Data publikacji:

Jak przechowywać chleb, aby był świeży?

Z czym kojarzą się nam ulubione kanapki? Minimaliści powiedzą, że nie ma nic lepszego od chleba z masłem w towarzystwie dojrzałych, soczystych pomidorów. Fani różnorodności sięgną po znacznie więcej dodatków - twarde sery, chrupką sałatę, włoskie wędliny czy hummus. Nie same dodatki są jednak najważniejsze. Żadna kanapka nie będzie smakować dobrze bez doskonałego, aromatycznego pieczywa. W poniższym artykule przygotowaliśmy więc garść porad, jak przechowywać chleb, by nie tracił na świeżości. Przestrzeganie kilku zasad pozwoli cieszyć się smakiem ulubionych kanapek także wtedy, gdy nie mamy czasu każdego poranka wyskakiwać po zakupy do pobliskiej piekarni. Zapraszamy do lektury!
jak przechowywac chleb

Przechowywanie chleba. O czym należy pamiętać?

Nieraz zapewne spotkaliśmy się z sytuacją, że zakupione pieczywo już na drugi dzień było niezjadliwe. Najczęściej złą jakość bochenków czy bułek zrzucamy na składniki, z jakich zostały wykonane. Z rozrzewnieniem wspominamy także wypieki naszych babć - one nawet po kilku dniach smakowały wybornie. Coraz więcej osób zaczyna szukać, jak upiec chleb w domu, aby dłużej cieszyć się pysznym pieczywem. Nim jednak przeklniemy współczesny przemysł piekarski, zastanówmy się, czy wina nie leży przypadkiem po naszej stronie.

Mało kto zastanawia się, jak przechowywać chleb i jest to poważny błąd! Istotną rolę odgrywa nie tylko miejsce w naszym domu, lecz również woreczek, w którym umieścimy świeży, pachnący bochenek.

Na co najczęściej się uskarżamy? Niewłaściwe przechowywanie chleba prowadzi do jego pleśnienia lub też wysychania. Warto pamiętać również, że znacznie szybciej zepsują się wypieki drożdżowe. Jeśli ich smak doceniamy najmocniej, powinniśmy kupować mniej pieczywa - tak aby zjadać je maksymalnie w przeciągu dwóch dni.

Bochenki przygotowane na bazie zakwasu są bardziej wytrzymałe. Ich świeżością możemy cieszyć się nawet po siedmiu dniach od daty wypieku! To, jak smakować będzie wybrane przez pieczywo, zależy od nas samych. Nie pozostawiajmy go pośpiesznie w plastikowej torebce ani nie pozwólmy, by chrupiące bułki leżały zbyt długo na kuchennym blacie. Wygospodarujmy nieco miejsca na praktyczny metalowy, ceramiczny lub drewniany chlebak. Jeśli nasza kuchnia jest zbyt ciasna, spieszymy także z innymi podpowiedziami, w czym przechowywać chleb.

Jak przechowywać chleb na zakwasie i nie tylko?

Jeśli chcemy cieszyć się doskonałym smakiem pieczywa, przywodzącym na myśl czasy dzieciństwa, wybierajmy jakościowe bochenki. Mąka żytnia i naturalny zakwas to dwa najważniejsze składniki chleba. Jeśli sięgamy po wypieki z mrożonek, musimy liczyć się z tym, że ich świeżość nie będzie długotrwała. Najważniejsze jest jednak to, co zrobimy z naszym pieczywem w domu (chyba że zjemy je od razu!).

Największą popularnością cieszą się pojemniki do przechowywania chleba, czyli po prostu chlebaki. Warto wybrać akcesoria wykonane z drewna lub z materiału, takiego jak bambus - zapewnią one odpowiednią cyrkulację powietrza. Stylowe ceramiczne lub metalowe chlebaki także mogą spełniać swoje zadanie. Zwróćmy jednak uwagę, czy posiadają specjalne otwory, dzięki którym nasze pieczywo będzie swobodnie „oddychać” podczas leżakowania.

Pamiętajmy również o odpowiedniej higienie pojemnika do przechowywania chleba. Nie dopuśćmy, by pozostawały w nim resztki niezjedzonego pieczywa, które w końcu mogą spleśnieć. Raz w tygodniu zadbajmy też o gruntowne umycie chlebaka - przykładowo wodą z octem. Pomoże ona pozbyć się nawet zalążków pleśni.

Czy jednak samo włożenie pieczywa do chlebaka stanie się gwarantem jego długotrwałej świeżości? Oczywiście, że nie! Bardzo duże znaczenie ma to, w co dokładnie zawiniemy nasze bochenki czy też chrupiące bułeczki. Nie w każdej kuchni jest bowiem miejsce na chlebak. Popularnymi miejscami do przechowywania wypieków stają się także szafki czy koszyki. Jeśli odpowiednio owiniemy nasze glutenowe skarby, zabezpieczymy je przed wysychaniem i pleśnieniem.

Przeczytaj również: Wypiekacz do chleba: ranking najlepszych urządzeń

W czym przechowywać chleb?

Nieograniczony dostęp do plastiku sprawia, że to w nim kupujemy większość produktów spożywczych - warzywa, owoce, nabiał czy pieczywo. Nie jest to jednak najlepszy materiał, jeśli chodzi o przechowywanie. Chleb zamknięty w nieoddychającej foliówce znacznie szybciej zacznie pleśnieć oraz straci na swojej chrupkości.

Co wybierać zamiast torebek wykonanych ze sztucznych materiałów? Świeżość pieczywa pomogą zachować lniane woreczki. Naturalny materiał zapewni dobrą cyrkulację powietrza, uchroni przed wilgocią oraz zachowa na dłużej smak zakupionego (lub przygotowanego samodzielnie!) wypieku. Lniane woreczki na chleb możemy kupić lub też uszyć. Jeśli jednak chcemy sięgnąć po szybkie i awaryjne rozwiązanie, przechowujmy chleb w papierowej torebce, która także zabezpieczy go przed pleśnieniem.

Przechowywanie chleba w lodówce - czy to dobry pomysł?

Czy przechowywanie chleba w lodówce jest dobrym pomysłem? Niektóre osoby decydują się na takie rozwiązanie - nie jest ono jednak najkorzystniejsze. Niższa temperatura uchroni bochenek przed psuciem, ale negatywnie wpłynie na jego walory smakowe. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem będzie zamrożenie pieczywa. Jak to zrobić prawidłowo?
  • Podzielmy pieczywo na części przed włożeniem do zamrażalnika.
  • Rozmrażajmy wyłącznie taką ilość chleba, którą zjemy na raz.
  • Pieczywo spożywajmy po uprzednim rozmrożeniu w temperaturze pokojowej (owinięte w ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar wilgoci), w lodówce lub piekarniku.
  • Chleb i bułki przechowujmy w minusowej temperaturze do maksymalnie trzech miesięcy.

Jak przechowywać chleb pieczony w domu lub kupiony w zaprzyjaźnionej piekarni? Zapewnijmy mu odpowiednią cyrkulację powietrza i zabezpieczmy przed wilgocią oraz wysychaniem. Róbmy również rozważne zakupy. Jeśli jednak nie uda nam się uchronić pieczywa przed czerstwością, to także nie kierujmy swoich kroków od razu do śmietnika. Domowe tosty, bułka tarta czy pudding chlebowy uratują sytuację i uchronią nas przed marnowaniem jedzenia.,

Autorka: Anna Mlonka