Data publikacji:

Jaki będzie najlepszy szybkowar?

Szybkowar to szczelny garnek z pokrywką przeznaczony do szybkiego gotowania potraw. Korzystając z szybkowara, możemy zaoszczędzić nawet do 70% czasu i do 50% energii potrzebnych do przygotowania potrawy w tradycyjny sposób. Potrawy przyrządzone w szybkowarze są bardziej aromatyczne, smaczniejsze i zdrowsze, bo krótsza obróbka termiczna pozwala zachować więcej witamin i minerałów, a szczelne zamknięcie uniemożliwia ich odparowanie. Jak, spośród bogatej oferty producentów, różnych wielkości i różnorodnych materiałów, wybrać ten najlepszy szybkowar, szczególnie wtedy, gdy kupujemy go po raz pierwszy?

Jaki będzie najlepszy szybkowar?

Jak jest zbudowany szybkowar?

Szybkowar składa się z garnka ze specjalną pokrywką zapewniającą hermetyczne zamknięcie. Właśnie hermetyczność naczynia, umożliwiająca gotowanie pod ciśnieniem, odróżnia je od zwykłych garnków.

Garnek może być wykonany z różnych materiałów i posiadać wielowarstwowe dno, aby zapewniać szybkie i równomierne rozprowadzanie ciepła. Pokrywka garnka jest wyposażona w zawór odprowadzający nadmiar pary i ograniczający ciśnienie w trakcie gotowania. Często posiada też regulator ciśnienia, blokadę zamknięcia lub zabezpieczenie przed przypadkowym otwarciem szybkowaru w trakcie gotowania. Podpowiadamy, jak wybrać najlepszy szybkowar.

Sprawdź, jakie urządzenie do gotowania na parze

Jak działa szybkowar?

W zwyczajnym garnku woda wrze w temperaturze ok. 100°C. W procesie gotowania nadmiar ciepła w postaci pary ulatnia się z naczynia, co sprawia, że temperatura utrzymuje się na niezmiennym poziomie. Jeśli jednak szczelnie zamkniemy garnek i para nie będzie mogła się wydostać, to ciśnienie panujące wewnątrz garnka zaczyna rosnąć.

Wraz ze wzrostem ciśnienia wzrasta także temperatura wrzenia wody. W szczelnie zamkniętym naczyniu ciśnienie może wzrosnąć nawet kilkukrotnie, dlatego każdy szybkowar posiada zawór ograniczający ciśnienie, przez który odprowadza się nadmiar pary. Dwukrotny wzrost ciśnienia sprawia, że woda wrze dopiero w ok. 130°C, a wyższa temperatura to krótszy czas gotowania.

Jaki szybkowar wybrać?

Aby określić, jaki będzie najlepszy szybkowar, należy wziąć pod uwagę kilka czynników. Podstawowym czynnikiem decydującym o wyborze jest pojemność szybkowaru. Jest to o tyle istotne, że szybkowar można zapełnić jedynie do 2/3 pojemności. Mówiąc obrazowo, do ugotowania 4 litrów zupy niezbędny jest szybkowar o pojemności co najmniej 6 litrów. Najczęściej spotykane szybkowary mają pojemność 4-6 litrów, ale dostępne są modele o pojemnościach od 2,5 do nawet 17 litrów.

Zdecydowaną większość stanowią szybkowary klasyczne, przystosowane do pracy z większością dostępnych rodzajów kuchenek: gazowych, elektrycznych, indukcyjnych itp. Najlepszym szybkowarem będzie z pewnością taki, który współpracuje ze wszystkimi rodzajami kuchenek, w tym z obecnie posiadaną, ale też nie ogranicza na przyszłość.

Mniej liczną grupę stanowią szybkowary elektryczne, ale za to są one wyposażone w elektroniczne moduły sterowania, oferujące kilka różnych programów. Będzie to zatem najlepszy wybór dla osób, które nie lubią lub nie chcą spędzać zbyt wiele czasu w kuchni.

Ze względu na materiał, z którego wykonany jest garnek, szybkowary dzielą się na szybkowary aluminiowe, ze stali nierdzewnej i ceramiczne lub ceramiczno-stalowe. Zaletą szybkowarów aluminiowych jest ich mała waga i fakt, że szybko się nagrzewają.

