Data publikacji:

Jaki olej do blatu drewnianego wybrać?

Olejowane drewniane blaty są niezwykle atrakcyjnym akcentem dekoracyjnym w kuchni. Dobre modele tego typu nie są tanie, wymagają poza tym troskliwej opieki oraz konserwacji. By mogły cieszyć swoim wyglądem przez wiele lat, korzystamy ze specjalnych środków. W artykule radzimy, jaki olej do blatu drewnianego kupić oraz jak go używać.
olej

Podczas urządzania kuchni możemy przebierać w tysiącach produktów, od farb, armatury i płytek ceramicznych, po sprzęt AGD. Jedną z najważniejszych decyzji, jaką musimy podjąć, która wpłynie na wygląd pomieszczenia, jest wybór mebli. Kluczowy w tym wypadku jest także dobór odpowiednich blatów.

Największym powodzeniem cieszą się, z racji względnie niskiej ceny, modele wykonane z różnego typu płyt laminowanych. Droższą alternatywą są blaty wykonane z drewna, które zabezpiecza się różnego typu bezbarwnymi i kolorowymi lakierami lub olejem. To drugie rozwiązanie jest niezwykle cenione, ponieważ pozwala zachować w pełni naturalny wygląd materiału oraz jego unikalną fakturę. Jaki olej do drewna będzie najlepszy? Dowiedz się zatem, jaki olej do blatu drewnianego wybrać i jak go zaaplikować.

Drewniane blaty olejowane – co należy wiedzieć

Na początku wyjaśnijmy sobie różnicę pomiędzy blatami pokrytymi lakierem a olejem. W tym pierwszym przypadku warstwa zabezpieczająca działa jak farba i jest nakładana bezpośrednio powierzchnię materiału. 

Oleje natomiast są wchłaniane przez drewno (najczęściej używa się tutaj różnych odmian dębu, stąd częste pytania o to, jaki olej do drewna dębowego wybrać), wnikają w jego strukturę i zabezpieczają je od środka. Dzięki temu blat posiada naturalną matową lub satynową fakturę i wygląda jakby został zbity z surowych desek, co świetnie koresponduje zwłaszcza z popularnymi obecnie minimalistycznymi i skandynawskimi stylami wystroju kuchni.

Niestety, pomimo atrakcyjnego wyglądu, blaty olejowane mają również dość poważne wady. Po pierwsze, są wrażliwe na wilgoć. Choć olej zabezpiecza je przed wodą, ochrona ta nie jest w części tak silna, jak w przypadku lakieru lub farby. Jeżeli szybko nie będziemy ścierać z powierzchni blatu mokrych palm, z czasem powstaną na niej widoczne ślady, a drewno może zacząć pękać i pęcznieć.<

Olej nie stanowi też skutecznej ochrony przed uszkodzeniami mechanicznymi. Gruba warstwa lakieru może zabezpieczyć drewno przed płytkimi rysami i ubytkami, które powstają np. podczas krojenia (sprawdź, jaki lakier do drewna wybrać). Olejowane deski są również wrażliwe na wysokie temperatury, pozostawienie na blacie gorącego garnka potencjalnie zostawi na nim widoczne i niezmywalne ślady. Dlatego też, tak niezwykle ważna jest regularna konserwacja olejowanego drewna.

Wybieramy olej do blatu drewnianego

Do olejowania blatu kuchennego używamy dedykowanych produktów przeznaczonych do drewna, które wykonane są na podstawie oleju pochodzenia roślinnego, np. słonecznikowego, rzepakowego lub lnianego. Są one najczęściej wzbogacone o dodatki pod postacią wosków, żywic i barwników.

Podczas zakupów zwracamy uwagę na przeznaczenie produktu (a więc rodzaj sugerowanego przez producenta drewna), szybkość jego schnięcia, a także to, czy i w jak znaczący sposób produkt zabarwia blat (tu kierujemy się osobistymi preferencjami).

Pamiętajmy, że w roli zamiennika nie używamy standardowych olejów przeznaczonych do mebli. Wybrany produktu musi bowiem spełniać odpowiednie atesty pozwalające na jego kontakt z żywnością. Wiele olejów do drewna, zwłaszcza tych przeznaczonych do użytku na zewnątrz, wzbogaconych jest o toksyczne środki chemiczne wzmacniające ich właściwości ochronne i trwałość.

Wybieramy więc oleje z następującymi atestami wymienionymi na opakowaniu:

  • ENV 1186 – środek może mieć kontakt z żywnością (atest obowiązkowy),
  • PN-EN 71-3 – środek bezpieczny dla dzieci,
  • DIN 53160 – powierzchnia pokryta środkiem może wchodzić w kontakt ze śliną i potem.

Olejowanie blatów kuchennych – zasady

Przystępując do nakładania oleju, postępujemy zgodnie ze wskazówkami i poleceniami producenta. Trzeba również wziąć pod uwagę to, że produkt może mieć bardzo ostry i nieprzyjemny zapach, który będzie utrzymywał się w kuchni przez dłuższy czas. Warto kupić też gumowe rękawice do pracy oraz folię malarską, którą zabezpieczamy podłogę lub meble przed ewentualnym poplamieniem.

Olejowanie rozpoczynamy od przygotowania odpowiednich narzędzi. Potrzebne będą nam papier ścierny, najlepiej nałożony na kostkę, lub szlifierka mechaniczna. Drobnoziarnistego papieru (zalecana jest gradacja 220) używamy do dokładnego wygładzenia i oczyszczenia powierzchni blatu. Po usunięciu powstałego pyłu z pomocą odkurzacza, zmiotki lub suchej ściereczki, możemy przystąpić od aplikacji środka.

Olej do blatu kuchennego nakładamy za pomocą pędzla, wałka lub szmatki, rozprowadzając środek wzdłuż słojów drewna. Wszelkie powstałe plamy lub smugi wycieramy. Należy unikać używania zbyt dużej ilości oleju, bo po wyschnięciu sprawi, że zabezpieczony materiał będzie się kleił. Po skończeniu czekamy od kilku do kilkunastu godzin (w zależności od produktu), po czym przystępujemy do nałożenia drugiej, a potem nawet trzeciej warstwy.

To, czy blat został dobrze zaimpregnowany olejem, sprawdzimy za pomocą prostego testu po wyschnięciu oleju. Wystarczy dmuchnąć w kilka kropel wody na jego powierzchni. Jeżeli bez przeszkód będą one się przesuwać, podobnie jak np. po teflonowej patelni, dobrze wykonaliśmy pracę.

Zdjęcie: Envato Elements