Deska do krojenia jest bez wątpienia jednym z tych akcesoriów, bez którego nie wyobrażamy sobie efektywnego przygotowania śniadania, obiadu czy kolacji. To na niej posiekamy drobno szczypiorek, oczyścimy rybę z ości czy rozdrobnimy warzywa niezbędne do przygotowania pożywnej sałatki.
Dziś także deski coraz częściej służą nam za stylowe naczynia. Podamy na nich nie tylko sery, lecz także włoskie wędliny, orzechy, winogrona oraz inne antipasti. Jeśli chcemy zadbać więc o pełne wyposażenie kuchni, musi znaleźć się w niej obowiązkowo deska do krojenia. Jaka najlepsza? Czym sugerować się podczas zakupu?
Pytanie, jaka deska do krojenia będzie najlepsza, może wydać się banalne. Ważne jest bowiem to, by spełniła przede wszystkim swoją podstawą funkcję! W sklepach z wyposażeniem wnętrz znaleźć można bowiem deski nie tylko o różnorodnych kształtach, ale też wykonane ze skrajnie innych materiałów. W sklepach czekają między innymi deski:
Poniżej przedstawimy charakterystykę każdej z nich, a także wskażemy zalety oraz wady płynące z ich użytkowania na co dzień.
Przeczytaj, jak wybrać dobre noże kuchenne
Plastikowa deska do krojenia jest jednym z najpopularniejszych modeli, który można odnaleźć w niemal każdej kuchni. Jeśli po nią sięgamy, sprawdźmy dokładnie, czy jej materiał jest bezpieczny i czy posiada wszelkie niezbędne certyfikaty umożliwiające kontakt tworzywa z żywnością.
Zastanawiasz się nad wyborem plastikowej deski do krojenia? Jakie najlepsze rozwiązania warto wziąć pod uwagę, decydując się na korzystanie z tego akcesorium? Zadbaj o to, by mieć pod ręką kilka różnorodnych desek. Każdą z nich możesz przeznaczyć wtedy do innego rodzaju produktów. Pamiętaj bowiem, że tworzywa sztuczne nie należą do najtrwalszych (w przypadku ostrych noży), ale są dość praktyczne!
Jakie są zalety korzystania z plastikowych desek do krojenia? Przede wszystkim są one dość tanie, lekkie i ergonomiczne. Akcesoria ze sztucznych materiałów są dodatkowo bardzo funkcjonalne. Wybierz takie modele, które można zgiąć i z łatwością przenieść pokrojone warzywa do garnka! Plastikowe deski w początkowej fazie użytkowania nie chłoną też zapachów oraz nie tępią noży!
Czy jednak deska wyprodukowana z tworzywa sztucznego zawsze jest najlepszym wyborem? Niekoniecznie. Przeciwnicy ich stosowania zauważają wiele wad obniżających jakość ich użytkowania. Plastik dość szybko się zużywa i nie jest ekologicznym rozwiązaniem. Łatwo można wykonać w nim również nacięcia, w których kumulują się bakterie.
Drewniana deska od krojenia gości w naszych kuchniach od pokoleń. Trwała, wykonana z naturalnego materiału, stylowa – jest wiele powodów, by zdobyła nasze uznanie. Jeśli chcemy jednak kupić takie akcesorium, zwróćmy uwagę, z jakiego materiału konkretnie została wykonana. Na rynku dostępne są deski wykonane z dębu, akacji, jesionu czy nawet kokosu! Pamiętajmy także o odpowiedniej impregnacji (deskę wystarczy pokryć olejem spożywczym), a także o zasypywaniu jej co jakiś czas solą w celu usunięcia namnażających się bakterii.
Jaka deska do krojenia jest najlepsza? Drewniana ma wiele zalet – nie tępi noży, z łatwością można pokroić na niej suche produkty, takie jak pieczywo. Akcesorium wykonane z tego materiału może pełnić również inne funkcje. Świetnie sprawdzi się do serwowania serów i innych przekąsek. Może być wykorzystywane też jako podkładka pod gorące garnki.
Trzeba mieć jednak na uwadze, że drewniana deska do krojenia ma również kilka wad. Między innymi nie nadaje się do mycia w zmywarce, może przesiąkać zapachami oraz ma tendencję do wchłaniania wilgoci – trzeba wycierać ją więc za każdym razem do sucha.
Sprawdź, jakie są rodzaje sztućców oraz rodzaje łyżek
Deska do krojenia – jaka najlepsza? Jak widzisz, nie ma jednej, słusznej odpowiedzi na to pytanie. Swój wybór dostosuj do swoich indywidualnych potrzeb i postaw na tworzywo, które wyda ci się najbardziej praktyczne.