Najpopularniejszym materiałem używanym do produkcji szybkowarów jest stal nierdzewna. Szybkowary wykonane ze stali nierdzewnej są odporne na zarysowania i korozję, a produkty nie przywierają do ich powierzchni. Dobrze przewodzą ciepło i pole magnetyczne.

Najlepsze szybkowary, ale jednocześnie najdroższe, są wykonane z silarganu - konglomeratu stali szlachetnej i ceramiki. Silargan nie zawiera niklu, a przez to nie uczula i posiada właściwości antybakteryjne. Szybkowary wykonane z tego materiału są szczególnie przydatne dla alergików.

Przeczytaj również: Najlepszy zestaw garnków. Ranking polecanych

Ranking najlepszych szybkowarów

Z pewnością najwłaściwszy ranking szybkowarów stanowi zestawienie odzwierciedlające, jakie modele cieszą się największym zainteresowaniem i jakie są najchętniej kupowane.

1. Zwieger Klassiker ZGN1019

Klasyczny szybkowar ze stali nierdzewnej o pojemności 8 litrów, z trójwarstwowym dnem, ze względu na wysoką przewodność magnetyczną, przeznaczony jest głównie do współpracy z kuchenkami indukcyjnymi. Współpracuje z wszystkimi rodzajami kuchenek. Pokrywa wyposażona jest w zawór regulujący odprowadzenie nadmiaru pary.

2. Tefal Secure 5 Neo V2 4 L P2534246

Klasyczny dobry szybkowar o pojemności 4 litrów, wykonany ze stali nierdzewnej, wyposażony w pięcioelementowy system zabezpieczeń z dwustopniowym zaworem regulacji ciśnienia i automatyczną blokadą zamknięcia pokrywki. Nadaje się do wszystkich rodzajów kuchenek.

3. Gerlach Solid 6 L

Sześciolitrowy szybkowar ze stali nierdzewnej z pokrywką garnka wyposażoną w regulator ciśnienia ułatwiający odczyt, dobór i kontrolę ciśnienia wewnątrz szybkowaru. Podobnie jak poprzednie przystosowany do wszystkich rodzajów kuchenek.

4. MPM MGS-07

Duży, 7-litrowy, klasyczny szybkowar ze stali nierdzewnej, z pokrywką z termoregulatorem, wskaźnikiem ciśnienia i zabezpieczeniem przed przypadkowym otwarciem oraz specjalnym wkładem do gotowania na parze z funkcją tarki do jarzyn. Do wszystkich rodzajów kuchenek.

5. Smile MGS-06

To kolejny szybkowar klasyczny, pojemności 6 litrów, ze stali nierdzewnej, do wszystkich rodzajów kuchenek. Smile MGS-06 posiada pokrywkę z systemem bezpiecznego zamykania oraz potrójny system zabezpieczeń obejmujący zawór bezpieczeństwa, regulator ciśnienia i okienko bezpieczeństwa.

6. Eldom SW500 Perfect Cook

SW 500 to elektryczny szybkowar o pojemności 5 litrów, z obudową wykonaną ze stali nierdzewnej i wyjmowanym garnkiem z aluminium. Szybkowar posiada cyfrowy wyświetlacz i dotykowy panel operacyjny. Oferuje 14 programów gotowania i podgrzewania potraw, ale umożliwia także sterowanie ręczne. W zestawie znajduje się m.in. stalowa tacka do gotowania na parze.

7. Tefal ClipsoMinut Force 5l P4605140

Klasyczny, 5-litrowy szybkowar CalipsoMinut Force może służyć jako szybkowar lub garnek do duszenia potraw. Jest wykonany ze stali nierdzewnej. Dodatkowo posiada bardzo odporną na zarysowanie i nieprzywierającą warstwę tytanową wzbogaconą elementami ceramiki. Pięcioelementowy system zabezpieczeń obejmuje bezpieczne otwieranie i zamykanie pokrywy, wskaźnik ciśnienia, zawór bezpieczeństwa oraz uszczelkę pokrywy.

Z pewnością nie są to jedyne kryteria dające odpowiedź na pytanie o najlepszy szybkowar, ale pewnie okażą się przydatne choćby w tym celu, aby wiedzieć, od czego zacząć poszukiwania. Bo jeden fakt jest oczywisty. Warto korzystać z szybkowarów.

Autor: Roman Frej