Podczas sadzenia warzyw, każdy ogrodnik liczy na dorodne zbiory. Czasem jednak okazuje się, że nasze warzywa są małe i nie aż tak smaczne, jak oczekiwaliśmy. Powodów może być wiele, między innymi zbyt bliskie położenie warzyw, niedostateczna ilość wody czy posianie takich warzyw w sąsiednich rządkach, które niekoniecznie lubią swoje towarzystwo. Jednak czynnikiem, który również może być odpowiedzialny za nieurodzaj, może być nieodpowiedni rodzaj ziemi. Warto więc zacząć od tak podstawowej kwestii, jaką jest odpowiednia ziemia do uprawy warzyw, zanim przejdziemy do szukania innych przyczyn.
Jaka więc ziemia do ogrodu warzywnego jest najlepsza? Pamiętajmy, że gdy pH gleby jest zbyt niskie oznacza to, że ziemia jest zbyt kwaśna. Rzadko kiedy zdarzy się, że ziemia ma zbyt wysokie pH. Prawidłowe pH dla dobrego wzrostu warzyw waha się od 5,5-6,8 w zależności od rodzaju warzywa. Na szczęście w obecnych czasach w prosty sposób możemy sprawdzić pH naszej ziemi ogrodowej. Do pomiaru wartości pH ziemi służy tester podłoża. Jest to niewielkie urządzenie, które posiada rurkę. Tester wbijamy w podłoże i na czytniku sprawdzamy wartość pH naszej gleby. W ten sposób możemy również sprawdzić bądź upewnić się, jaką wartość pH ma ziemia, którą zakupiliśmy.
Przeczytaj, jaka ziemia do zamiokulkasa jest najlepsza
Poza wartością pH, dobra ziemia do warzyw powinna być odpowiednio przygotowana. Zazwyczaj prace ogrodowe zaczynamy wiosną, gdy kończą się przymrozki. Do prac przygotowawczych zaliczamy wiosenne spulchnianie ziemi. Ziemia, którą posiadamy w ogrodzie, po zimie powinna zostać przekopana szpadlem oraz wyrównana grabiami. Są to kroki, które warto podjąć, by nasze warzywa miały jak najlepsze warunki do ukorzeniania się i dalszego wzrostu. Kolejną kwestią jest nawożenie gleby, najlepiej substancjami organicznymi, takimi jak kompost czy obornik. Wzbogacona gleba o cenne składniki jest dobrym podłożem dla uprawy warzyw.
Ciekawą alternatywą dla tradycyjnej hodowli warzyw w gruncie jest założenie ogrodu w drewnianych skrzyniach. Wówczas możemy zagłębić się w szczegóły wymagań poszczególnych roślin, które chcemy hodować i pogrupować je według podobnych wymagań glebowych, umieszczając je we wspólnej skrzyni. Warzywa w skrzyni umiejscowione są bliżej siebie niż te w tradycyjnym ogródku warzywnym.
Posiadając skrzynie do uprawy warzyw, pamiętajmy, by wyłożyć je folią ochronną. Zanim umieścimy w nich ziemię, wsypujemy warstwę drenażową – mogą być to kamyki, keramzyt czy żwir. Jest to warstwa, do której będzie spływać woda. Nadmiar wody w korzeniach powoduje ich gnicie, dlatego warstwa drenażowa jest tak ważnym aspektem podczas zakładania ogrodu warzywnego w skrzynkach. Kolejną warstwą jest ziemia do uprawy warzyw bądź ziemia uniwersalna, którą możemy wzbogacić o naturalny nawóz. Do tak przygotowanej skrzyni rozpoczynamy wysiew bądź sadzenie interesujących nas roślin.
Zastanawiając się, jaka ziemia do ogrodu warzywnego będzie najlepszą opcją, pragniemy również wykorzystać tę ziemię, którą już posiadamy. Niejeden ogrodnik posiada bowiem w swoich zapasach ziemię do kwiatów. Mając na myśli ten rodzaj ziemi, często chodzi nam o tzw. ziemię uniwersalną. Ziemia uniwersalna posiada pH 5,5-6,5, jest zatem lekko kwaśna. Są to warunki optymalne do kwitnienia kwiatów w naszym klimacie, a także okazuje się odpowiednia do hodowli warzyw. W tym kontekście zatem do sadzenia kwiatów i warzyw możemy użyć tego samego rodzaju ziemi.
Oczywiście niektóre rodzaje ziemi są specjalnie dedykowane dla konkretnych rodzajów kwiatów: przykładowo piwonia lubi ziemię o neutralnym pH, tzw. odkwaszony substrat torfowy. Ten rodzaj ziemi można dodać do tradycyjnej ziemi uniwersalnej, by podnieść jej wartość próchniczą i dostarczyć dodatkowych składników dla ziemi do uprawy warzyw i kwiatów.
Pamiętajmy również o tym, że istnieją mieszanki dostosowane do potrzeb innych roślin, np. iglaków. Drzewka i krzewy iglaste cechują się tym, że najlepiej rosną na glebie o odczynie kwaśnym. Ziemia do iglaków jednak nie będzie służyć warzywom. Ziemia kwiatowa ma zatem dużo więcej wspólnego z ziemią do uprawy warzyw niż ziemia do roślin iglastych.
Coraz częściej decydujemy się na hodowlę warzyw w doniczkach, na parapetach. Nasze domy i mieszkania goszczą warzywa i zioła, z których korzystamy podczas codziennych posiłków. To bardzo dobry zwyczaj – dzięki hodowli własnych, ekologicznych warzyw, zyskujemy nie tylko przyjemne hobby, ale przede wszystkim uniezależnienie się od sklepowych warzyw.
Ziemia do warzyw w doniczce zasadniczo nie różni się od tej używanej w ogrodzie. W mieszkaniu możemy wykorzystać za to specjalne pojemniki na kompost, a przygotowanym w nich „sokiem” możemy podlewać nasze warzywa w donicy, dostarczając tym samym odżywczą mieszankę wprost do ziemi. Takie domowe kompostowniki pozwalają na ponowne przetworzenie naturalnych odpadków, które przy okazji stają się najlepszym i najzdrowszym nawozem. Warto więc pamiętać o zasilaniu warzyw w donicach, by rośliny odwdzięczyły nam się dorodnymi, zdrowymi okazami.