Data publikacji:

Deska do krojenia. Jaka będzie najlepsza?

Jakich akcesoriów nie może zabraknąć w kuchni? Doskonale naostrzonych noży, garnków, patelni i... desek do krojenia. Jakie najlepsze modele wybrać, by cieszyć się komfortowym, ale i bezpiecznym krojeniem warzyw, mięs czy serwowaniem serów. W poniższym artykule omawiamy deski wykonane z różnorodnych materiałów, omawiamy ich wady oraz zalety. Zapraszamy do lektury!
deska do krojenia

Jaka deska do krojenia sprawdzi się w kuchni?

Deska do krojenia jest bez wątpienia jednym z tych akcesoriów, bez którego nie wyobrażamy sobie efektywnego przygotowania śniadania, obiadu czy kolacji. To na niej posiekamy drobno szczypiorek, oczyścimy rybę z ości czy rozdrobnimy warzywa niezbędne do przygotowania pożywnej sałatki.

Dziś także deski coraz częściej służą nam za stylowe naczynia. Podamy na nich nie tylko sery, lecz także włoskie wędliny, orzechy, winogrona oraz inne antipasti. Jeśli chcemy zadbać więc o pełne wyposażenie kuchni, musi znaleźć się w niej obowiązkowo deska do krojenia. Jaka najlepsza? Czym sugerować się podczas zakupu?

Pytanie, jaka deska do krojenia będzie najlepsza, może wydać się banalne. Ważne jest bowiem to, by spełniła przede wszystkim swoją podstawą funkcję! W sklepach z wyposażeniem wnętrz znaleźć można bowiem deski nie tylko o różnorodnych kształtach, ale też wykonane ze skrajnie innych materiałów. W sklepach czekają między innymi deski:

  • plastikowe;
  • drewniane;
  • bambusowe
  • szklane;
  • ceramiczne;
  • kamienne.

Poniżej przedstawimy charakterystykę każdej z nich, a także wskażemy zalety oraz wady płynące z ich użytkowania na co dzień.

Przeczytaj, jak wybrać dobre noże kuchenne

Plastikowa deska do krojenia – uniwersalność zawsze w cenie

Plastikowa deska do krojenia jest jednym z najpopularniejszych modeli, który można odnaleźć w niemal każdej kuchni. Jeśli po nią sięgamy, sprawdźmy dokładnie, czy jej materiał jest bezpieczny i czy posiada wszelkie niezbędne certyfikaty umożliwiające kontakt tworzywa z żywnością.

Zastanawiasz się nad wyborem plastikowej deski do krojenia? Jakie najlepsze rozwiązania warto wziąć pod uwagę, decydując się na korzystanie z tego akcesorium? Zadbaj o to, by mieć pod ręką kilka różnorodnych desek. Każdą z nich możesz przeznaczyć wtedy do innego rodzaju produktów. Pamiętaj bowiem, że tworzywa sztuczne nie należą do najtrwalszych (w przypadku ostrych noży), ale są dość praktyczne!

Jakie są zalety korzystania z plastikowych desek do krojenia? Przede wszystkim są one dość tanie, lekkie i ergonomiczne. Akcesoria ze sztucznych materiałów są dodatkowo bardzo funkcjonalne. Wybierz takie modele, które można zgiąć i z łatwością przenieść pokrojone warzywa do garnka! Plastikowe deski w początkowej fazie użytkowania nie chłoną też zapachów oraz nie tępią noży!

Czy jednak deska wyprodukowana z tworzywa sztucznego zawsze jest najlepszym wyborem? Niekoniecznie. Przeciwnicy ich stosowania zauważają wiele wad obniżających jakość ich użytkowania. Plastik dość szybko się zużywa i nie jest ekologicznym rozwiązaniem. Łatwo można wykonać w nim również nacięcia, w których kumulują się bakterie.

Drewniana deska do krojenia – ponadczasowa klasyka

Drewniana deska od krojenia gości w naszych kuchniach od pokoleń. Trwała, wykonana z naturalnego materiału, stylowa – jest wiele powodów, by zdobyła nasze uznanie. Jeśli chcemy jednak kupić takie akcesorium, zwróćmy uwagę, z jakiego materiału konkretnie została wykonana. Na rynku dostępne są deski wykonane z dębu, akacji, jesionu czy nawet kokosu! Pamiętajmy także o odpowiedniej impregnacji (deskę wystarczy pokryć olejem spożywczym), a także o zasypywaniu jej co jakiś czas solą w celu usunięcia namnażających się bakterii.

Jaka deska do krojenia jest najlepsza? Drewniana ma wiele zalet – nie tępi noży, z łatwością można pokroić na niej suche produkty, takie jak pieczywo. Akcesorium wykonane z tego materiału może pełnić również inne funkcje. Świetnie sprawdzi się do serwowania serów i innych przekąsek. Może być wykorzystywane też jako podkładka pod gorące garnki.

Trzeba mieć jednak na uwadze, że drewniana deska do krojenia ma również kilka wad. Między innymi nie nadaje się do mycia w zmywarce, może przesiąkać zapachami oraz ma tendencję do wchłaniania wilgoci – trzeba wycierać ją więc za każdym razem do sucha.

Sprawdź, jakie są rodzaje sztućców oraz rodzaje łyżek

Bambusowa deska do krojenia – praktyczna alternatywa

Jaką deskę do krojenia wybrać zamiast drewnianej? Bambusową! Charakteryzuje się ona niezwykłą twardością i co najważniejsze, nie nasiąka tak intensywnie wodą. Trzeba jednak wystrzegać się mycia jej w zmywarce. Lepiej więc systematycznie, po każdym użytkowaniu, opłukać ją dokładnie pod bieżącą wodą i wytrzeć do sucha. Na desce bambusowej z powodzeniem można pokroić różnorodne warzywa, owoce oraz pieczywo.

Szklana deska do krojenia – trwała i efektowna

Jaka deska do krojenia sprawdzi się z kolei do mięs, ryb, intensywnych w zapachu warzyw czy serów? Oczywiście szklana! To kuchenne akcesorium, które z łatwością można umyć w zmywarce czy na szybko – pod bieżącą wodą. Takiej deski nie trzeba też od razu wycierać do sucha, z powodzeniem może ona wysuszyć się samoistnie. Warto mieć jednak na uwadze, że szklane deski są dość ciężkie i niestety bardzo łatwo ulegają uszkodzeniom.

Kamienna lub ceramiczna deska do krojenia – minimalistyczne, szykowne akcesorium

Chcesz postawić na bardziej stylową deskę? Wybierz taką wykonaną z marmuru, granitu lub ceramiczną. Są one nie tylko stylowe, lecz również bardzo higieniczne. Z powodzeniem można sięgać po nie, gdy chcemy pokroić surowe mięso lub ryby. Po umyciu deska jest gotowa na przyjęcie zgoła innych produktów! Na desce kamiennej i ceramicznej świetnie zaprezentują się także różnorodne przekąski. Trzeba chronić je jednak przed potencjalnymi uszkodzeniami i stłuczeniami.

Deska do krojenia – jaka najlepsza? Jak widzisz, nie ma jednej, słusznej odpowiedzi na to pytanie. Swój wybór dostosuj do swoich indywidualnych potrzeb i postaw na tworzywo, które wyda ci się najbardziej praktyczne.

Autorka: Anna Mlonka