum cztery ostrza. Ważna jest także liczba posiadanych trybów, które dopasowują moc do przygotowywanej potrawy. Wybierając blender, warto także zwrócić uwagę na wygodę użytkowania oraz dodatkowe końcówki i inne akcesoria. 

Najlepszy blender – jaki wybrać?

Wśród polecanych blenderów ręcznych i kielichowych znaleźć można dobre egzemplarze z różnych przedziałów cenowych. Najbardziej polecane modele blenderów ręcznych to:

Najczęściej polecane modele blenderów kielichowych to:

Zdjęcie: Envato Elements