Mszyce to naprawdę mocne przeciwniczki – nie są zbyt wybredne pod względem doboru pokarmu, działają błyskawicznie, niszcząc całe poletka roślin, a do tego dość trudno je zlikwidować. Na szczęście istnieje rzecz, za którą zdecydowanie nie przepadają – to najzwyczajniejszy w świecie czosnek. Przeczytaj, jak przygotować czosnek na mszyce i jak często robić opryski.
Mszyce to drobniutkie pluskwiaki – mają od dwóch do pięciu milimetrów długości, więc czasem naprawdę trudno zauważyć je na pierwszy rzut oka. Występują w rożnych kolorach – mogą być na przykład brązowe, różowe, żółte czy białe, niemniej najczęściej na naszych roślinach pojawiają się te zielone lub beżowe.
Mszyce wydają się bardzo niepozorne, ale w istocie to naprawdę groźne dla roślin pasożyty. Kiedy tylko zaatakują rośliny, zaczynają wysysać sok, doprowadzając do ich szybkiego obumierania oraz zniekształcania kwiatów i pędów. Warto dodać, że mszyce błyskawicznie się rozmnażają i przenoszą na kolejne kwiaty – trzeba zatem działać od razu po ich zauważeniu. Jakie domowe sposoby na mszyce stosować? Jednym z nich jest czosnek.
Wiele osób zastanawia się, czy warto stosować czosnek na mszyce, czy może od razu kupić profesjonalne preparaty ze sklepu ogrodniczego. I tutaj bardzo ważna informacja – wiele z tych środków (zwłaszcza naturalnych) zawiera właśnie czosnek.
Czosnek jest bardzo ceniony przez ogrodników, ponieważ działa bakteriobójczo i grzybobójczo, a do tego mszyce nie cierpią jego zapachu. Istnieje zatem wielka szansa, że jeśli zaczniesz walczyć ze szkodnikami za pomocą którejś z niżej wymienionych metod, odniesiesz sukces.
Według wielu osób najskuteczniejszy czosnek na mszyce to ten w postaci oprysku. Aby go przygotować, musisz zemleć 25 g ząbków, a następnie zalać 1 litrem wody. Taką miksturę odstaw na około 30 minut, co jakiś czas mieszając. Kolejny krok to odcedzenie czosnku i rozcieńczenie płynu następnym litrem wody. I już – wyciąg jest gotowy. Wystarczy teraz przelać go do dozownika i opryskać rośliny.
Uwaga! Według niektórych ogrodników zmielony, zalany wodą czosnek należy odstawić aż na 24 godziny. Wyciąg będzie wówczas mocniejszy, ale trzeba trochę na niego poczekać.
Zmagasz się z plagą innych szkodników roślin – choćby takich jak przędziorki, miodówki, wciornastki czy mączliki. Jak się pozbyć nieproszonych gości? Właśnie z pomocą wyciągu z czosnku.
Aby zlikwidować mszyce, możesz też połączyć dobroczynne działanie czosnku i cebuli. Najpierw przygotuj wywar z cebuli. 90 g poszatkowanego warzywa zalej 10 litrami wody, następnie gotuj przez około pół godziny. Kiedy płyn zupełnie ostygnie, wrzuć do niego kilka ząbków przeciśniętego przez praskę czosnku. Odstaw na około godzinę, a potem przecedź. To bardzo skuteczny, ekologiczny i tani preparat.
Jeśli nie masz akurat cebuli, ale posiadasz ocet i czosnek, to także możesz przygotować ekologiczny preparat na mszyce. Jego stworzenie jest szybkie i banalnie proste.
Ocet wymieszaj z chłodną wodą w stosunku 1:10 (np. na 100 ml octu przypada 1 litr wody). Następnie dodaj zgnieciony czosnek, odstaw płyn na godzinę lub dwie, przecedź i gotowe.
W celu zapobiegania inwazji mszyc możesz też po prostu posadzić czosnek między ulubionymi roślinami. To skuteczny sposób, choć z uwagi na fakt, że czosnek nie stanowi wyjątkowej dekoracji, raczej rzadko stosowany.
Wiesz już, jak przygotować czosnek na mszyce – czas zatem na garść informacji odnośnie częstotliwości i techniki oprysków.
Jeśli twoim celem jest zapobieganie inwazji mszycy, to stosuj opryski raz w tygodniu – to wystarczy, aby uchronić rośliny przed tymi i innymi szkodnikami. Jeśli jednak pasożyty już pojawiły się na kwiatach i pędach, to musisz opryskiwać je raz dziennie. W przypadku wywaru z samego czosnku możesz stosować oprysk nawet dwa razy dziennie (rano i wieczorem).
Równie ważna co częstotliwość oprysków jest ich technika – czosnek na mszyce jest bardzo skuteczny, ale nie zadziała, jeśli będzie niewłaściwie aplikowany. Niestety, mszyce często gromadzą się pod liśćmi i na pędach, co oznacza, że liście trzeba unieść. W przypadku niektórych roślin (np. surfinii) opryskiwanie będzie dość uciążliwe i czasochłonne.
Czosnek świetnie działa na mszyce, ale jeśli z jakichś powodów nie chcesz albo nie możesz go użyć, to wcale nie oznacza, że do dyspozycji pozostają ci tylko chemiczne środki.
Szare mydło działa nieco inaczej niż czosnek na mszyce – okleja pasożyty, przez co nie mogą one oddychać. Wystarczy zetrzeć na tarce około 20 g szarego mydła, a potem rozpuścić je w litrze wody (najłatwiej zrobić to w garnku, na kuchence). Powstały roztwór należy aplikować na poszczególne części roślin raz w tygodniu.
To kosztowna, ale według wielu osób bardzo skuteczna metoda na zlikwidowanie mszyc. Musisz kupić tytoń (albo po prostu wysypać go z około 15 papierosów). Następnie zalej tytoń litrem wody i odstaw na kilka godzin. Po tym czasie postaw wodę z tytoniem na kuchence i doprowadź do wrzenia. Znowu odstaw na kilka godzin, potem już tylko odcedź wywar i wymieszaj go z wodą w proporcji 1:4.
O wiele tańsza metoda to przyrządzenie wyciągu z mniszka lekarskiego. 400 g liści zalej dziesięcioma litrami wody, odstaw na trzy godziny, następnie odcedź. Tego wywaru nie musisz rozcieńczać. Stosuj go raz dziennie, a mszyce dość szybko znajdą sobie nowe miejsce pobytu.
Autor: Robert Wojtaś