Czy wiesz, że każdy alkohol, zgodnie z zasadami savoir-vivre, należy podawać w specjalnym kieliszku? Ma to na celu jak najlepsze wyeksponowanie, a nawet – zdaniem niektórych – poprawę walorów smakowych oraz zapachu trunku. Zapoznaj się z naszym poradnikiem dotyczącym rodzajów kieliszków, dzięki któremu nie popełnisz faux pas na żadnym przyjęciu.
Niemal każdy posiada kieliszki do wina, wódki, szampana oraz szklanki do piwa. Mogłoby się wydawać, że taki zestaw w zupełności wystarczy, aby sprostać przygotowaniu każdego przyjęcia. Wiele osób może dziwić się, że rodzajów kieliszków jest znacznie więcej, a niektóre z nich – np. kieliszki do wina lub wódki – występują w kilku odmianach.
Kieliszki przeznaczone do konkretnego rodzaju alkoholu pozwolą na jego eleganckie podanie. Co ciekawe, konkretne kształty szkła mogą wpływać również na uwalnianie smaku i zapachu trunku. Nieprzypadkowa jest również konstrukcja większości kieliszków – niektóre modele wymuszają trzymanie szkła za nóżkę, aby pozostawić trunek chłodny, inne – wręcz przeciwnie.
Jeśli chcesz uzupełnić swój barek o szkło na każdą okazję, sprawdź nasz poradnik i dowiedz się, jakie kieliszki do czego warto stosować. Przygotowaliśmy spis najpopularniejszych rodzajów kieliszków do alkoholu.
Zacznijmy od tych najsłynniejszych, a więc kieliszków od wina. Zdaniem znawców etykiety, ten alkohol należy spożywać wyłącznie w kieliszkach przezroczystych. Ułatwia to ocenienie klarowności trunku.
Wino czerwone podawane jest w pękatych kieliszkach o pojemności 180-300 ml, białe z kolei w kieliszkach o smukłym kształcie i pojemności 80-150 ml. Odmienny kształt kieliszków do wina białego ma na celu sprawniejsze wydobycie aromatu napoju, gdyż jest on znacznie delikatniejszy niż wino czerwone.
Kieliszki do szampana oraz wina musującego wyróżniają się strzelistym kształtem, który pozwala na dobre uwalnianie aromatu napoju oraz podtrzymanie charakterystycznych bąbelków. Są bardzo lekkie i delikatne. Choć są wykorzystywane maksymalnie kilka razy do roku, warto mieć je w swoim barku. Nigdy nie wiadomo, kiedy nadarzy się jakaś okazja do spontanicznego świętowania.
Zgodnie z zasadami savoir-vivre, również woda powinna być podawana w kieliszku, co zapewne zadziwi niejedną osobę. Kieliszki do wody noszą miano gobletów i występują w różnych kształtach oraz pojemnościach. Mogą przypominać kieliszki do wina, jednak zwykle są od nich mniej pękate. Kieliszki do wody nie muszą być przezroczyste – bez obaw możesz zdecydować się na wariant kolorowy lub zdobiony.
Bardzo pękate kieliszki na krótkich nóżkach służą do serwowania koniaku oraz brandy. Ich kształt nie jest przypadkowy – takie kieliszki należy trzymać za czaszę, a nie jak w przypadku wina, za nóżkę. Dzięki temu koniak jest stale podgrzewany dłonią, uwalnia swój smak oraz aromat.
Charakterystyczne kieliszki do nalewek mają długie nóżki oraz lekko rozszerzającą się czaszę, często o wywiniętym brzegu. W takim kieliszku można serwować również likiery oraz smakowe wódki.
Kieliszki do wódki to zdecydowanie najszersza kategoria szkła do alkoholi. Występują w rozmaitych wariantach, różniących się od siebie kształtem oraz pojemnością. Najważniejsza zasada: wódkę czystą serwuj tylko w kieliszkach bez nóżki, smakową lub gatunkową – w kieliszku z nóżką.
Wiele ze słynnych drinków doczekało się dedykowanych kieliszków.
Drink z martini i oliwką, kojarzony przed wszystkim z Jamesem Bondem, należy podawać w kieliszku na długiej nóżce ze stożkową czaszą. W tym samym kieliszku możesz zaserwować także słynny Cosmopolitan, jak również wszelkie short-drinki (czyli drinki komponowane z użyciem jednego rodzaju alkoholu).
Oczywiście, nie musisz posiadać w swojej kolekcji wszystkich rodzajów kieliszków do alkoholu. Warto jednak zdecydować się na zakup podstawowych, o których wspomnieliśmy w tym artykule. Tak wyposażony barek pozwoli ci serwować różne alkohole elegancko, robiąc dobre wrażenie na gościach.